2016

Uppdaterades: 02 augusti 2017 Skriv ut

Styrelsen för SPF Seniorerna Solvändan 613 i Färjestaden får härmed lämna berättelse över verksamhetsåret 2016.

Vår högt värderade medarbetare i styrelsen Per Norman avled hastigt under våren. Styrelsen har därför under största delen av året haft en vakans och bestått av 10 ordinarie ledamöter.
Ordförande Ingrid Johansson
Vice ordf. Anders Bergzén
Sekreterare Gun-Britt Johansson
Vice sekr. Astrid Nilsson
Kassör Annika Bäckström
Ledamot Estone Moberg
Ledamot John Johansson
Ledamot Lena Engström
Ledamot Kennet Nyberg
Ledamot Gunilla Pålsson
Vakans
************************************'
Kommunala Pensionärsrådet Ingrid Johansson
ersättare Lena Engström
Studiekommittéansvarig Aina Gustafsson
Medlemsansvarig Leif Jönsson
Revisor Stig Gunnarsson
Revisor Ingegärd Olsson
ersättare Bertil Johansson
Folkhälsoombud Anita Karlberg
ersättare Inga-Britt Kullman
Patientrådets representant Lena Olsson
Valberedningens ordf. Leif Yngvesson
Valberedningsledamot Solveig Friberg
Valberedningsledamot Percy Nygren
Trafikombud Anders Gustafsson
Webbredaktör Gunilla Pålsson
Studieansvarig Aina Gustafsson
ersättare Kerstin Carlsson
Reseansvarig Estone Moberg
ersättare Irene Sandholm
Pressombud Gunilla Pålsson
"ersättare Maj-Lis Sjöblom
Samordnare för trivseldanser Astrid Nilsson
Margareta Jonsson
***************************************
Medlemsantalet var vid årsskiftet, 2016-2017 781 personer, en ökning med 38 personer under året. SPF Solvändan har en Hedersmedlem, Bertil Johansson. Tidigare ordförande i föreningen under tolv år (åren 1999-2011)
Medlemsrekrytering: Under året har vi gjort 151 så kallade 65-års utskick. Dessutom har vi fått nya medlemmar via våra många aktiviteter och cirklar. Personliga kontakter genom "gamla" medlemmar har också gett en hel del nya medlemmar.
****************************************
Styrelsemöten: SPF Seniorerna Solvändan har haft fjorton styrelsemöten. Det har varit mycket gott samarbete och ett positivt och öppet klimat, vilket verkat stimulerande vid våra diskussioner och ställningstagande på möterna.
*****************************************
Månadsträffar: Under året har det varit sju månadsträffar, mycket välordnade och fint genomförda av värdfolken i de olika kommittéerna. Alltid genomsyrade av en välkomnande och god stämning. De sju kommittéerna har haft gemensamma planeringsträffar vid två tillfällen, ett januari och ett i augusti
*****************************************
Fester: Vi har haft försommarfest, höstfest och julfest med styrelsen som värdar. Dessutom har styrelsen anordnat 85+ fest
***************************************
Tips och grillkväll: Medlemmarna har bjudits på tipsprommenad med korvgrillning den 17 maj i Bostorp där frågorna var sammansatta av Siv Jakobsson, Jan-Erik Johansson svarade för musiken.
**************************************
Sommardans: Den 6 aug. en mycket uppskattad Grill o Dans fest i Björklunden till Kentas dansmusik, anordnat av Carlssons & Yngvessons m.fl.
******************************************
Övriga trevligheter:
En härlig eftermiddag med Trubaduren Olle Björngren i Skärlövs hamn, anordnat av Stig och Ingegerd Magnusson.
Uppvisning av Linedancarna, utställning av målarcirklarnas alster samt försäljning av bakverk.
Medverkan vid Invigning av utegym på Talludden där vi gav information om föreningen och visade Hästskokastning
Medverkan vid Hamnfesten i Färjestaden, med försäljning av bakverk.
Informations och inspirations träff för c:a 50 nya medlemmar
Stora Reseträffen,information om resor under det kommande året.
*************************************
Rapporter från resor, aktiviteter och cirklar under det gångna året
Gemensamt med SPF Seniorerna Syd Öland har vi planerat reseprogrammet för 2016 till en mängd olika trevliga platser. Vi har varit mellan 30 till 50 personer per resa.
Under april månad gick en Kyrkresa till Räpplinge kyrka med gudstjänst och guidning av kyrkan. Vi hann också med en trevlig fikastund hos Edith& Julia i Rälla samt en god lunch på Robinson Cruose i Borgholm. I april hade vi också en Hollandsresa med många vackra och intressanta besöksmål: vackra byggnader, mysiga caféer, men framförallt njöt vi av blomsterprakten som landet bjöd.
