Gökotta 2018-05-31

Hur fort en gris kan springa??

  • Vresjön
  • Den svenska naturen
  • Frågeexempel
  • Vresjön
  • Den svenska naturen
  • Frågeexempel

Härliga Maj gav verkligen syn för sägen, när SPF Borens årliga gökotta avnjöts av ett 20 tal morgonpigga SPF:are.

I strålande sol, om än något svalt på morgonen, var det hemliga målet de stora skogarna mellan Karlsby och Degerön vid sjöarna Vresjön och Vrångsjön. Runt bron mellan sjöarna, var det mycket kluriga frågor i form av en tipspromenad. T.ex "Hur fort en gris kan springa", eller "Hur stor del av sitt liv har en katt sovit om katten är 9 år?" Ovanliga och roliga frågor, svåra att Googla på.

Kaffe, och nästan genomgående äggmackor, intogs vid vägkanten i solskenet. Om vi hörde någon riktig Gök var tveksamt, däremot andra stora som små fåglar, både sågs och hördes.

Dessa Gökottor i SPF Borens regi är ett mycket trevligt sätt att umgås, det är deltagarna själva som "gör det" till vad det blir.

Text och foto: Göran Svensson

Visste ni att (enligt Wikipedia):
Gökotta är en svensk tradition att ge sig ut på fågelskådartur och picknick vid den tid på våren och morgonen då göken börjar gala. I delar av Sverige har det varit vanligt att fira gökotta, i synnerhet på Kristi himmelsfärdsdagen och förr även trefaldighetsdagen och dagarna före midsommar. Stora grupper människor kunde då ge sig ut på promenad i skogen eller i stadsparker tidigt, i ottan, för samkväm och kafferep, och för att lyssna på vårfåglarna, främst göken.

Kring år 1900 tog flera svenska folkrörelser upp gökotta med brassmusikorkester i sin programverksamhet och traditionen fick spridning i hela landet. 

Nils Linnman gjorde naturprogrammet Gökotta i Sveriges radio med start under 1940-talet.