Debatt i Gislaved om bättre äldreomsorg

Spf tillsammans med övriga pensionärsorganisationer arrangerade ett digitalt möte med politikerna gällande ”ökad kvalitet inom äldreomsorgen”. Detta har orsakats av att äldreomsorgen under flera år försämrats i Gislaveds kommun.

Längre ner på denna sida hittar du information och inspelning från det digitala mötet den 8 december med politiker gällande äldreomsorgen i Gislaveds kommun.

Vi vill dock särredovisa de uttalanden som Kjell LIndström (läkare och ordförande i Spf Seniorerna, Jönköpingsdistriktet) samt Kerstin Johnsson (sjuksköterska med magisterexamen i gerontologi) gjorde på detta möte för att få politikerna att förstå vad som är viktigt att tänka på när man tar beslut som påverkar äldreomsorgen. 

Klicka här för att ta del av deras synpunkter och åsikter. 

 

Digitalt möte med politikerna gällande "ökad kvalitet inom äldreomsorgen".

Vi ser hur äldreomsorgen under ett antal år har försämrats i Gislaveds kommun. Efter senaste bortrationaliseringen av ytterligare 50 årsarbeten går personalen på knäna. Man sover dåligt och kompetenta medarbetare, som funnits med i flera år, slutar. Avgående socialchef Annika Andersson erkände på möte med kommunala pensionärsrådets arbetsgrupp att personalens situation idag är orimlig. Bemanningen bör snarast ökas.

Utvecklingen i Gislaveds kommun måste snarast vändas så att kvaliteten ökas inom vård och omsorg. Våra riksdagspartier kräver en förändring. Vår statsminister har meddelat kommunerna hur viktigt det är att kvaliteten inom äldreomsorgen förbättras kraftigt. Staten har gett kommunerna väl tilltagna pengabidrag för att klara detta. Men Gislaveds kommun stretar emot. Det verkar t.o.m. som om man vill använda de statliga bidragen till andra mindre viktiga behov.

Och nu föreslås det att kommunen reducerar antalet äldreboendeplatser i den södra kommundelen till ett minimum vilket kommer att innebära att boende i södra delen av kommunen i flertalet fall endast kommer att erbjudas plats på äldreboende i andra delar av kommunen.

Orsaken till dessa drastiska försämringar är att Gislaveds kommun vägrar att tilldela Socialnämnden en budget som gör att man klarar sin verksamhet.

Pensionärsorganisationerna i Gislaveds kommun har på grund av den bedrövliga situationen inom vård och omsorg valt att arrangera ett möte i Torghuset i Smålandsstenar. Våra politiker i Gislaveds kommun var givetvis inbjudna så att de skulle kunna ge sin syn på socialnämndens budget och planerna gällande förändring av antalet platser i äldreomsorgen.

Nu visade det sig att mötet inte kunde verkställas pga Corona-smittrisken. Istället arrangerades den 8 december ett digitalt möte med politiker och experter på äldreomsorgsfrågor. På detta möte redovisade de olika politiska partierna sin syn på äldrefrågorna och hur stor budget äldreomsorgen kan tänkas få 2021.

Om du klickar på länkarna nedan så kan du ta del av hela mötet. Inspelningen fick delas upp eftersom Youtube inte accepterade en så stor fil (1,5 tim).

Klicka här för att se mötet - del 1.

Klicka här för att se mötet - del 2.

Klicka här för att se mötet - del 3.

Klicka här för att se mötet - del 4.

Klicka här för att se mötet - del 5.

Klicka här för att se mötet - del 6.

Klicka här för att se mötet - del 7.

Klicka här för att se mötet - del 8.

Klicka här för att se mötet - del 9.

Klicka här för att se mötet - del 10.