I maj gick en, alltid lika trevlig, tur till Burg med övernattning, vinprovning och shopping.
I juni hade vi vår mycket uppskattade "Hemliga" resa, som i år gick norrut mot Västervik med den underbara skärgården och vi hade ett helt perfekt väder för en skärgårdstur. I mitten av augusti gav vi oss iväg till Bornholm ett par dagar med guidade turer för att lära känna vår "dejliga" danska grannö.
September startade vi med ett besök hos "HönsaLotta" Boda glasbruks muséeum. Mycket trevligt, intressant och underhållande.
Julresan i november var planerad att gå till Sockholm och Skansen, men intresset för det var inte tillräckligt stort. Därför snabbfixade resegruppen en tur till Kosta julmarknad med julbord och underhållning av Robert Wells & Vocalettes, "Jingle Wells". Det blev en härlig och trevlig kväll i Småland i stället för i Storstaden Stockholm.
Estone Moberg/reseansvarig
*********************************
"Lär och Res"
Vårens "långresa" gick 2-8 juni till Baltikum dvs Estland, Lettland och Litauen. Färden gick med buss till Stockhom. Färja Stockholm-Tallin, och vidare med buss till Riga och Vilnius mm. Baltikums historia , språk och kultur varvat med olika människoöden berättades under resan av kunniga svensktalande guider och PÅ Sjöblom som arbetat där.
Resan föregicks av 3 "Res och Lär"-träffar i maj . PÅ Sjöblom ledde dessa mycket välbesökta möten. Ca 30 detagare varje gång Även de från andra Spf- föreningar, som deltog i resan, var inbjudna.
Höstens "långresa" gick 13-20 september till Toscana i Italien. Färden gick med buss till Kastrup och därifrån med flyg till Venedig och vidare med Gotravel-buss till Monte Cantini.
Monte Cantini var vår utgångspunkt för besök i bl.a Florence, Sienna och San Giminano. Hemresa med buss genom vackra Dolomiterna och Tyrolen- en enligt deltagarna mycket lyckad resa.
Kunnig guide och skicklig busschaufför gjorde resan njutbar.Som förberedelse för resan ledde PerÅke Sjöblom två sammankomster där resenärerna lärde sig det mest väsentliga om resmålen och några enkla fraser på italienska. Mer än 30 deltagare vid varje tillfälle hörsammade inbjudan.
Per-Åke Sjöblom/ledare
Aktiviteter
Line Dance: Vi hade tre olika grupper under vårterminen, en nybörjargrupp och två fortsättningsgrupper. Höstterminen fortsatte vi med två grupper. Annie Holgersson är vår fantasiska ledare, vårt stora stöd i den populära dansen som ger oss god motion. Vi har mycket roligt och klarar oss utan någon danspartner och avslutar vår och höst med gemensama festligheter.
/Gun Gustafsson/Gun-Britt Johansson
****************************
Gymnastik: Vi startade gymnastiken på våren 2015. Träffas på Eken kl. 09.00 varje fredag. Glädjande har antalet deltagare ökat under de senast månaderna Men det vore trevligt om även några äldre gentlemän vore närvarande. Alla våra övningar utföres stående eller sittande på stolar, inte liggande på golvet. Övningarna är anpassande för oss äldre, med syfte att stärka eller bibehålla vår muskelstyrka, balans, rörlighet och kordinationssförmåga. Ett pass tar cirka en timme,det är vad vi något äldre behöver. Även de som går på gymmet har glädje av detta.
/ Inga-Britt Björn/ledare
********************************
Oi Gong-gruppen. I år har vi haft kurs i Qi Gong med 13 deltagare under våren och 14 under hösten. Det har varit god uppslutning varje måndagseftermiddag. Vi har "kört" Qi Gong-pass och avslappning varje vecka. Detta är ett mjukt och lugnt alternativ till att få mera smidighet i kroppen, det har också en positiv mental påverkan. Qi Gong passar "mogna" personer bra. Vi trivs bra i vårt "egna"rum, Gröna Salen. Det är ett lyft eftersom vi behöver vara ostörda medan Qi Gongen pågår. Vi kommer att fortsätta till våren igen.
