Utflykt i Luleå

Uppdaterades: 22 oktober 2017

Under vår fantastiska 4-dagars kryssning med M/S Birka till Höga kusten och Midnattssolens land, 27-30 juni 2017, hade vår reseledare Carin också ordnat en egen utflykt i Luleå ”Luleå - från kyrkstad till stålstad”.

Det finns vissa platser på jorden där tiden tycks stå stilla. En sådan plats är världsarvet Gammalstaden i Luleå som vi besökte på  SPF Seniorerna Braskens kryssning efter Norrlandskusten, direkt efter midsommar. En samling kyrkstugor som legat här sedan flera hundra år tillbaka intill Sveriges största medeltidskyrka.

Vår lokalguide berättade att bondebefolkningen som på den tiden hade kyrkplikt anlände hit till lördagens aftonsång och var sedan kvar över helgen. Befolkningen här var mycket förmögna på grund av det rika laxfisket och handeln med skinn.

Kyrkstaden består av över 400 stugor de flesta privatägda och mycket väl bevarade och ligger som i stadskvarter med gator med gatunamn . Stugorna får endast brukas några dagar i följd och får således inte användas som reguljär sommarstugor. Även den gamla kyrkan var en sevärdhet och intressant genom sin ovanliga storlek för en medeltidskyrka och genom kombinationen som kyrka och befästningsverk med skottgluggar i murarna.

Tyvärr förstördes stämningen i den gamla kyrkstaden av att man tillåtit biltrafik i för stor omfattning. Det gick knappt ta kort i kyrkstaden utan att man fick med någon i bil i bilden.

Vi besökare från Brasken och några till föreningar från SPF i Linköping har nu fått ett fint minne från en mycket lyckad kryssning.

Vid pennan: Ingemar Svedin

Publicerades: 22 oktober 2017 Uppdaterades: 22 oktober 2017