2023-04-20

SPF-PRO gemensam månadsträff. Föredrag om Alzheimers sjukdom.

Möte med PRO och SPF Seniorerna Norra Mo i Bottnaryds Församlingshem 23-04-20.

Vi var c:a 55 personer från PRO och SPF som samlades en vacker vårdag för att lyssna till Claes Brodd som föreläste om Alzheimers sjukdom. Hans fru fick diagnosen Alzheimers för 9 år sedan. Hon har tidigare varit sjuksköterska och var med på mötet.Tidig diagnos är viktig. En ny bromsmedicin kommer att lanseras senare i år. En bromsmedicin som är godkänd i USA, men inte i Sverige, kostar 500.000 kr per år. Inger Brodd har varit med i en studie och det har hjälpt henne. Bromsmediciner kan bromsa förloppet 3-4 år. Claes Brodd betonade att kost, motion och aktiviteter (social stimulans) är väldigt bra.

Efter att vi fått lära oss mycket om Alzheimers sjukdom smakade det gott med kaffe och hembakat kaffebröd.
Claes fortsatte efter kaffet med att berätta att en del inte vill tala om att de är sjuka. Han uppmuntrade oss med att säga att “80 är det nya 60”. Alzheimers sjukdom ökar i hela världen. Det finns 55 miljoner människor som har sjukdomen.
Claes Brodd avtackades med blommor och applåder och PRO och SPF gav en gåva til Alzheimersfonden.

Därefter sjöng SPF-kören några sånger och alla fick sjunga med i den sista sången: “Glory”. Kenneth Falk informerade om att distriktssköterskemottagningen i Bottnaryd stängdes under mars månad och endast kommer att öppnas för influensa- och covid 19-vaccinationer i höst. Han har skrivit ett brev till ledningen för Hälsan Bra Liv med protest och krav att någon kommer ut till Bottnaryd och delger oss planerna för den framtida omsorgsverksamheten i vår kommundel. Båda pensionärsorganisationerna stöder detta.

Mötet avslutades med lotteridragning.

Britt Frylén