/ Annika Bäckströn/Ledare
***********************************
Stavgång: Vi går stavgång på motionsspåret i Färjestaden varje måndag kl. 9.00. Du kan välja hur långt du vill gå, antingen den korta rundan som är 900 m. eller den långa rundan som är ca 1900 m. Antal rundor bestämmer du själv. Du kan gå i grupp eller ensam ifall du vill bestämma själv hur fort du vill gå. Du kan gå med eller utan stavar. Motionsformen är ju väderberoende men det är ju det där med väder och kläder. Under 2016 var vi mellan 2-3 personer upp till som mest ett 10-tal personer per tillfälle. Motionsformen är social och ett bra sätt att börja veckan och dagen med, man får lära känna nya bekantskaper. Välkommen till motionsspåret måndagsmorgnar med eller utan stavar. / Kennet Nyberg/ ledare
**************************
Luftgevärsskytte :Under verksamhetsåret 2016 har luftgevärsskyttet i Algutsrums skytteförenings luftvapenhall blivit mycket populär, luftvapenhallen har nu några år varit utrustad med dator och elektroniska tavlor. Skyttegänget kan följa de olika resultaten. Det servaras kaffe och vinerbröd vilket gör den sociala samvaron till glädje för alla. Årsavgiften är 200 kr. Tävlingsavgiften är 20 kr. inkl. fika. Det har varit 20 tävlingsdagar under året med c:a 40 skyttar. Resultatet finns på Solvändans hemsida. Lars-Åke Cronholm har varit data ansvarig, Gunnar Sjöström för vapen och lokal och Bertil Johansson sektionsledare och svarat för fikat. Vid årets avslutning tackade Maggan Jonsson och överlämnade till de som varit ledare, glögg och chokladkartonger.
Bertil Johansson/ sektionsledare
***************************
Biljard har spelats under torsdagar och fredagar mellan kl. 09.00 – 12.00 varje vecka. Det har varit 10-12 personer varje gång. Vi tävlar och jämför resultat och samtidigt mycket roligt vid den gemensamma kaffestunden. Uppskattad ledare har varit Kennert Gustafsson.
***********************************
Bowling: Bowlingen har under 2016 angagerat många SPF-are. Vi har ökat i antal, men som alla vet , så kan vi endast vara 64 deltagare samtidigt i bowlinghallen. Vi är 78 spelare och därmed har vi 14 reserver, som får " hoppa " in och spela när några är borta av någon anledning. Jag får varje vecka ringa och meddela när de kan komma.Vi spelar under två timmar varje måndag under jan-april och sept-dec. vilket blir 27 spelomgångar x två timmar x c:a 60 deltagare/ggr = c:a 3250 aktivitetstimmar. Jag tror inte att jag överdriver om jag påstår att bowling är rolig, och nyttig för både kropp o själ. Under både vår och höstsäsongerna skrivs alla deltagarnas resultat ned på två olika listor. En utan och en med handicap.
Vid avslutningarna har vi ätit en god buffé i bowlinghallens servering och efter kaffet har förättas prisutdelning och utdelning av vinster i lotteriet, som också är uppskattat.
Att bowling lär ha en blomstrande framtid framgår av att alla verkar trivas. När jag varje gång frågar om någon vill sluta bowla så får jag ett rungande NEJ.
Ingemar Andersson/ledare
***********************************
Bowl: Ja, vad är Bowl? I början på 2016, hörde vi talas om Bowl, det var några av våra medlemmar som brukade spela i Borgholm, och undrade om inte detta kunde vara något för Solvändans medlemmar. Vi var några som åkte till Borgholm för att prova på, och ja,alla tyckte detta var kul, så började planerna på att starta upp detta inom Solvändan. Med hjälp av Borgholms Bowl klubb, införskaffades matta och klot, och vi började spela på Eken måndagkvällarna. Snart var vi ett femtontal spelare och fler intresserade. Planer började ta fart, hur kan vi utöka spelet och förhandlingar om ytterligare lokalyta på Eken diskuterades med kommunen. Ett rum som skolan använde som "skräprum" fick vi ta över. Ett gäng av våra duktiga hantverkare påbörjade renoveringen. Mot slutet av 2016, såg vi en kanonhall börja ta form och vi bestämde att ha invigning med pompa o ståt den 16 jan. 2017, då med förhoppning om att ha två Bowlsmattor, då vi nu var över 20 aktiva!
Anders Bergzén/ledare
*****************************
Hästskokastning: Ett mycket roligt spel är hästskokastning. Vi är 15-16 medlemmar som tävlar, det kan skilja en del poängmässigt. Träffas på söndagar kl 14.00 Vi är en grupp som har mycket roligt tillsammans.
Lena Engström/ledare
*************************************
Sångcafé . Vi är en grupp sångglada seniorer som samlas var fjortonde dag och riktigt frossar i 50-60- tals låtar. Vi började lite trevande under hösten 2016 med ett tiotal deltagare under Lena Engströms ledning. Nu har ringarna på vattnet om vår verksamhet spridits, så när vi startade på nyåret hade vi fördubblat deltagandet.
Nu i större lokal kan vi få rum med lite teknik. En dator med kanon ger oss möjlighet att ta hem texter och videoklipp med artister och sjunga med i härligt orkesterkomp. Men vi sjunger även också ur små häften med sångtexter till ackompanjemang av en keyboard. Då kan vi få rätt tonart som passar våra röster så vi inte behöver sträcka våra halsar alltför högt! Vi är ju trots allt amatörer men med härlig sångglädje! Nostalgin och minnen från danskvällar frodas.
