NA artikel 22 juli

Artikel i Nerikes Allehanda 22 juli 2020.

Lättare att läsa texten här

RAPPORT FRÅN FÖRENING 22 juli 2020

ÖREBRO
SPF Kamraterna Örebro.
SPF Seniorerna kamraterna var på sin andra hemestervandring onsdagen 15 juli, denna gång var det "Konst och arkitektur i vår vackra stad".
Pär Bäckman (lokalhistoriker) guidade oss genom Örebro och berättade om konst och arkitektur under 150 år i Örebros centrala delar.
Vi var 25 tappra seniorer som trotsade de mörka molnen på himlen men det finns ju inte något dåligt väder, bara dåliga kläder, som det heter.
Vi började vid Engelbrektstatyn och fick höra historien om Norbergssonens Örebroöden samt att dåvarande kungen tyckte att Rådhuset var alldeles för stort och pampigt för en landsortsstad. Stortorget är landets största torg och är tänkt att vara en effektiv brandgata mitt i stan. Samma arkitekt hade ritat många hus runt Stortorget.
Vi fick också se på Örebros största konstverk, nämligen Telias stora telefonväxelshus som är byggt som en vågig och räfflad fasad och var Telias stolthet då. Tänka sig att den hade en lika stor kapacitet som nutidens smarta telefoner. När det var cirka 15 minuter kvar kom regnet men det finns ju paraplyer. Ett stort tack till Pär Bäckman för en fin och lärorik vandring.
Det fungerade även den här gången med att hålla armlängds avstånd.

SPF Seniorerna kamraterna hade också en hemesterdag i Wadköping torsdagen den 2 juli. En historisk och dramatiserad vandring med ett gästspel med Cajsa Warg. Hon dök upp på olika platser efter vandringen och berättade om hur det gick till när hon var anställd hos societeten i Stockholm och hur hon växte upp i Örebro. Det var mycket humoristiskt och lockade till mycket skratt.
Samtidigt fick vi höra om alla hus som fanns i Wadköping och vilka som bott där, samt vad de används till i dag.
Vi fick höra om andra kända profiler i Örebro som Hjalmar Bergman och om hans liv. Det var en mycket intressant och händelserik vandring och bra genomfört av guiden som visade oss runt.
Ett stort tack till guiden och Cajsa Warg för en trevlig dag som gick alldeles utmärkt att genomföra med armlängds avstånd i coronatider.