Resa 2017-05-22

Uppdaterades: 27 maj 2017

Resa till Sävsjö Häradsväg - en väg med sevärdheter

  • Eksjöhovgårds värdshus Patron G A Fagerberg
  • Eksjöhovgårds värdshus
  • Eksjöhovgårds värdshus Patron G A Fagerberg
  • Eksjöhovgårds värdshus

SPF, PRO och Hembygdsföreningen i Norra Mo.

Resa till Sävsjö Häradsväg

– en väg med sevärdheter.

3 föreningar i Bottnaryd, SPF, PRO och Hembygdsföreningen, anordnade en gemensam resa den 22 maj. Resan gick med buss till Sävsjö med första stopp på Eksjöhovgårds värdshus, där kaffe med fralla var framdukat. Dagens guide mötte upp och följde sedan med oss på den fortsatta färden genom ett vackert landskap. Efter kaffepausen fick vi en visning av brandmuseet och statarstugan på herrgården. I brandmuseet finns bl.a. gamla brandredskap och en brandbil från 1928. I statarstugan fick vi inblick i statarens liv och levnadsvillkor under 1900-talets början. Lantbruket med 130 kor, 20 par oxar, 10 hästar, 200 får och 50 svin var med den tidens mått en stor besättning och krävde mycket arbetskraft.

Häradsvägen är en gammal led som idag fungerar som turistväg mellan Vallsjö gamla kyrka och Norra Ljunga kyrka. Vi fick mycket information om byarna och gårdarna som vi passerade.

Vi var på väg mot Ljunga Park Hotell, där vi skulle äta vår lunch. Ljunga Park byggdes 1907 som ett sanatorium för lungsjuka. Där finns norra Europas största träbyggnad. Anläggningen drivs idag som hotell och restaurang.

Efter en riklig lunchmåltid fortsatte resan till Norra Ljunga kyrka. En 1100-talskyrka dekorerad av häradsmålaren Per Hörberg. Efter besöket i kyrkan åkte vi vidare till Komstad och passerade galgbacken och Per Hörbergs minnessten som finns längs vägen.

I Komstad finns kvarn, såg, smedja mm samt en lanthandel med inredning och varor kvar sedan handlaren lämnade affären 1975. Utanför affären fick vi sitta i solen och njuta av härlig småländsk ostkaka och kaffe. Där fick vi ta avsked av vår trevliga guide och fortsätta färden mot hemorten. Ett stopp gjordes i Vrigstad för köp av ostkakor för de som så önskade.

En lyckad resa och vädret var verkligen på vår sida. Stort tack till reseledarna och chauffören för en väl genomförd resa.

2017-05-27

alj

Publicerades: 27 maj 2017 Uppdaterades: 27 maj 2017