2019 Hemlig resa

Uppdaterades: 01 juni 2019

Vart är vi på väg? undrade nog många SPF-seniorer när vi åkte iväg på den årliga hemliga resan.

Bilder finns i galleriet 

Två bussar med Leif och Anders bakom rattarna startade resan från Ladan i Färjestaden med en timmes mellanrum. När vi kommit över på fastlandet bar resan iväg västerut.

Hemliga resan landade så i Ljungby. Förmiddagsfika i Ljungby gymnasieskolas café/matsal. Vi besökte Sagomuseet och fick lyssna på en fantastisk guide som med stor inlevelse berättade om sagor, sägner och om otyg och oknytt i naturen. Särskilt nämnde hon en "glo-so" som man skulle akta sig för. Ljungby, Älmhult och Alvesta kommuner ingår i denna Sagobygd och det finns 41 olika besöksmål kopplade till olika sägner. Många sägner är nertecknade från slutet av 1700-talet och finns idag bevarade i arkiv i Stockholm. Även Unesco har uppmärksammat detta fina berättande kulturarv.

Inte långt från Sagomuseet ligger Sven Ljungbergmuseet med en stor samling konst av nämnda konstnär samt andra utställare. Lunch intogs på Gästgivaregården, en gammal anrik restaurang vid Gamla Torget.

Resan gick vidare genom ett försommargrönt landskap och vi hamnade så småningom i Älmhult, inte för att handla på IKEA, utan för att besöka museet med en utställning om IKEAs grundare och möbler från början på 1940-talet och framåt i tiden. Hemresan gick via Tingsryd med stopp vid Kungsstenarna där det obligatoriska kortlotteriet ägde rum. Årets hemliga resa gick således helt i museernas tecken. Höjdpunkten var i alla fall den genuint duktiga guiden på Sagomuseet som återgav sagorna på ett spännande sätt. Stort tack till Lena, Irene och chaufförerna för en mycket trevlig, intressant och välordnad resa. /GN

Publicerades: 01 juni 2019 Uppdaterades: 01 juni 2019