Resa 2014

Uppdaterades: 05 januari 2017

Hemlig resa

  • Visingsö remmalag

2014-06-29. SPF:s hemliga resa.

Dagen före resan hade det kommit 57 mm regn på vissa platser i omgivningarna. Hur skulle det bli idag? De flesta hade nog utrustat sig med paraply och regnplagg, för säkerhets skull. Från resekommitténs sida fanns också vissa frågetecken. Vad gör vi om det ösregnar när vi skall fika? Jo, det fanns andra alternativ till fikaplats.

Kl. 07.31 startade bussen från Bottnaryd. Olika förslag på resmål kunde höras i bussen. Vart var vi på väg?

Först hämtade vi upp passagerare på några olika platser. Sedan bar det iväg norrut. Bussen från Bottnaryds Trafik rattades av Samuel Ekvall. 38 personer deltog i resan. Strax efter kl. 09,00 befann vi oss vid hamnen i Hjo, i ett strålande väder! Där kunde vi dricka vårt förmiddagskaffe och titta på båtarna en stund.

Där låg också ångbåten "S/S Trafik". Det var där vår resa fortsatte. Ut på Vättern i en ångbåt som var byggd 1892. S/S Trafik, med Hjo som hemmahamn, är en av Sveriges äldsta och bäst bevarade ångbåtar.

Fartyget K-märktes 2001 av Sjöhistoriska museet och bedömdes ha "ett synnerligen stort kulturhistoriskt värde". Trafik drivs av den ideella föreningen Sällskapet S/S Trafiks Vänner, som vårdar och trafikerar fartyget. S/S Trafik tjänar idag som turistångare under sommaren.

Vi var alltså på väg till Visingsö. Båtresan tog något mer än två timmar och vi hade gott om tid att se oss omkring på fartyget. Vädret var perfekt för en tur på Vättern.

Så kom vi då fram till Visingsö. Inte alls långt från hamnen ligger Restaurang Solbacken. Där stod lunchen uppdukad och det var bara att sätta sig till bords. Nu smakade det bra med mat efter båtresan.
Ekologiskt och närodlat på orten.

Nästa programpunkt var naturligtvis att åka remmalag. Det måste man ju göra på Visingsö! Så alla begav sig glatt till startplatsen för remmalagen, som ligger nära restaurangen. När alla hade fått plats, drog de norska fjordhästarna oss genom ett vackert landskap. Vi fick guidning av kusken under resans gång. Vid Kumlaby kyrka stannade vi för 15 minuters rast. Den som ville kunde gå upp i tornet. De flesta vågade sig inte på det, men det var i alla fall 2 som fick se utsikten över ön och Vättern.

Kumlaby kyrkas torn var från början försett med en hög och spetsig spira. Spiran togs av till hälften genom Per Brahes försorg. Tornet avslutas nu med en plattform omgiven med järnstaket. Användes förr för att studera stjärnorna. Numera är tornet ett givet resemål för turister, med god utsikt över ön.

Efter besök i kyrkan åkte vi remmalag tillbaka till hamnen igen. Vädret var fortfarande på vår sida och vi hade fått en fin tur. Om det hade regnat kanske turen blivit inställd.

S/S Trafik låg i hamnen och väntade på att föra oss tillbaka till Hjo, där vår buss stod parkerad. På den resan fick vi också eftermiddagskaffe.

Strax efter klockan 18,00 var vi i bussen igen och nu återstod bara resan hem.

Vi i resekommittén tackar alla glada resenärer och hoppas att Ni tyckte om vår resa. Välkomna åter på någon annan tur. Ha en fortsatt bra sommar! Vi träffas snart i Sevdabo!

Resekommittén SPF Norra Mo

Nisse, Britt, Anna-Lisa.

2014-07-03

alj

Publicerades: 05 januari 2017 Uppdaterades: 05 januari 2017