Boktips från läsecirklar

Här presenterar Läsecirklar några intressanta böcker att läsa i dessa Coronatider

Läsecirkel BV 2 tipsar:
Bomullsängeln av Susanna Alakoski (författare till Svinalängorna)
Till grund för boken är hennes egen mormor, som arbetade
hela sitt liv på Bomullsfabriken i Vasa. Vi får följa hennes liv.
Välskriven och berättande.(skall bli en serie)
Domaren av Ian Mcewan
Fiona Maye är en skicklig domare i familjerättsfrågor. Hon ställs inför ett dilemma, när ett Jehovas vittne vägrar blodtransfusion.
Boken har blivit filmad. Välskriven.

Tre nya boktips från Läsecirkel 2
En världsomsegling under havet av Jules Verne
Kom ut 1869 men är spännande läsning även i vår tid. Tänk om ubåtar vore så lyxiga. Läs den!
22/11 1963 av Stephen King
Handlar om en man som försöker förhindra mordet på Kohn F Kennedy. Fantasy!
Sverigevänner av Arash Sanari
Handlar om en familj som kommer till Sverige 1986. De försöker bli "riktiga" svenskar och flyttar från flyktingförläggningen till Tjörn. Många dråpliga kulturkrockar.

Läsecirkel 4 tipsar:
Bomullsängeln av Susanna Alakoski
Hilda bor på en gård. Hon tas om hand av Sanna-Täti. Hilda blir gravid som mycket ung och får inte bo kvar i tryggheten. Hon blir piga på en annan gård. Där träffar hon Heli som inte tycker det är rätt att slita som de får göra för så lite. De beger sig till Vasa där de får arbete på bomullsfabriken. Vi följer Hilda och Heli i deras kamp för att få livet att fungera.
Med Bomullsängeln inleder Susanna Alakoski en svit om kvinnors liv, arbete och längtan i Finland och Sverige under hela nittonhundratalet. En berättelse om krig och fred, där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.
Hovjuvelerarens barn av Gunnar Bolin
En berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer; den ryska, tyska och den Österrikiska. Gunnars farfars far är hovjuvelerare till den ryske tsaren. En dotter till Gunnars farfars far gifter sig med en socialistisk österrikare. Deras son Gerhard föds under den tid då Österrike ockuperas av Tyskland. Söner till Gunnars farfars far startar juvelerarbutiker i Sverige. (Butiken i Stockholm lär finnas kvar). Släkten strålar samman varje år i det stora huset i Småryd utanför Båstad. (som fortfarande också finns kvar).
I en sekretär i villan finns mängder av brev som berättar om olika levnadsöden under 1900-talet. Hur gick det för farmor Karin, Babi som växt upp i en förmögen överklassmiljö i Moskva och gifte sig med en socialistisk man i 20-talets Österrike? Hur påverkas Gerhard av att skickas iväg för att bo hos en hårdför nazivänlig farbror i Wien och senare tvingas in i den tyska armén?
Gunnar Bolin själv, är journalist och bl.a känd för att ha deltagit i "På spåret".
Ha en trevlig läsning
Elisabeth S Dahlström