Resor

Sommarresan till Finland som ordnas av Flundre har fortfarande några platser lediga.


Sommarresa till vårt grannland Finland
5-9 augusti 2019

Informationen finns här som pdf om Du vill skriva ut den.

Dag 1. (5 augusti)
Avresa kl. 07.50 Upphärad, Avresa kl 08.10 Sjuntorpsskolan,
Avresa kl. 08.30 Resecentrum, Gate 14 i Trollhättan

Årets sommarresa ska gå till vårt grannland Finland. På vägen upp till Stockholm så stannar vi till vid Restaurang Brändåsen för att äta lunch. Vi checkar in på färjan Viking Line i Stockholm som ska ta oss över till Helsingfors. Vi får våra hytter och på kvällen avnjuter vi en middagsbuffé ombord.

Dag 2. (6 augusti)
Dagen börjar vi med att äta frukostbuffé ombord på båten. Vi går av färjan och möter upp vår svensktalande lokalguide som ska ta oss med på en guidad stadsrundtur i Helsingfors, där vi kommer bl.a. se Tempelplatsen kyrka, Sibeliusmonumentet m.m.
Helsingfors grundlades på befallning av kung Gustav Wasa år 1550. Den låg först vid Vanda ås mynning, men flyttades till sitt nuvarande läge ute på Helsingforsnäset år 1643. Helsingfors blev huvudstad år 1812, tre år efter att Finland annekterats som autonomt storfurstendöme i ryska kejsardömet. Finland blev självständighetsförklarad 6 december 1917, och Helsingfors förblev huvudstad.

Tempelplatsen kyrka: Är en kyrkobyggnad i stadsdelen Främre Tölö i Helsingfors stad. Kyrkan öppnades 1969 och har ritats av arkitekterna Timo och Tuomo Suomalainen.
Det var meningen att man skulle bygga en kyrka på Tempelberget redan på 1930-talet och J.S. Sirén vann en arkitekturtävling. Andra världskriget avbröt dock planerna 1939. En ny tävling utlystes och vanns 1961 av bröderna Timo och Tuomo Suomalainen. Av ekonomiska orsaker sänktes byggnadsvolymen med en fjärdedel och byggnadsarbetena kom i gång först i februari 1968. Tempelplatsens kyrka invigdes i september 1969.
Kyrkan är insprängd i berget men solljus kommer in genom takfönstren. Byggnaden används ofta som konsertsal tack vare den utomordentliga akustik som skapas av väggarnas skrovliga bergyta. Som altartavla fungerar en spricka i bergväggen.
Tempelplatsen kyrka hör till de populäraste sevärdheterna i Helsingfors och besöks årligen av cirka en halv miljon människor. År 2006 var kyrkan Helsingfors tredje mest besökta turistmål med 579 570 besökare. Idén var att spara platsens naturliga form, varför kyrkan byggdes inne i berget. Den speciella lösningen lockar arkitekturintresserade och arkitekter till platsen. Interiören är designad av arkitekterna. Kyrkan har inga klockor, utan klockringningen är inspelad. Melodin har komponerats av professor Taneli Kuusisto.

Tempelplatsen kyrka

Sibeliusmonumentet (finska: Sibelius-monumentti) är en skulptur och ett minnesmärke av skulptören Eila Hiltunen, tillägnat den finländske kompositören Jean Sibelius. Det är beläget i Sibeliusparken i stadsdelen Bortre Tölö i Helsingfors och avtäcktes den 7 september 1967.
Skulpturen består av fler än 600 rör av rostfritt stål, vilka svetsats ihop i ett vågmönster. Det väger 24 ton och mäter 8.5 × 10.5 × 6.5 meter. En storleksmässigt mindre version finns på Unescos huvudkontor i Paris. Ett annat liknande verk av Eila Hiltunen finns vid FN:s huvudkontor i New York.

