Månadsträff "Från Tegelbacken till Österlen"

Uppdaterades: 27 oktober 2017

Vår ordförande Bengt-Olov hälsade oss, 58 medlemmar och gäster, välkomna till denna träff där sång och musik av och information om vår bortgångne kände trubadur Olle Adolphson stod i centrum. Sören Johansson berättade och Tomas Carlsén sjöng och spelade gitarr.

Men först serverades smörgåstårta med lättöl eller mineralvatten, på festligt dukade bord, detta med anledning av att vår förening har fått utmärkelsen "Årets SPF förening i Östergötland", något som vi alla är mycket stolta över och som vi applåderade.

Vi började träffen med att sjunga vår Braskensång ("Turallerivisan" med specialskriven text av vår egen Nils Åkerblad) i gemytlig stämning. Därefter serverade restaurang Lagerbladet kaffet med en bit glass, dagen till ära. Bengt-Olov presenterade nya medlemmar som välkomnades in i vår gemenskap.

Carin Johansson, föreningens reseombud, informerade om den fina julresan till Eksjö den 10 december "Absolut Jul". Carin lade fram anmälningslistor på alla bord. Hittills är 34 anmälda.

Inga-Britt Lindquist, Braskens KPR ombud (Kommunens Pensionärs Råd). Hon berättade om aktuella frågor som KPR jobbar med;

  • Äldrevården behöver mer personal.
  • Åtgärder för att minska risken för fallolyckor, som orsakar mycket lidande.
  • Ensamheten diskuteras, ingen ska lämnas ensam och framförallt ska ingen behöva dö ensam, oavsett anhörigstödet.
  • Antalet vårdare/personal ska vara max 10 stycken till varje patient/brukare.
  • Personalen ska ha rätt till heltid.
  • Friskis & Svettis ska ha ett speciellt program för äldre.
  • Tandvårdsstödet samt fri tandvård och sjukvård efter 85 år, är något som respektive vårdgivare behöver påminnas om.
  • Ett nytt välutrustat vårdboende ska byggas i Vallastaden.

Inga-Britt kommer att fortsätta med rapporteringen.

Sören Lindquist, ett av Braskens två Trafikombud, informerade om trafiksituationen i staden där parkering för bl.a. pendlare är ett ökande problem. Sören har varit med på en utbildning som NTF anordnat "Äldre i trafiken", där rådande trafikproblem diskuterades.

Sedan var det dags för Sören och Tomas att komma igång med att berätta om och sjunga Olle Adolphsons visor. Sören började med att presentera Olla, som var gitarrist, sångare och visdiktaren till många kända visor som t.ex. "Trubbel" och "Det gåtfulla folket". Han var också nära vän med Evert Taube, som var som en mentor för Olle. Tomas fortsatte med att sjunga "Stockholmsvår", "En glad calypso om våren" av Harry Belafonte samt "Mitt eget land". Vidare sjöng Tomas "Sigge", "Tomas Lindströms visa" och "Brösarps backar". Tomas fina sång och gitarrspel gjorde Olles visor full rättvisa. Vi visade vår uppskattning med livliga applåder.

Därefter drog Ulla igång med lotteriet. Idag hjälpte Henry till med utropet av de vinnande numren. Som alltid blev resultatet ett antal belåtna vinnare.

Bengt-Olov avslutade denna träff med att informera om en möjlighet att delta på en två-delad kurs för att arbeta med hemsidan, och ställde frågan om någon ville ställa upp för att jobba tillsammans med Carin. Lennart Lindberg räckte upp handen och kommer att delta på kurserna. Bengt-Olov avslutade mötet med att tackade Sören Johansson och Tomas Carlsén för deras uppträdande och hälsade oss andra välkomna till nästa Månadsträff den 15 november.

Vid pennan; Stig Åkerman

Publicerades: 27 oktober 2017 Uppdaterades: 27 oktober 2017