Referat 2021

Senaste referatet ligger först

Måndag den 29 nov hade vi ett mycket uppskattat o trevligt besök på Schur. Man tillverkar kartong till bl a Dafgårds mat kartonger. Niklas visade oss den kompletta produktionen av dessa förslutnings kartonger. Vi var 5 tappra från SPF öster som hörsammat denna fina upplevelse. Men utstyrsel är väl inte den vackraste, men nödvändig. Studiebesöket avslutades med fin o god lunch hos Linda. På hotell Taberg.

********************************************************************************

Tisdagen den 9 november var det återigen dags för månadsmöte hos  SPF  Jönköping Öster. Det blev en trevlig eftermiddag i höstrusket då Niclas Carlsson underhöll med musikquiz. Han spelade gitarr och sjöng  de låtar som han sedan ställde frågor om. Det blev ett intensivt diskuterande om svarsalternativ.  Några lag lyckades riktigt bra och en del lite sämre med att ha rätt svar på frågorna. Vinnarlaget och även jumbolaget fick varsitt kilo med godis. Efter prisutdelningen på frågetävlingen blev det fika. Vi hade även premiär för nytt kontantlöst betalsystem som fick tummen upp vid en enkel handuppräckning. Träffen avslutades med sedvanligt lotteri innan vi gav oss ut i regnet.

       

****************************************************************************************

Fredagen 29 oktober, tackade vi Mari-Ann Josefsson för mångårigt förtjänstfullt arbete i vår förening. Mari-Ann har haft många strängar på sin lott, förutom sin roll som sekreterare i styrelsen. Vi är många i styrelsen som idag delar på Mari-Anns tidigare arbetsuppgifter. Ett stort Tack Mari-Ann för dina insatser i vår förening och lycka till med flytten till Linköping. Vi kommer att sakna dig.

   
************************************************************************************

Fredagen 22 oktober, Falkenbergsrevyn på Lindgården
Vad kan man "hitte på" nu när man börjar kunna träffas igen?
Schjoo ( jo på västerbottniska ), gå på Lindgården och titta på Falkensbergrevyn på storbild, äta räkmacka, ta något glas vin/öl och njuta av sällskap. Det var vad ett 40 tal från SPF Öster gjorde i fredags. Det blev många glada skratt, då revyn, som återspeglade händelser från 2017, på ett slagfärdigt och underhållande sätt spelades upp för oss.
Falkenberg revyns signum, med sin syn på världen i form av den ena fräckisen efter den andra, dök naturligtvis upp. Otroligt att man kan få ihop så mycket som hänt under ett år på ett så bra sätt!
Vi blir nog ett par år äldre eftersom "ett gott skratt förlänger livet" och skrattade gjorde vi.

När blir nästa gång med "samma recept" frågade många.

 

************************************************************************************

Referat från Månadsmöte 12 oktober
Tisdagen den 12 oktober träffades återigen ett 100-tal SPF-medlemmar på andra månadsmötet för hösten. Ordförande Göran Viklander inledde mötet med information om bl a kommande aktiviteter. Göran informerade om och uppmanade medlemmarna att svara på två enkäter; från Kommunala pensionärsrådet - KPR ang framtidens boende och insatser för äldre samt en enkät från Länsstyrelsen, som håller på att kartlägga kontanthantering och digitalisering. De vill ha in synpunkter från oss som privatpersoner hur vi upplever att möjligheterna betala kontant försvinner alltmer.

Därefter presenterades dagens föreläsare ”Rebellkirurgen” Erik Erichsen. Erik arbetade i många år som kirurg/ortoped i båda Sverige och tredje världen, främst Etiopien. Blev känd för allmänheten genom dokumentären “Rebellkirurgen” som handlar om hans liv som kirurg på landsbygden i Etiopien. I Etiopen fanns det inte tillgång till instrument, teknik och hjälpmedel som i Sverige så Erik uppfann egna metoder och hjälpmedel bl a genom att införskaffa material från Claes Olsson och Biltema. Erik genomförde sitt föredrag med humor och entusiasm, många skratt hördes bland åhörarna.

   

 

     

************************************************************************************

Onsdagen den 6 oktober samlades återigen ett gäng SPF-are från Jönköping Öster på Guvernören för gemensam lunch. Liksom förra gången var det glada miner, livliga samtal och god mat.
Nästa gemensamma lunch är planerad till 24 november. Även denna gång på restaurang Guvernören.

 

***********************************************************************************

SPF Seniorerna Jönköping hade 14 september 2021 ett försenat årsmöte/månadsmöte.
Ett 70-tal medlemmar hade hörsammat kallelsen till årsmötet.
Ordförande Göran Viklander hälsade välkommen och inledde med en parentation över avlidna medlemmar.
Rolf Johnsson valdes till ordförande och Elisabeth Lindberg till sekreterare för årsmötet. Verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning gicks igenom och godkändes.
Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2020. Val förrättades av styrelse, revisorer och representanter till Samrådsgruppen. Några medlemmar avtackades med blommor.
Efter avslutat årsmöte intog Anders Fennsjö scenen och underhöll oss med musik och berättelser från den amerikansk folkmusiken.

    

 *****************************************************************************************
Onsdagen den 8 september gick första lunchträffen av tre planerade av stapeln på Restaurang Guvernören. Ett 20-tal medlemmar hade hörsammat inbjudan till lunchen. Det märktes på alla ivriga samtal att detta var något man länge längtat efter. Alla lät sig väl smakas av den goda maten och vände hemåt mätta och glada.

****************************************************************************************
Räkfrossan den 27 augusti
på Seniorernas Hus blev en trivsam stund med god förtäring, dryck, tipsfrågor, musikquiss, klurigheter om personer, kuriosa om räkor och samspråk. Totalt var vi 29 personer från SPF Öster.
Inte en räka fanns kvar av den väl tilltagna mängden som erbjöds (10 kg), utöver västerbottenpaj, aioli, ost, vin och bröd.
Kuriosa: Nordhavsräkan är hermafrodit och fungerar som hane tills den blir 2 år, i Skagerack, eller 4 år, vid Grönland och Spetsbergen, därefter hona. !! Välfyllda av mat, dryck, kunskap och gemenskap lämnade vi, glada till sinnes, lokalen på kvällskvisten.

                 

              
*****************************************************************************************
Onsdagen den 18 augusti
hade SPF Öster sin första sammankomst sedan Corona stängde ner alla inomhusaktiviteter. Det var många medlemmar som hörsammat inbjudan till lunch på Tabergstoppen. Väl framme på Taberg mottogs vi av strålande sol, magnifik utsikt och dukade bord. Ordförande, Göran Viklander, hälsade alla mycket välkomna. Vi var alla överens om att det var härligt att få träffas igen och få lite social gemenskap.
Mätta, nöjda och belåtna på alla sätt avslutades vår första träff efter några timmars gemenskap.
*****************************************************************************************