Nu ska det smaka gott med lunch och det äter vi på någon trevlig restaurang i Helsingfors. Därefter har vi egen tid till att strosa runt i staden. Vi fortsätter till Original Sokos Hotel Presidentti där vi checkar in och får våra rum, på kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 3. (7 augusti)
Vi äter en härlig hotellfrukost därefter checkar vi ut från hotellet. Vårt första besök blir i Borgå där vi kommer få en guidad stadsrundtur med en svensktalande lokalguide.
Strandbodarna i Borgå

Borgå grundades för nästan 800 år sedan och är Finlands näst äldsta stad. Bevis på detta kan fortfarande både ses och kännas av när du strövar längs stadens gator. I århundraden har staden fungerat som hem och inspirationskälla för många finländska konstnärer. Borgå ligger cirka 50 kilometer från Helsingfors. Trots att Borgå egentligen inte är en kuststad ligger den i anknytning till Finska viken via Borgå å. Ån flyter genom staden och dess mest kända landmärken, de röda trämagasinen. Ursprungligen var strandbodarna målade i rött för att hylla den svenska kungen Gustav III:s ankomst. Historiskt sett har Borgå varit ett speciellt handelscentrum och strandmagasinen användes en gång i tiden till att förvara gods och delikatesser från utlandet.

Vi passar även på att äta vår lunch på en trevlig restaurang i Borgå.
Nästa besöksmål blir Iittala glasmuseum där vi får en guidad visning med en svensktalande guide.

Iittala Glasmuseum, som ingår i Finlands Nationalmuseum, presenterar glasfabrikens historia. Museet är en gammal ladugård i Orvo Estate. Det öppnades som ett museum 1971.
Det finns fem olika utställningar i museet. Den största av dem är den grundläggande utställningen som presenterar Iittala glashistoria, och visar internationellt hyllade glaskonst och framstående serieprodukter från slutet av 1800-talet till 21-talet. Utställningen fokuserar på den finländska designens guldålder och de centrala verk som Tapio Wirkkala och Timo Sarpaneva föddes i denna ålder.
På övervåningen utställningen "Pilli, kuuppa ja muotti" ("Glasrör, block och mögel") koncentreras på de viktigaste verktygen för och tekniker för glasblåsning. Det finns också en samling Hackman bestick och Pro Arte artefakter som Oiva Toikkas Iittala fåglar från Nuutajärvi glasfabrik.Dessutom finns en liten utställning som visar uppsättningar glasögon som designats av Timo Sarpaneva.
Resan fortsätter till Tammerfors där vi checkar in på Scandic Tampere City som ligger centralt. Vi får våra rum och på kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 4. (8 augusti)
Dagen börjas med att avnjuta en härlig hotellfrukost, därefter checkar vi ut från hotellet. Idag börjar vi med att göra en guidad stadsrundtur i Tammerfors med en svensktalande lokalguide.
Nästa besök blir Tammerfors konstmuseum – Mumindalen

Med konstsamlingen Mumindalen, som omfattar över 2.000 konstverk som Tove Jansson donerade till Tammerfors konstmuseum mellan 1986 och 1997. Samlingen fanns i Tammerfors Konstmuseums byggnad sedan 2012, efter att tidigare visats på Tammersfors huvudbibliotek Metso (Tjädern). 17-18 juni 2017 invigdes ett helt nytt och världens enda Muminmuseum i Tammerforshuset dit samlingarna flyttats. Samlingen behöll dock sitt namn "Tammerfors konstmuseums samling Mumindalen".

Nu ska det smaka gott med lunch och den äter vi på en trevlig restaurang i Tammerfors.

Därefter fortsätter resan till Åbo där vi kommer få en intressant guidad stadsrundtur av en svensktalande lokalguide.

Åbo stad, grundad år 1229, är Finlands äldsta stad och belägen vid Aura Å i Sydvästra Finland. Åbo är konstens, historiens och kulturens stad.
Finlands första huvudstad har genom historien varit en viktig port västerut. Åbo är fortfarande en betydande kommersiell hamnstad varifrån det är tät passagerartrafik till Mariehamn och Stockholm.