När vi sjungit en stund och känner oss i behov att hämta andan, rullar våran Ingrid in en kaffevagn. Och under glatt samspråk i pausen kan förslag på nya sånger komma fram. Så till nästa gång kommer har vi samlat nytt material och kan förnya oss. Det finns en aldrig sinande låtskatt i gamla schlager.
/Vid keyboarden/ Ketty Ingvasson
*************************************
Sånggruppen: Sånggruppen har haft sina övningar på Eken med vår speleman Filip Sjöman. Vi har sjungit på årsmötet, Lindero, Rönningegården både vår och höst. Försommarfesten, Äppelboendet, Nådens Kapell samt julbasaren på Eken där vi sjöng tillsammans med PRO kören. Sångkören har varit 18 medlemmar, vår vän Ingemar Waller har lämnat oss nu återstår 17 medlemmar. Vi efterlyser flera manliga sångare.
Irene Sandholm/ledare
**************************************
Bridge: Under 2016 har vi på onsdagarna spelat 42 tävlingar med 24 lekar per gång. Det tar 4,5h i anspråk. Tiden inkluderar c:a en ½ timmes fika under gemytliga former. Tyvärr har vi för tillfället inga kurser på gång, men vi ska försöka starta upp en kurs under året. Finns intresse så hör gärna av dig. Hälsningar
Percy Nygren & Ingemar Andersson
***********************************
Canasta: Ledare för stora gruppen i canastan har varit Sonia Bergman. Varje tisdag under våren och hösten har arton till tjugo medlemmar spelat. Vi har mycket roligt och följer med stort intrresse resultatet. Dessutom har det varje fredag samlats sex "canastadamer"under ledning av Dagny Andersson.
*************************************
Trivseldans i Ladan. SPF Solvändan och PRO Färjestaden har tillsammans i år haft 8 trivseldanser i Ladan. Dessa har anordna en gång i månaden. Genomsnittet av besökare har varit så lågt att danserna läggs ner. Vi tackar för gott samarbete med PRO:s danskommitté under åren. Astrid Nilsson/Margareta Jonsson
***********************************
Företagsbesök: Under våren har vi haft 3 företagsbesök. Vi besökte Maskingruppen, Hotell Skansen samt Capellagården Vickleby. Det har varit intressanta besök, där vi på respektive företag har fått information om i verksamheten samt ta del av framtida visioner. Efteråt har vi fikat tillsammans. Det var också tänkt att vi skulle åka till Fredrikströms Gård, men då detta besök kolliderade med grillkvällen vid Bostrps borg, så sköts besöket på framtiden. Under hösten har vi varit hos Ribes Läder. Vi blev guidade i deras nya lokaler för tillverkning av lädervaror. De som ville fick också prova att skjuta vildsvin i jaktsimulatorn. Vi avslutade med kaffe och lite shopping i den fina fritidsbutiken.
Kerstin Carlsson/ ledare
*********************************
Studiecirkel i Engelsk konversation
Under 2016 fortsatte cirkeln i " English conversation" med 10 sammankomster på vårterminen och 10 på hösten. I genomsnitt 8-10 deltagare per sammankomst. De ämnen som avhandlats har varit mycket varierande och omfattat "allt" från nutida världsartister, Brexit, Afternoon tea till besök på högteknologisk industri i Färjestaden. Allt på engelska! Ledare har varit
Per Åke Sjöblom
**************************************
Boendecirkel: Diskussioner om lämplig utformning av lägenheter kök och toaletter anpassade för äldre. Önskemål ang. seniorboendet Wasa Seaside lägenhetsstorlek allmänna utrummen trädgård etc. Diskuterat för och nackdelar av seniorboende och särskilt boende Ex. tagna från Åsikten i Ljungby Under året har Boendecirkeln haft besök av inbjudna personer som har relation till för cirkeln aktuella ämnen. Projektledaren Pierre Trast för utbyggnad av Äppelvägen-särskilt boende. Philip Andersson och Ulrika Eriksson från Svensk Fastighetsförmedling informerade om köp och försäljning av gåvor. Ordförande i Miljö och Bygg Gunther Ruchatz berättade om kommunens byggplaner. Vid flera möten har personer utanför gruppen deltagit då specifika ämnen diskuteras.
Jonny Berntsson/ ledare
**************************************
Hantverk: Vi är ett tiotal medlemmar som träffas varje torsdag fm. Vi tovar, stickar, virkar och broderar. Sakerna vi gör har vi till lotterier och försäljning på våra påsk och julbasarer. Fler är välkomna att deltaga.
