Gotlandsresan

Uppdaterades: 13 augusti 2017

När vi anlände till Visby med båt från Oskarshamn tog en kunnig guide, Anna Ulmstedt, emot oss för färd till Almedalen. Anna berättade att Kruttornet är det äldsta tornet i Visby ringmur och har fungerat som försvarstorn. Gamla apoteket är ett trappgavelhus i sten och är uppfört på 1200-talet och känt för att vara det äldsta huset i Sverige. Denna vecka var "Medeltidsveckan" som pågår en augustivecka varje år och förflyttar oss 1000 år tillbaka i tiden. På marknaden var mycket folk samlade, det osade kött och nygarvat läder.

Färden gick sedan till Sundebys herrgård för incheckning och en härlig middag väntade. Kvällen var fri för egna aktiviteter. Efter frukosten styrde vi kosan nordost ut mot Fårö. Vi såg Ingmar Bergmans hus i Dämda med kalkstensmurar där han skapat en egen biograf "Kinematografen" som han besökte varje dag för att se på film. Huvudbostaden var i Hammar där han bodde stora delar av året. Besök gjordes vid hans gravplats vid Fårösunds kyrka.
Vi såg raukarna vid Langhammars naurreservat, ett av Gotlands mest besökta sevärdheter, även Engelska kyrkogården, där det vilar ett 20-tal engelska örlogsmän som avled i kolera år 1854 under Krimkriget. Fårösund var under Krimkriget en örlogsbas för en engelsk-fransk flottenhet. Nästa stopp blev hos Sylvis döttrar. Ett kafé och hembageri som under sommaren bakade på 80 kg. smör om dagen och allt såldes i butiken Tillbaka på Gotland åkte vi på östra sidan av ön och stannade i Slite och tittade på Cementas anläggning vid kalkbrottet.
Nästa dag bar det av söderut. Under färden såg vi många fina lantbruk. Besök gjordes på Margus Gårdsbutik i Havdhem. Där fanns allt från honung till smidessaker till salu. Gustav och Margareta Robertsson hade också anknytning till Öland. På gården fanns det 700 djur och sönerna vill fortsätta att utveckla företaget.
Besök gjordes vid Öja kyrka som ligger i Hoburgs församling. En stenkyrka som härstammar från 1200-talet. Byggd i sandsten och har ett torn som är 67 m. hög.
Så fick vi se Hoburgsgubben som finns på Gotlands sydspets i Sundre. Gubben såg ut att blivit förkyld där han står i blåsten, med en näsa som någon målat röd. Middag intogs på Majstregården och efteråt besökte vi Kettelviks Stenmuseum som visade den gamla arbetsmiljön och hur det gick till förr i tiden att arbeta i stenbrottet.//Gun-Britt Johansson. Bilderna är tagna av Estone Moberg

 

Nedanstående bilder och bildtext är av Gun-Britt West  

t

                    Raukar

                                    Ringmuren

                                    Hoburgen

                                        Stora och lilla Karlsö

                             Medeltidsveckan

                           Visby Domkyrka

                           Hamnen i Visby

                                     Visby

Publicerades: 13 augusti 2017 Uppdaterades: 13 augusti 2017