Företagsbesök

Uppdaterades: 01 februari 2017 Skriv ut

Tidagen 7 mars kl.14.00 var det företagsbesök på Räddningstjänsten/Brandstationen i Färjestaden.

                                       

Ett gäng SPF-medlemmar mötte upp vid brandstationen på tisdagen. Där blev vi väl omhändertagna av brandmästare Göran Andersson som med stort engagemang berättade om Räddningstjänsten på Öland. Vi fick bl.a. veta att de har sex brandstationer, under sommartid finns sju stationer, då det även finns en brandstation på Böda Sand. Tjugosju man är ständigt i beredskap för att kunna rycka ut vid olyckor. Totalt finns etthundratjugo deltidsanställda brandmän varav fjorton är kvinnor.
Alla stationer är deltidsstationer, brandpersonalen har "vanliga" arbeten och har beredskap dels på arbetet och dels i hemmet. Vid larm ska de finnas på plats på brandstationen inom fem minuter. Dessutom finns räddningschef i beredskap (RCB), som ska vara beredd att rycka ut inom nittio sekunder från larm. På Öland förekommer c:a fyrahundra larm på ett år.
Varje station är specialiserad, ex Mörbylånga har kem p.g.a Guldfågeln, Degerhamn har höghöjdsräddning p.g.a många vindkraftsverk på södra Öland och Färjestaden är specialister på räddning av buss och lastbil.
Brandkåren åker även på sjukdomslarm (hjärtstopp) och detta har räddat många liv.
Efter informationsstunden fick vi en visning av brandbilarna och dess utrustning, och avslutade dagen hos Räddningstjänsten med fika.//Kerstin Karlsson

Publicerades: 01 februari 2017 Uppdaterades: 01 februari 2017