Nu har vi lite egen tid till att strosa runt på egen hand. Vi åker till färjelägret och stiger ombord på Viking Line färjan som ska ta oss hem till Sverige igen. Vi får våra hytter och på kvällen äter vi en middagsbuffé ombord.

Dag 5. (9 augusti)
Vi lägger till vid färjelägret i Stockholm c:a kl 06.30. Vi börjar vår hemresa och vi stannar till längs vägen för att äta en frukostbuffé .Vi beräknas vara hemma c.a kl.13.30-14.00

Anmälan till resan görs till: Bert Johansson tel: 0703-382518 eller
Yvonne Olsson tel: 0702-750032

Obs! Har ni behov av specialkost p.g.a. allergier ber vi dig meddela detta direkt vid bokningen av resan.

Om ni önskar läsa vår GDPR policy så sänder vi den per post till Er. Ni kan även läsa vår GDPR policy på vår hemsida: www.karlevertsbusstouring.se

Pris: 6.400 kronor per person
Ingår: Bussresa
Lunch inkl måltidsdricka och kaffe (dag 1)
Båtresa Stockholm-Helsingfors (dag 1)
1 x övernattning i 2-bädds utsideshytt inkl middagsbuffé och frukost (dag1)
Inträden ,guidade visningar och lokalguide enligt program
2 x övernattning i dubbelrum inkl halvpension (middag och frukost) (dag 2,3)
3 x lunch (dag 2, 3, 4)
Båtresa Åbo – Stockholm (dag 4)
1 x övernattning i 2-bädds utsideshytt inkl middagsbuffé (dag 4)
1 x frukostbuffé (dag 5)

Ingår ej: Måltidsdricka på färjorna och till måltiderna Finland

Enkelrums/enkelhyttstillägg: 1500 kronor per person

Avbeställningsskydd (frivilligt): 150 kronor per person
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
För inbetalning vänligen betala via Karl-Everts Busstouring bankgiro nr 453-6629.
Anmälningsavgift 1280:-/ person
+ ev. frivilligt avbeställningsskydd 150:-/ person
Anmälningsavgiften oss tillhanda 7 dagar efter bokningen
Slutbetalningen 5120:- / person
+ ev enkelrums/hytt tillägg 1500:- / person
Slutbetalningen oss tillhanda senast 30 juni 2019
Vid betalningarna var god ange: Namn, adress, resans namn, datum för resan

Obs! Var vänlig att kontrollera att ni har avbeställningsskydd i Er hemförsäkring eller någon annanstans och även att ni har en heltäckande reseförsäkring.

Obs! Vi reserverar oss för eventuella valutaförändringar, eventuella ändringar i programmet och eventuella prisändringar utanför vår kontroll. Obs! Vi reserverar oss för om det blir extrema bränslehöjningar mer än 10 % från 1/1-2019 och fram till avresedatumet 5 augusti 2019 (gäller för både buss och båt)

Glöm inte! Pass, Pengar = Euro, Europeiska sjukförsäkringskortet från Försäkringskassan, Reseförsäkring, Ta med promenadvänliga skor.
-ligt Välkomna!
KARL-EVERTS BUSSTOURING AB SÄRSKILDA RESEVILLKOR

Enligt resegarantilagen har Karl-Everts Busstouring AB till Kammarkollegiet ställt lagstadgad resegaranti.
Särskilda resevillkor gäller före allmänna resevillkor.

Expeditionsavgift tas ut vid avbokning: 100 kronor per person

AVBESTÄLLNING

a) Avbeställer resenären tidigare än 30 dagar före avresan – avresedagen inräknad - återbetalas allt utom expeditionsavgiften enligt ovan.
b) Avbeställer resenären senare än 30 dagar men tidigare än 14 dagar före avresan är anmälningsavgiften förverkad (dock högst 20 % av resans totala pris).
c) Avbeställer resenären senare än 14 dagar, men mer än 24 timmar före avresan har resebyrån rätt till att tillgodoräkna sig 50 % av resans pris.
d) Sker avbeställningen inom 24 timmar före avresan äger resebyrån rätt till att tillgodoräkna sig hela resans pris.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD
Frivilligt avbeställningsskydd kan tecknas. Avgiften är 100 kronor för tvådagarsresor och 150 kronor för tre- eller flerdagarsresor. Detta skyddar mot avbeställningskostnader utöver expeditionsavgiften vid akut sjukdom eller olycksfall och skall styrkas med läkarintyg, enligt punkt 3 i de allmänna resevillkoren. OBS! Bokade teaterbiljetter eller arrangemangsbiljetter omfattas ej av avbeställningsskyddet!