Ulla-Britt Carlsson / ledare
***********************************
Vävning: Vi är 6 medlemmar i en kamrat cirkel på torsdagar där alla hjäps åt. Just nu är följande på gång i vävrummet på Eken. Mattor med både svart varp och oblekt varp. Handdukar i bomull, Traslöpare och Plädar. Framöver kommer vi att väva kökshanddukar som är helt suveränt att torka med efter tvätt. Utöver ovan har vi många spännande ideér till våra 7 vävstolar.
Kerstin Pedaja/ledare
***********************************
Klädsömnad: Kursen lär ut allt från klippning till färdigt plagg och att sy på ett rationellt och enkelt sätt. Man får lära sig att förändra mönster för att passa personliga mått.
Irene Jacobsson/ledare
************************************
Målarkurs i olja och akryl: Vi är en samling amatörmålare som samlas i en kurs utan ledare, så kallad kamratkurs. Vi är runt 10-12 medlemmar som samlas en gång i veckan och vi inspirerar varandra. I år samlas vi på onsdagar kl 10 och håller på i ca två timmar. Kursen har hållit igång några år nu och några har slutat och en del har kommit till. Till nästa termin finns ca 3 nya deltagare som vill börja.
När vi samlas på brukar vi ta del av varandras påbörjade arbeten och kommentera och komma med tips hur man kan fortsätta.
Efter en stunds arbete med våra bilder samlas vi runt en kopp kaffe i samspråk om allt, inte bara våra arbeten.
Ibland uppmärksammar vi en konstställning och gör ett studiebesök tillsammans. Vi har varit på Kalmar Konstmuseum där en av deltagarna har en dotter som kunnat ge oss föredrag om en kända konstnärer.
Vi har även haft utställning av våra bilder på Eken. Det är alltid inspirerande att visa upp det man har åstadkommit. Vi står också i kö till att ställa ut på Färjestadens nyöppnade bibliotek på Köpstaden.Ett roligt sätt att samarbeta är att måla av ett gemensamt stilleben. Man kan utveckla den tanken till att måla utomhus med samma motiv.
Det gäller att vara öppen för det som kan utveckla vårt måleri. Man ska känna sig trygg i gruppen och framför allt känna en glädje i det man gör.
Samordnare för kursen/ Ketty Ingvarsson
*********************************
Akvarellkurs: Vi är tio medlemmar i en kamratcirkel där vi alla hjälps åt. Målsättningen inför vårterminen är en utställning Biblioteket 15 juni – 15 juli.
Kajsa Johansson/ ledare
********************************
Må bra cirkel: Må bra gruppen startade sept. med studiebesök på Albylen där Ingrid Ljungholm-Dahl guidade oss runt och berättade om deras verksamhet. Vi var i början 6 deltagare (antalet har fördubblats under hösten) och bestämde vi skulle träffas 10 ggr.Vi har haft besök av Magdalena Mellne "Hälsokordinator" under rubriken "Balans i vardagen, sömn, stress fysik, aktivitet. Kerstin Lundkvist Diabetessköterska på hälsocentralen. Studiebesök Linda Lönell Kalmar "kroppschanning", Annika Dahlström "Zonterapi" Studiebesök Monicas Andrum. Liza-Lee "Kinaterapi". Selina Nilo" Medicinskt Yoga".
Anita Karlberg / ledare
*******************************
Litteraturcirkeln:
- Delat bra boktips med varandra
- Varje deltagare har berättat i korta drag vad den lästa boken handlat om
- Lånat många böcker av varandra
- Köpt pocketböcker på Adlibris på rea
- Social samvaro
- Träffats 1gång/månad
Gunilla Pålsson/ledare
**************************************
Telefonkursen:
- Varje deltagare har blivit hjälpt med olika inställningar som varit frågetecken på telefonen
- Redigerat bilder
- Lagt in bilder från telefon till datorn och gjort mappar
- Social samvaro
- Träffats 1gång/månad
Gunilla Pålsson/ledare
****************************************
Whiskyprovning: Under året genomfördes fem whisky- samt en ölprovning. Varje provning har omfattat i tid c:a två timmar. Whiskyprovningarna genomfördes under ledning av whisky-experten Ola Bengtsson från Kalmar medan ölprovningen leddes av ölexperten Nickolas Karlsson i Torslunda.
Deltagarantalet vid provtillfällena har varierat mellan 22 – 27 deltagare inkl provningsledarna.
En whiskyprovning omfattar test av fyra olika märken. Sålunda har under året 20 olika maltwhiskymärken testats. Ölprovningen, som var en engångsföreteelse, omfattade test av fyra olika öltyper.
Provningarna har varit uppskattade och stämningen i gruppen har alltid hamnat på topp innan provningarna avslutats.
Sammankallande och administratör för de två första provningarna var Per Norman. Efter Pers hastiga och tragiska bortgång övertogs ansvaret för de resterande provningarna av Crister Jegréus.
