Åland 2018-08-14--16

  • Pommern
  • Käringsund
  • Lunch
  • Midsommarstång
  • Pommern
  • Käringsund
  • Lunch
  • Midsommarstång

SPF Borens höstresa 2018-08-14-16

SPF Boren Borensberg inledde höstens verksamhet med en 3 dagarsresa till Åland.

44 SPF:are hälsades välkomna ombord av chauffören Lasse Svensson som med sina fina buss transporterade oss till Grisslehamn och färjan där till Ekerö på Åland, och vidare till hotellet i Mariehamn. Efter gemensam middag var första resdagen slut.

Efter en bra frukost satte vi oss i bussen där vår guide berättade om Åland och dess styrelseskick, självstyre med Finland som moderland, komplicerat men fungerar. Första stopp var fiskehamnen på Ekerö, där delar av "Vi på Saltkråkan" spelades in. En tidig lunch på restaurangen.

På Åland har midsommarstången en särskild betydelse med olika typer av dekorationer som beskriver olika seder och bruk. Förr användes det som fanns till hands, exempelvis tidningspapper som dekoration, numera ersatt av tyger eller nyare material. Det är kamp mellan olika kommuner om att ha den högsta midsommarstången, vi besökte den som var högst, 28,3 m, och finns i Storby .

Många av Ålands minnesmärken har byggts av Ryssland under deras försök att ockupera landet. Kännetecken för dessa byggnader är deras storlek och stabila byggnadsätt, det så kallade "Tull och Posthuset" gav syn för sägen, ett jättehus avsett för två familjer, nu museum med utställningslokaler. Efter besök på utsiktsplatsen på Getaberget fortsatte vi resan förbi Kastellholmens slott, till Bomarsunds Fästning, ett enormt byggnadsverk uppfört av Ryssland, som startade bygget 1832 och söndersprängt av brittiska och franska trupper, som besegrade ryssarna 1854, innan ens fästningen var färdig.

Sedan var det dags att styra mot Mariehamn, vi åkte längs hamnen, med den kända fyrmastade stålbarken Pommern, just nu på renovering, men som en gång i tiden fraktade vete från Australien till Åland.

Förmiddagen dag 3 var vikt för fria aktiviteter i Mariehamn, innan vi gick ombord på färjan, där lunchen i form av buffè intogs, efter en lugn färd genom Stockholms skärgård var vi i Stockholm och en direkt hemfärd avslutade den mycket välorganiserade resan. Resekommittèn och vår chaufför fick välförtjänta applåder av oss trötta men nöjda SPF resenärer.

Text och foto Göran Svensson