Valborg

Hej allihop

Visst är det vår i luften?

Och så tänkte jag önska er en trevlig Valborg.

Jag hittade lite information om Valborg på Historiska Media som kanske ni också finner intressant. 
Men innan ni läser om Valborg vill jag påminna om Mathilda. Ni har väl köpt biljetter till modevisningen den 17 maj. Biljetterna finns bara att köpa hos Mathildas och kostar 100 kr/st. Senaste försäljningsdag är den 13 maj.

Och nu tillbaka till Valborg
Varför firar vi Valborg?
Valborgsmässoafton i Sverige är idag förknippat med majbrasor och studentfirande.
Men varför firar vi egentligen Valborg?
Idag firas valborgsmässoafton i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Slovenien, Tjeckien och Tyskland den 30 april eller första maj. I Sverige tänder man bål och sjunger vårvisor, framförallt i studentstäderna är valborg en festlig affär. Eldbålet som tänds har många namn och kallas valborgseld, valborgsmässobål, majbål, majkasa eller majbrasa. Förr tändes elden för att bränna upp det gamla och ge plats åt det nya.

Helgonet som gav upphov till tyska Walpurgisnatten
Högtiden härrör dels från Sverige, dels från 1400-talets Tyskland. I Tyskland firades Valborg till minne av det katolska helgonet Sankta Walpurgis. Enligt tysk tradition var natten mellan den sista april och förste maj ett tillfälle för häxsabbat, då häxor red på kvastar eller getter för att möta djävulen. Under Walpurgisnatten tände man därför eldar och förde oväsen genom rop och skrik för att mota bort häxorna. Till Sverige kom den tyska högtiden under medeltiden. De tyska sederna smälte samman med de svenska utsläppen av boskap för sommarbete, då eldar användes för att mota bort rovdjur.

Men redan dessförinnan hade valborgsmässoafton och första maj betydelse i Sverige. Under 1300-talet anordnade köpmännen och hantverkarna så kallade gilleslag, då man valde nya dignitärer, och i byarna hölls bystämmor för att välja ny ålderman. Och kvällen innan ett sådan gill samlades man för en utomhusfest då det tändes ett bål. I städerna, i framförallt södra Sverige – Skåne, Halland och Blekinge – gick ungdomarna hus till hus och uppvaktade med sång och dans. Målet var att samla pengar för den så kallade majgrevefesten, som var en del av maj- och pingstfirandet i södra Sverige. Till en början använde ungdomarna kyrkklockor för att påkalla uppmärksamhet, men efter att detta förbjudits tändes brasor för att locka åhörare.

Hur firas Valborg i Sverige idag?
I Sverige infördes Valborg i den svenska almanackan 1901. Idag ser man ofta högtiden som en symbol för våren och slutet på vintern. Runt om i Sverige anordnar kommuner och privatpersoner majbål. Ofta samlas vänner och familj för att grilla, ha knytkalas eller picknick.

I studentstäder, som Lund och Uppsala, är Valborg ett tillfälle för fest. Firandet inleds dagar innan med vad som kallas kvalborg och skvalborg. Studenterna sätter på sig sin studentmössa och deltar i festligheter anordnade av så kallade studentnationer och kårer.

I Lund anordnades första Valborg, som då kallades sista april firande, redan 1668. Universitetet var då endast två år gammalt. Från 1800-talet och framåt arrangerade alla olika nationer, studentorganisationer, i Lund sitt egna valborgsfirande. Så småningom sammanslöt studenterna istället i parken Lundagård, där man höll dryckeslekar och sjöng snapsvisor. Festligheterna blev större år för år. Så blev även förtäringen av alkohol. Därför började universitet 1928 att arrangera idrottstävlingar – den populära dragkampen organiseras än idag.
                                      images79y.png