*******************************
Sammanfattning studieverksamheten:
Vi kan se tillbaka på ett mycket framgångsrikt år när det gäller studieverksamheten i vår förening. Särskilt glädjande är att flera nya kurser och studiecirklar har startat under 2016, med duktiga ledare och med många deltagare.
För att nämna några så startade Irené Jacobsson en kamratcirkel i "klädsömnad med mönsterkonstruktion" med flera deltagare.
Nytt är också att Kamratcirkeln i Vävning under Kerstin Pedajas ledning har kommit igång.
En ny cirkel "Datorkurs med egen laptop" har Torsten Jacobsson varit ledare för och likaså Datorcaféet" där man kan komma oanmäld och få hjälp med olika datorproblem. Dessa cirklar har varit till en stor hjälp för många.
Även en annan ny cirkel "Må bra" med Anita Karlberg som ledare, startade under hösten, med flera intressanta föreläsningar och studiebesök. Ett "sångcafé," för oss som sjunger hellre än bra", startade också under hösten med Lena Engström som ledare och många deltagare strömmade till.
Medicinsk Yoga har Kumaliniyoga läraren Selina Nilo haft fyra kurser under året med 20 deltagare i varje kurs.
I Släktforskningens 2 grundkurser har Birgitta Berkemar, Kalmar läns Genealogiska Förening lärt deltagarna metoder och tekniker för att hitta sina rötter och få reda på sina förfäder. I de 2 kurserna "Vinkunskap med Vinprovning" har Maj-Britt Eriksson som driver Vinkällaren i Gamla huset, Kalmar, varit ledare. Vilket gjorde att deltagarna blev lite kunnigare vinkonsumenter.
I början av året hade vi 2 kurser i HLR=Hjärt-och Lungräddning och användning av hjärtstartare med 35 deltagare, ledare var Brandmästare Göran Andersson Tyvärr fick skrivarcirkeln "Skriv ditt liv" läggas ner, då ledaren Irene Bauman flyttade från orten och någon ersättare har vi ej lyckats hitta. Vi vill också tacka Per-Åke Johansson som slutade som cirkelledare vid årsskiftet efter att ha varit ledare för cirklar i Ölänska dialekter. Ett stort tack till Mirsada Bajraktarevic på Studieförbundet Vuxenskolan i Borgholm, som gett oss stöd och råd i vår verksamhet.
Aina Gustafsson/Studieledare
Sammandrag av Ekens program
Genom vår tillgång till Eken, Seniorernas hus, har vi gemensam kulturverksamhet med PRO Färjestaden på temat "Ölands nartur och kultur" det har varit ett mycket uppskattat program med föreläsningar, bildvisningar och musikunderhållningar av olika aktörer.
- Först ut var Laurensio Pettersson – att lyckas mot alla odds som berättade om sin uppväxt på ett barnhem i Rumänien.
- Prästen Christer Munther som underhöll med pianospel och vacker sång blandat med berättelser från olika skeenden i livet.
- Vår naturnörd Pav Johnsson berättade och visade bilder om "Att naturturista i sydost", en resa gjord till Makedonien och Rumänien.
- Göran och Asta Johansson berättade om sitt hjälpprojekt "Asta och Görans barn i Kenya"..
- Olle Nilsson visade sin film om handlaren "John i Muren", Degerhamn
- Landshövning Stefan Carlsson berättade om vad länstyrelsen och landshövdingen arbetar med.
- Agneta Medelius från Sveriges Senior Shop, visade vårens vackra mode.
- Under rubriken Hälsotema: berättade Anders Bergman om sitt projekt "Hospis i Stora Rör" och optiker Bernt Hagelin om ögonsjukdomar.
- Filmarna, fotograferna, författarna, långfärdsseglarna Rolf Bjelke och Deborah Shapiro berättade om hur de övervintrade på Antartis, och visade sin film "Vinterskepp",
- Som vanligt på våren ordnas det ett stort kafferep och denna gång var det Anders och Bitte som underhöll med historier och durspel.
- Den gemensamma Påskbasaren med försäljning av olika påskprydnader, bröd och kakor var välbesökt.
- Valborgsmässoafton firades med gulaschsoppa, nybakade baguetter. När skymningen började falla tändes de små eldarna och vi hjälptes åt att sjunga in våren.
- Midsommarafton firades med sill och potatis, jorsgubbstårta och lövad stång. - Allsång med Wally Persson som ledare till Siv Linds dagspelsmusik.
- Höstens program inleddes med att Disa Lidman berättade om sin verksamhet och kallade sitt föredrag "Platskirurgi på Östersjökliniken". En omfattande kirurgisk verksamhet av olika slag bedrivs i Algutsrum.
- Årets Ölänning Hanna Karlsson gästade oss och berättade om sitt liv som bonde. Inbjöd oss till sin gård, vilket resulterade att vi gemensamt åkte buss dit och besökte gården, fick en mycket intressant visning och inblick i en mjölkbondes liv.
