Onsdagsmöte 6 november
PO Wenander håller föredrag om sid tid som journalist på Radio Göteborg.
En radiopratares vardag
PO Wenander gästade SPF Hjortens onsdagsmöte den 6 november. PO har varit journalist vid Sveriges Radio i Göteborg i 44 år och är numera pensionär, boende i Alingsås. Vi fick höra en underhållande berättelse om såväl stora som små ting.
Lokalradion i Göteborg har som uppdrag att bevaka kommunerna inom sitt sändningsområde. Man är en liten redaktion, normalt ca 5 personer, som jobbar synnerligen nära varandra. Lokalradion sänds i kanalen P4.
"Formatet" styrs till stor del av (riks-)gemensamma ramar. Nyhetsinslag skall vara 2 minuter! 50-70% av P4 sändningstid skall vara musik. Musiken väljs av musikredaktörer. Det finns ingen strikt gränsdragning mellan orterna, t.ex. Radio Göteborg och Radio Sjuhärad. Det är redaktionens nyhetsvärdering som gäller vid beslut om inslag som sänds i kanalen.
Hur går det till att göra ett program som morgonstudion? PO kommer till jobbet ca 04.30. Dagen börjar då med att man kollar igenom om det finns några pågående aktiviteter från dagen innan. Inkommande nyhetsrapportering kollas. Klockan 06.00 börjar sändningen. Viktigt i lokalradion är den direkta närvaron, det är NU som gäller!
Radion är en viktig del av det som kallas för Public Service. Detta ställer stora krav på neutralitet och opartiskhet. Man måste hela tiden ställa sig frågorna "tog vi ställning", "fick alla berörda komma till tals".
Hur kan man lita på programinslagen i dessa tider då mycket kan vara, eller till och med är, "fake news"? När journalisten överöses med pressmeddelanden måste hen ställa sig frågan: varför kommer denna organisation med just denna nyheten just nu? Avståndet mellan journalist och "beslutsfattare" har också successivt blivit större genom alla dessa "kommunikatörer" som "tillrättalägger" informationen. Det fria ordet är också hotat. Flera exempel finns på att det gjorts försök att skrämma journalister och/eller uppgiftslämnare till tystnad.
Blåljusnyheter är alltid viktigt att förmedla, särskilt som det kan handla om vad som händer där, eller i närheten av där lyssnarna bor.
PO delade också med sig av ett par episoder från sin mångåriga verksamhet. Störst intryck gjorde kanske PO:s berättelse från 12 mars 1992. Han var på uppdrag i närheten när han fick order om att åka till Vasaplatsen där det hänt en spårvagnsolycka.
PO for iväg med reportagebilen och kom fram till olycksplatsen ungefär samtidigt som de första ambulanserna. PO kunde rapportera i direktsändning samtidigt som sjukvårdspersonal höll på med livräddande insatser.
Detta visade sig vara den allvarligaste olyckan i Göteborgs spårvägars historia. PO har efteråt då och då funderat på om han skulle gjort annorlunda (t.ex. hjälpt till att ta hand om skadade). Men sjukvårdarna gjorde sitt jobb, och PO gjorde sitt jobb, som i detta läge var att berätta för göteborgarna vad som just då hände i deras stad.
Efter denna intressanta berättelse blev det kaffe med kaka. Och, som vanligt, lottdragning följt av information om kommande aktiviteter.
HaAn