Uppsala den 17 augusti

Onsdagsmorgon den 17 augusti började resan till Linnés Hammarby och Uppsala Domkyrka. Strax före Enköping blev det bussfika med fralla och Kaffe/te.

På Linnés Hammarby väntade 2 guider på oss, vi delades upp i två grupper. Första gruppen gick in i huset och vi andra fick en berättelse om trädgården. Guiderna var väldigt kunniga och berättade om husets historia och om Linnés resor och familj.

Kl 11.30 bar det av till Uppsala där en lunch väntade på den anrik restaurangen Domtrappkällaren. Där serverades en Wallenbergare på fint dukade bord med vita linnedukar och servetter. Det blev  uppskattad måltid.

Efter maten var det fritt att ta en promenad eller en glass innan guiden i domkyrkan väntade på oss kl 14

Vi fick varsin mottagare att hänga runt halsen och hörlurar att sätta i öronen. Sedan började det en entimmas tur runt i den stora vackra kyrkan.

Kyrkan började byggas omkring 1270 och invigdes 1435, men tornen uppfördes först senare under 1400-talet. De nuvarande tornspirorna är 118,7 meter höga. Hur den medeltida domkyrkan såg ut är inte känt. Kyrkan har genomgått flera större restaureringar under seklernas gång.Kyrkan var stäng för rengöring några år under 2010-talet så den var väldigt ren och fin. 

Det säjs vara världens bästa orgel.

Det var en märklig känsla att stå alldeles bredvid Gustaf Wasas grav och många andra betydelsefulla personer i svensk historia.

Gustav Vasas gravvalv och en av hans hustrur.

Text H Emanuelsson bild A Juhlin och H Emanuelsson