På resa i Vilhelm Mobergs fotspår.

Uppdaterades: 08 december 2018

SPF Seniorerna Landsbrobygden har varit på en intressant resa till utvandrarbygden i Kronobergs och Kalmar län

  • Wilhelm Mobergs byst vid skolan där han en gång var elev

Vilhelm Moberg. Vikipedia

Flera bilder i bildgalleriet

 Den mycket kunnige Mobergguiden Ulf Nilsson mötte upp i Växjö och tog resenärerna med genom utvandringens historia och författaren Vilhelm Mobergs liv och författarskap.
Första anhalten på resan var Lessebo, där vi fick höra om pappersbrukets historia. Förmiddagskaffet serverades i restaurang Flustret, som är den f. d. disponentvillan i Lessebo. Därefter blev det en liten rundtur i samhället, då vi fick se den gamla bruksmiljön. Resan gick vidare till Ljuders kyrka. På kyrkogården fick vi höra berättelser om verkliga utvandrare, men även om några som återvände till fäderneslandet. Cirka 1,3 miljoner svenskar utvandrade och av dem var det 200 000 som återvände, en del med pengar på fickan medan det gått sämre för andra.
Så fortsatte vi på slingrande småvägar till Åkerby vägskäl där Mobergs utvandrare möttes för att påbörja sin långa resa. Vidare fick vi se platsen vid Bjurbäcken, där författaren föddes.
I Moshultamåla skola fick vi höra om Mobergs barndom, skolgång och vägen till journalist och författare. Det var här han fick sänkt sedebetyg, som senare blev titeln till en av hans böcker. Utanför den gamla skolan restes en staty av Moberg år 2000. Strax intill skolan ligger Moshults vandrarhem, där lunchen serverades.
På eftermiddagen gick turen vidare till Duvemåla, där Kristina står staty. Här blev det också besök i ett gammalt bondehem, där tiden tycks ha stått stilla. Slutligen kom vi till Klasatorpet i Långasjö, där filmen om "Utvandrarna" spelades in. Här serverades kaffe och torpets egen guide berättade om hur man funnit platsen som blev filmens Korpamoen, om alla förberedelser och själva filminspelningen, där hon själv medverkat som statist. Så gick resan hemåt genom Smålands vackra natur klädd i höstens färger. Ordföranden tackade resekommittén för en välplanerad och intressant resa, som alla var mycket nöjda med.

Publicerades: 31 augusti 2018 Uppdaterades: 08 december 2018