- Biskop emeritus Jan-Olof Johansson berättade om "En skola för fred bakom mur och stängsel". Svenska Jerusalems föreningens flickskola i Betlehem "Den gode herdens skola", där 300 flickor får undervisning.
- Åter igen gästade oss långfärdsseglarna Rolf Bjelke och Deborah Shapiro för att berätta om sin senaste polarexpedition, ett helt varv runt Antarktis i Södra oceanen, samt visa film "Vildmarkshav".
- Fd universitets lektor Ulf Lidman talade om "Växter, läkemedel, njutningsmedel, droger och gifter. Det är inte lite naturen har att bjuda på både på ont och gott, från smärtlindring till glädje om det används på rätt sätt.
- Brandmästare Göran Andersson berättade om "Förebyggande brand" vilket gav många tankar inför julhelgen.
- Som vanligt hade vi en gemensam Julmarknad med försäljning av julpynt, servering av julgröt och skinksmörgås.
- Det nya året firades in med goda vänner, hög stämning och god mat. Jan-Erik Johansson spelade och underhöll med välkända melodier.

Under året har det varit 4 pubkvällar med populär underhållning av bland annat Olle Björngren, Degerhamn. "Visgruppen fyra skägg" från Karlshamn, Bertil Hagström och Tord Liljedahl från Torsås samt Sten-Åse Andersson och Lars Löttiger från Färjestaden. Publikens uppskattning har visat sig genpm att det har kommit mellan 60 – 80 personer vid varje tillfälle.
Aina Gustafsson
************************************
Kommunala pensionärsrådet, KPR
Under 2016 har KPR haft fyra möten. Representanter för SPF Seniorerna Solvändan är Ingrid Johansson och Lena Engström.
Diskussioner har förts gällande vilken möjlighet till insyn och påverkan, gällande beslut som rör seniorer i kommunen, representanterna för pensionärsföreningarna har i praktiken. Frågor som varit uppe under flera möten är angående Frisampengar; bidrag från kommunen till Frisam grupperna för att kunna ge "Guldkant" för de äldre på boendena. Information har getts bland annat gällande Trygg hemgång, Anhörigvård, Servicecentrum, Planarbete i Färjestaden. Vi har blivit inbjudna till och deltagit i en arbetsgrupp gällande utbyggnaden av Äppelvägen.
*********************************
Frisam; Frivilliga i samverkan.
Samverkan mellan Mörbylånga kommun och olika föreningar, i Färjestaden SPF Seniorerna, PRO och Röda Korset.
Från SPF Seniorerna Solvändan är Lena Engström ansvarig med assistans av ytterligare några SPF-medlemmar vid cafébjudningarna på Äppelvägen. Dock utan ekonomiskt stöd från kommunen under år 2016.
**********************************
Kurser, konferenser m.m.
- Informationsdagen den 24 febr. på Friskis & Svettis i Kalmar deltog Kennet och Gunnel Nyberg
- Konferens 16 mars i Växjö, gällande verksamhet och medlemsrekrytering deltog Anders Bergzén.
- Distriktets Årsstämma den 30 mars Oskarshamn deltog Gunilla Pålsson och Gun-Britt Johansson. Utöver årsmötesförhandlingar, grupparbeten kring kollektivtrafik, boendeservice och stärkt ekonomi för äldre.
- Distriktets Upptaktskonferens för nyvalda den 18 april Oskarshamn deltog Kennet Nyberg och Ingrid Johansson
- 22 april 70-årsjubileum PRO Degerhamn Annika Bäckström och Ingrid Johansson deltog
- Informations och Inspirationsträff 25 aug. på Eken för för Aktivitets och studieledare.
- 31 aug. "Hjärnkoll" i Västervik deltog Kennet Nyberg, Laila Jönsson och Olle Danielsson. De kom 3:a i tävlingen.
- Distriktstävling i Golf i Vimmerby deltog John Johansson och Per Neback.
-Konferens för KPR och PRKL representanter den 21 sept i Växjö, Ingrid Johansson och Lena Engström deltog.
- SV Megaträff 17 okt. i Kalmar, det gavs tips och information om nyheter, flera cirkelledare från Solvändan deltog
-17 nov. Höstkonferensen deltog Ordf. Gunilla Pålsson, Lena Engström och G-B Johansson. Distrikets trafiksansvarige Bo Henrysson informerade regler och faror i trafiken.
-9 dec. 50- årsjubileum PRO Mörbylånga Aina Gustavsson deltog.
-Utbildning i det nya datasystemet för Medlemsregistret och Hemsidan har anordnats på distriktsnivå. Där har Leif Jönsson och Anders Bergzén deltagit gällande medlemsregistret och gällande hemsidan Aina Gustafsson och Gunilla Pålsson.
