Folkhälsoveckans hörselkonferens 2025
Tisdag 13 maj hölls en hörselkonferens på City Konferenscenter i f.d. SCBs lokaler på Klostergatan.
Hela konferensen skrivtolkades av skrivtolkar från Tolkcentralen.
150 intresserade seniorer fyllde konferenssalen till sista plats.
Professor Jerker Rönnberg från Linköpings universitet inledde konferensen med ett föredrag om hur vår hjärna bearbetar den information som kommer via våra öron.
Hjärnan har olika minnen varav två långtidsminnen och ett arbetsminne. Ett av långtidsminnena kan jämföras med ett lexikon som innehåller alla ord, namn mm som vi lagrat. Det andra är ett episodminne som lagrar sådant vi varit med om och när det hände, t.ex vad vi åt till frukost eller vad vi gjorde förra julen. Hjärnan letar i de båda långtidsminnena och försöker hitta information som stämmer med det vi hör (och det vi ser och annan information från våra sinnen). Infromationen skickas till arbetsminnet som jobbar med att tolka all information som kommer in.
Störande omgivningsljud måste sållas bort och arbetsminnet jobbar hårt med att reda ut vad vi egentligen försöker höra. Ålder påverkar också långtidsminnenas förmåga att hitta information och är en bidragande orsak till att vi får svårare att tolka vad vi hör.
Jerker berättade om många olika tester som utförs i internationellt samarbete med forskare i t.ex Kanada och Nederländerna. Testerna visar att ålder och omgivningsljud har stor påverkan på vår förmåga att tolka och minnas det vi hör. Jerker antydde också att det kan finnas samband mellan dålig hörsel och demens. Det är ytterligare ett skäl till att anlita audiologen för att få hörapparater om så behövs.
Efter en god lunch återupptogs konferensen med information av Magnus Hammar, enhetschef på audiologen i Örebro.
Magnus berättade om människans tidiga liv på savannen där hörseln och möjligheten till kommunikation var en förutsättning för överlevnad. Vi kunde varna varandra och hjälpas åt att komma undan rovdjur och skaffa mat.
På audiologen arbetar ca 65 personer, audionomer, läkare, undersköterskor, kuratorer, Ingenjörer och tekniker. Dessutom administrationspersonal samt på deltid logoped och fysioterapeut. Man arbetar hårt för att klara vårdgarantin på 3 månader efter att remiss inkommit.
Magnus uppmanade till användning av remiss via Egen vårdbegäran som finns på 1177 och man tar hand om alla typer av hörselproblem.
Representanter från Hörselskadades Riksförbund (hrf) fanns på plats med ett bord fyllt av information och en bunt blanketter för Egen vårdbegäran.