Rapport ifrån guidad tur på Hultsfreds slätt

SPF SENIORERNA Hultsfredsbygden försöker så gott det går anordna aktiviteter, som följer corona-restriktionerna och därför hade man inbjudit till guidad rundvandring på Hultsfreds slätt.

  • Guidad tur på Hultsfreds slätt

Hultsfreds Hembygdsförenings ordförande Torbjörn Svahn och hans hustru Katarina Genberg tog hand om oss och berättade på ett medryckande och engagerat sätt. Vi fick klart för oss att Hultsfred som ort hade inte existerat om inte kung Gustav 1V Adolf hade beslutat att förlägga Kungliga Kalmar regementes övningsplats just till Hulingsryd. Det medförde såsmåningom att järnvägarna drogs förbi Hultsfred och det i sin tur medförde att Hultsfred blev attraktivt som industriort.

Det var åtta kompanier som träffades här och exercerade: Livkompaniet, Vedbo kompani, Aspelands kompani, Sevede kompani, Östra härads kompani, Uppvidinge kompani, Västra härads kompani och Konga kompani. Man kan ju förstå att det vid dessa regementsmöten gick det åt mycket mat och dryck och det var många i trakten, som kunde skaffa sej ett välkommet tillskott i kassan genom att sälja förnödenheter där. Ett exempel på det är Klara Andersson, som redan som tioåring hjälpte sin mor att sälja mjölk och bröd till beväringarna och sedermera själv drev café på Slätten fram till nedläggningen 1918.

Anledningen till att just den här platsen valdes till övningsplats var att det var en mycket stor öppen slätt med mark, som var lätt att gräva skyttegravar i samt att vattnet i trakten var av hög kvalitet. Det uppfördes otaliga byggnader för olika ändamål och den finaste var officersmässen Trianon, som 1921 flyttades till Eksjö, där den fortfarande används av militärpersonal och där man kan roa sej på officersbaler och bröllopsmiddagar m.m. . Den anses vara världens äldsta i bruk varande officers-mäss.

Utöver själva exercerandet förekom här mycket festligheter med musik, dans och diverse uppträdanden, som lockade folk långväga ifrån. Musikkåren, som bildades här, blev mycket uppskattad och reste runt i landet och gav konserter. Vid midsommarfestligheterna, med en otroligt stor midsommarstång, lär det ha varit c:a 5000 personer. Till och med Emil i Lönneberga var ju där och "levde loppan". Kända personer som på riktigt varit på "möte" på Hultsfreds slätt är Albert Engström, Pälle Nävers far och Vilhelm Mobergs far.

Medan vi gick runt på slätten skickades bilder runt, där vi kunde se hur det såg ut när det begav sej. Som avslutning avnjöt vi vårt medhavada kaffe utomhus och då passade våra förträffliga berättare Torbjörn och Katarina på att ge oss mera information om verksamheten här, bl.a. att 1918, samma år som Slätten las ner, drabbades regementet av pandemin spanska sjukan varvid drygt 1200 man insjuknade och 15 unga soldater dog. Intet nytt under solen!

Vid datorn Gunborg