Referat 2019

Senaste referatet ligger först

Julbord på Smålandsgården/Örensbaden

Torsdagen den 12 december samlades ett antal medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster vid Lindgården för vidare transport till Smålandsgården/Örensbaden i Örserum. Örensbaden ligger otroligt vackert vid sjön Örens norra strand.

Vid framkomsten möttes vi av krögaren Henrik Målberg. Vi visades in i biblioteket, där det serverades glögg med tillbehör. Henrik passade då på att berätta om hotellets historia med anor från 1600-talet. På 1840-talet byggde Grosshandlare Wirén från Wiredatrakten ett brunnshotell runt de hälsokällor som började porla när sjön Ören sänktes. Den byggnad som finns idag uppfördes 1937 då den tidigare huvudbyggnaden brann ned.Vi fick också höra lite om framtidsplaner och kommande aktiviteter. Fr o m den 1 januari 2020 ändras namnet på hotellet till Örserumsbrunn gestgifveri & konferens.

När glöggen var urdrucken blev det varsågod till Julbordet, som bestod av fyra olika "stationer". Först försåg vi oss av det rikliga sillbordet, sen var det kallskuret, som bestod av många olika delikatesser. Efter det var det dags för ett antal varma rätter och till slut gottebordet och kaffe.

All den goda maten var tillagad av de erfarna kockarna Fredrik och Lovisa. Många av råvarorna levereras från närliggande producenter, bl a Hugos Chark, Sjöarps Rökeri, Brostorps ostkaka. Skinkan kom från Visingsögrisen.

Flera av medlemmarna hade aldrig besökt Örensbaden tidigare och tyckte att det kunde vara väl värt ett nytt besök.

Mycket mätta och belåtna återvände gruppen till Jönköping.

****************************************************************************

Månadsmöte  - Lucia

Tisdag 10/12 hade över 100 glada seniorer tagit sig till Lindgården för att för att fira årets lucia. I väntan på tåget kunde vi mingla lite med glögg och pepparkakor. Det var Prolympias åk. sex som stod för årets lucia spel. Finns det något bättre än att få vara med och titta på när barn uppträder med gamla kända luciasånger. I år var det dessutom ett ovanligt stort inslag med nya, amerikanska sånger. Man blir alltid lika förvånad över deras frimodighet när de uppträder inför oss äldre. Ett stort tack till er alla. Innan fikat berättade vår ordförande lite om olika lucialegender, tex. om varför hon bär ett rött band kring midjan, varför hon har ljus i håret och varför hon rev ut sina vackra ögon.

Vi fick också lite information om kommande aktiviteter, bland annat att Pecke polis uppträder på månadsmötet i januari. Sen var det dags för fikat med kaffe och lussekatter och ett som vanligt välfyllt prisbord till lotteriet. Med eller utan vinst gick de flesta belåtna hem från ett trevligt lussefirande.

*************************************************************************

Studiebesök på Tekniska Högskolan

Den 14 november träffades en grupp från SPF Seniorerna Jönköping Öster för att äta lunch på Guvernören och därefter göra ett studiebesök på Tekniska Högskolan, Jönköping University.

Vi togs väl om hand av Anders Wadell, som berättade om Tekniska Högskolan, dess studenter och utbildningar samt visade oss runt i lokalerna.

Jonas Hultgren från JU Solar Team berättade om årets solbilstävling tvärsöver Australien som går drygt 300 mil från Darwin i norr till Adelaide i söder. Bridgestone World Solar Challenge, som är världens största tävling för soldrivna bilar, gick av stapeln i oktober och var avslutningen på ett tvåårigt projekt med 16 studenter från Tekniska Högskolan, Högskolan för Lärande och Kommunikation och Internationella Handelshögskolan, där var och en bidrar med sina specialiteter. Projektet sponsras förutom av Jönköping University av många företag i regionen, bl.a. Axelent, som gett namn åt årets bil, Husqvarna, Elmia, Jönköping Energi m.fl.

Till årets tävling hade totalt ett fyrtiotal lag från olika universitet och högskolor i hela världen kvalificerat sig. Från Sverige deltog även lag från Chalmers, Högskolan i Halmstad och Mälardalens Högskola.

Av dessa lyckades 11 lag ta sig i mål och JU Solar Team var ett av dessa och hamnade på en hedrande tiondeplats.

Vi tackar för ett mycket intressant studiebesök.

***************************************************************************

Månadsmöte november

Trots regn och rusk hade ett tappert gäng tagit sig till Lindgården för att vara med på vårt månadsmöte. Efter att vår ordförande hälsat alla välkomna, speciellt nya medlemmar, fick vi lite information om vad som varit och vad som kommer. Vi har bl.a. varit på studiebesök på ITAB, sett Huskvarna revyn, haft AfterWork, ätit och spelat på Boula La samt hunnit med tre promenader. Bland kommande arrangemang kan nämnas Månadsmöte med lucia och julbord på Smålandsgården. Vi fick också höra om att det största hotet mot äldres hälsa är depression, vilket de kan drabbas av genom att de lever sina liv i social ensamhet. Det rör sig om ca 300 000 personer.

Gudrun Thorberg informerade om en fri dans som ska bli en ny cirkel till våren. Vi kommer också ha en Läs och Res - cirkel om Riga.