**************************************
Solvändans hemsida :www.spf.se/solvandan
På ett utomordentligt professionellt har Aina Gustafsson, webbredaktör, skött Solvändans innehållsrika hemsida. Aina är en idérik och engagerad medarbetare och ska därför ha stor uppskattning. Under senare delen av hösten har Aina i samband med SPF Seniorernas införande av helt ny hemsida succsesivt överlämnat ansvaret för densamma till Gunilla Pålsson som på ett mycket inovativt sätt fått ordning på den nya hemsidan. Parallellt med detta har information även lagts ut på Facebook, där vi har en egen grupp: SPF Seniorerna Solvändan Färjestaden
På hemsidan kan man, i stort sett, få all information om föreningen: utbudet av aktiviteter, cirklar och resor, ta del av protokoll från styrelsemöten, reportage från månadsträffar och fester, Ekens program och referat därifrån. På hemsidan finns också kontaktuppgifter till styrelsen med flera. Allt fler besökare, både medlemmar och ännu icke medlemmar, hittar till Solvändans hemsida och den ger mycket fin reklam för vår förening.
*******************************************
Press:
Till tidningar och hemsidan har Gunilla Pålsson, pressombud, förfärdigat många trevliga och välskrivna reportage från olika träffar och aktiviteter under året. Gunilla ska ha stort tack för tid och arbete hon lagt ner, detta gäller också Maj-Lis Sjöblom, som varit ersättare och fått "rycka in" vid behov. Att visa oss i pressen möjliggör att många kan ta del av allt det trevliga och intressanta som vi i Solvändan har för oss. För de välskrivna och innehållsrika reportagen från Ekens verksamhet står Aina Gustafsson. Fotografen till de fina bilderna är oftast Gunilla Pålsson. Tusen tack till båda!
*********************************

SPF 613 SENIORERNA SOLVÄNDAN
BALANSRÄKNING 20161231
Tillgångar Skulder
Kassa 1858 Skulder 168310
Företagskonto 27485 Eget kapital 256868
Bank 351821 Årets resultat 19968
Övriga tillgångar 63982
Summa kronor: 445146 Summa kronor:445146
RESULTATRÄKNING 20161231
Intäkter Kostnader
Medlemsavgifter 152476 Medlemsavgifter 124960
(Balansräkn. 161231)
Bidrag från kommun 0 Medlemsmöten 130919
Bidrag Vuxenskolan 39265 Kursverksamhet 109910
Medlemsmöten 160441 Annonser 17999
Räntor o. utdelning 78 Övriga utgifter 305381
Övriga intäkter 356877 Årets resultat 19968
Summa kronor: 709137 Summa kronor: 709137
BUDGET
FÖR VERKSAMHETSÅRET 2017
Medlemsavgifter 160000 Medlemsavgifter 128000
Mötesverksamhet 155000 Mötesverksamhet 144000
Ladan (danserna) 0 Allmänna omkostn. 194000
Kulturbidrag 35000 Annonser 19000
Övriga inkomster 135000
Räntor, utdelning 0
Summa kronor: 485000 Summa kronor: 485000
*********************************************
Revisionsberättelse
Undertecknade, av SPF Seniorerna Solvändan utsedda att granska
föreningens räkenskaper avseende året 2016.
Efter slutfört uppdrag lämnas följande berättelse.
Revisionen har inte givit anledning till anmärkning, varför vi tillstyrker
att resultat- och balansräkning fastställs, samt att ansvarsfrihet beviljas
styrelsen för det gångna årets förvaltning.
Färjestaden 8 Februari 2017
Ingegerd Olsson Bertil Johansson
********************************************
Sammanfattning
Vi kan åter igen se tillbaka på ett helt fantastiskt år för Solvändan där medlemsantalet fortsatt att öka. Att finna nya vänner och nya sammanhang och ha trevligt och roligt tillsammans mår man väl av. Alla aktiviteter, cirklar och trevliga sammankomster Solvändan erbjuder lockar många. Inom vår förening finns ett "go" och en "vi -anda", gemensamt fixar vi det mesta. Vid större evenemang visar man på förmåga till engagemang och initiativ; att med öppet sinne och gott humör ta sig an uppgiften och genomföra allt med bravur. För att hålla igång detta stora utbud av trevligheter finns det många som ställer upp, ledare i aktiviteter och cirklar, i kommittéer och grupper och mycket mera. Solvändans Studieledare Aina Gustafsson, är med sitt gedigna kunnande och egagemang ett stort stöd.
Ett hjärtligt, stort tack och en eloge till alla som på olika sätt gör vår förening till den absolut bästa Seniorföreningen.
Ett rungande hurra för SPF Seniorerna Solvändan!!

 

Publicerades: 02 augusti 2017 Uppdaterades: 02 augusti 2017