Referat från vårresa till Ulricehamn

Uppdaterades: 12 augusti 2018

SPF Seniorerna Landsbrobygden på vårresa till Ulricehamn.

Bilder i Bildgalleriet

Slaget på Åsundens is

Läs mer om Birgit Th Sparre

SPF Seniorerna Landsbrobygden på vårresa till Ulricehamn.

I ett underbart vårväder begav sig en fullsatt buss med resenärer från SPF Landsbrobygden ut på resa. Målet var först Ulricehamn där man drack förmiddagskaffe. Där anslöt en lokalguide och först blev det en rundtur i staden, som tidigare hette Bogesund. Vi fick höra om slaget på Åsundens is, då den danska hären besegrade svenskarna och senare kunde inta Stockholm med Stockholms blodbad som följd.
Färden gick sedan vidare runt den vackra sjön Åsunden, som är omgiven av många vackra gårdar och herresäten. Här har författarinnan Birgit Th. Sparre hämtat miljöerna till sin romanserie om Gårdarna runt sjön. Särskilt intressant var besöket på Torpa Stenhus, ett av Sveriges bäst bevarade medeltidshus, byggt på 1400-talet. Här hämtade Gustav Vasa sin tredje hustru, Katarina Stenbock 1552. Gårdens nuvarande ägare driver lant-och skogsbruk men också café och restaurang och där intogs en välsmakande lunch.
Så fortsatte resan mot Mossebo kyrka och hembygdsgård, där vi också blev guidade. Vi fick höra historien om Joseph Hansson, som började som dräng och som så småningom blev riksdagens talman under Gustav III:s tid. Han lyckades 1773 med hjälp av kungen låta bygga kyrkan, som är av trä och mycket rikt dekorerad med målningar och skulpturer. Eftermiddagskaffet i Hembygdsgården smakade gott innan vi började hemresan.

Publicerades: 29 maj 2018 Uppdaterades: 12 augusti 2018