ARRANGÖRENS INSTÄLLANDE AV RESA

Resan kan inställas av följande orsaker:

1. På grund av force majeuro (katastrof, strejk, upplopp, krigshandlingar eller dylikt), varvid arrangören har att snarast underrättat dem som har anmält sig till resan.
2. Resor i detta program kan komma att ställas in om det ej blir tillräckligt antal resenärer. Skulle resan inställas p.g.a. för få resenärer meddelas detta senast 14 dagar före avresa. För kortare resa än 6 dagar meddelas det senast 10 dagar före avresa. För endagars resor meddelas ev inställande 2 dagar före avresa.
3. Inställes resan enligt punkterna 1 eller 2 ovan, skall hela anmälningsavgiften, inkl vad resenären i övrigt kan ha erlagt av resans pris samt till arrangören erlagd särskild avgift för avbeställningsskydd, återbetalas utan avdrag.
Därutöver skall ingen gottgörelse utgå till den som anmält sig till resan.

GÄSTER MED SPECIELLA BEHOV
Önskemål om vegetarisk kost, glutenfri mat m.m. skall meddelas vid bokning.

TEATERBILJETTER/ARRANGEMANGS BILJETTER
Bokade biljetter återlöses ej, och omfattas ej av avbeställningsskyddet

I övrigt hänvisar vi till Allmänna Resevillkor antagna av SRF och KO
Dessa kan erhållas från Karl-Everts Busstouring, när ni bokar resan.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VIKTIGT ATT VETA OM RESEGARANTIER

Resegarantin är ett ekonomiskt skydd för resenärer när en resa blir inställd eller avbruten. Resenären kan då ansöka om ersättning ur resegarantin. Resegarantilagen gäller för:
Paketresor
En paketresa är ett arrangemang som består av transport och inkvartering eller någon av dessa tjänster i kombination med en turisttjänst som utgör en inte oväsentlig del av arrangemanget och som inte är direkt knuten till transporten eller inkvarteringen, som t.ex. hyrbil, teaterbiljetter eller inträde till ett idrottsevenemang. En paketresa måste vara längre än 24 timmar eller innehålla inkvartering. En paketresa säljs till ett helhetspris eller till skilda priser som är knuta till varandra. Resegaranti ska finnas för alla paketresor, oavsett om de säljs till privatpersoner eller företag.

Resegarantilagen gäller även följande resor om dessa köpts av privatpersoner:
Paketliknande resor
Resegarantin omfattar de som köper paketliknande resor, d.v.s. resor som består av separata transport- och inkvarteringstjänster som tillsammans uppvisar en väsentlig likhet med en paketresa. Kombinationen bör framstå som en naturlig enhet.
Stolsförsäljning
Även den som bara har köpt en transport kan få ersättning ur resegarantin om transporten sker tillsammans med en paketresa, t.ex. på ett charterplan eller en buss. Den som bara köper en reguljär biljett är däremot inte skyddad av resegarantin.
Utbildningsresor
Den som köpt en resa som består av transport och utbildningsvistelse med inkvartering i form av boende i värdfamilj kan få ersättning ur resegarantin. Detta gäller även om inkvarteringen är gratis.
Ansökan om ersättning ska ha kommit in till Resegarantinämnden senast tre månader efter det att resan blivit inställd, avbruten eller av annan anledning inte blivit av.
För mer information gå in på www.kammarkollegiet eller ring Kammarkollegiet/ Resegarantinämnden på 08-700 08 00.