Dagens inbjudna gäst, journalisten Göran Bäckström, visade sig vara en väldigt trevlig bekantskap. Även de, som inte är så sportintresserade, tyckte ändå att det var ett intressant föredrag med många personliga minnen. Han har bland annat varit med om sex olympiader och tre fotbolls-VM. Några namn som stack ut i mängden var Stefan Holms Guld i Aten 2004 och Sanna Kallurs fall i semifinalen 2008. Han blev oerhört imponerad av att hon orkade svara på alla frågor med tårarna trillande på kinderna.

Dagen avslutades som vanligt med kaffe och lotteri.

*************************************************************************

Boula La

Torsdagen den sjunde november samlades ett 30-tal med-lemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster på Boula La på Smedjegatan. Vi hade bokat alla banorna och fick spela boule i en timme samtidigt som vi fick lite dryck och tilltugg. Sex stycken samsades om varje bana och spelade i lag, tre mot tre. På varje bana fanns alltid någon som kunde reglerna och kunde hjälpa de osäkra. Alla var väldigt nöjda med eftermiddagen och ville redan att vi skulle boka lokalen till våren också. En del stannade till och med kvar och spelade ett parti till. Tack vare att vi fick mat och dryck samtidigt som vi spelade, kändes det inte så allvarligt, och ingen behövde känna sig sämre än andra. Ett stort tack till den hjälpsamma personalen som tog hand om oss på ett bra sätt.

************************************************************************

After work på La Locandiera

Efter att vi blivit tvungna att flytta denna AW till ett nytt ställe pga
för många anmälda, över 30 stycken, blev det en mycket trevlig
sammankomst. La Locandiera bjud på en fullödig buffé och ingen behövde lämna stället hungrig. Det här kan vi absolut göra om.

*****************************************************************

Alla kan surfa

Så har då den sista träffen i cirkeln "Alla kan surfa" genomförts. De 8 deltagarna har fått lära sig hantera sin mobiltelefon eller platta bl.a. har de lärt sig hantera mail, kartor, meddelanden, kameran och mycket annat. Sammanfattningsvis har alla deltagare blivit mycket säkrare och tryggare i sin hantering av digitala medier.

****************************************************************

Huskvarnarevyn

Lördagen den 19 oktober besökte ett 30-tal medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster 2019 års Huskvarna-revy. Revyn var fantastisk bra och rolig, skrattmusklerna fick sig en rejäl omgång.

Ensemblen är väldigt proffsig trots att alla är amatörer. En del nummer var humoristiska, en del mycket fyndiga och en del bestod av skönsång, alltså en härlig blandning. Vi gick alla därifrån med ett leende på läpparna och kommentaren "Kanonbra".

**************************************************************************

Studiebesök på ITAB

Torsdagen den 17 oktober besökte ett antal medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster ITAB Shop Concept AB. Besöket startade med att försäljningschef Patrik Dahlberg berättade om företagets historia. Grunden till ITAB lades när entreprenören Tord Johansson i slutet av 70-talet gjorde sitt examensarbete på neonrörstillverkaren ITAB i Bankeryd. Tord tackade ja, när han senare erbjöds att köpa större delen av bolaget.

I slutet på 80-talet genomfördes flera förvärv av bolag inom andra branscher. Idag är ITAB en av Europas främsta leverantörer av butikskoncept, butiksinredningar, kassadiskar, belysning och butiksutrustning. ITAB har idag säljkontor i mer än 30 länder och har inte mindre än 20-talet egna produktionsanläggningar runt om i Europa samt i Kina.

Efter den presentationen tog produktionschef Peter Klint över och demonstrerade olika kassadiskar, mer eller mindre tekniska "under". Utvecklingen är enorm och inom en snar framtid kommer många manuella kassadiskar att ersättas med datoriserade självscanningsdiskar. Vilket i framtiden kan leda till att det inte behövs några kassörskor.

Sedan tog Peter med oss på en rundvandring i produktionsfabriken. Mycket imponerande.

Besöket avslutades med en god lunch på Restaurang Z, som finns i samma hus som ITAB. En mycket intressant och givande förmiddag för SPF Seniorerna Jönköping Östers medlemmar.

***************************************************************************

Månadsmöte oktober i Cornelis Vreeswijks spår

Tisdagen den 8 oktober hade SPF Öster sitt sedvanliga månadsmöte på Lindgården. Lokalen fylldes till bristningsgränsen, då drygt 100 personer hade hörsammat inbjudan. När väl alla hade minglat och köpt sina lotter var det dags för dagens huvudnummer. Med hjälp av duon Holmbom och Karlsson fick vi vara med om en musikalisk vandring i Cornelis Vreeswijks fotspår. Utan att överdriva var det en fantastisk eftermiddag. Vi rycktes med av Cornelis gamla låtar och ännu mer fängslades vi av den mycket intressanta berättelsen om hans liv. Allt från hans barndom i Nederländerna till flytten till Sverige. Alla framgångar han hade, men även hans kamp mot alkohol och drogmissbruk och hans svårigheter att sköta sin ekonomi. När man hör hans visor och läser hans poesi, är det svårt att tro att han inte var född i Sverige. Med tanke på att han bara blev 50 år är det fantastiskt vad mycket han hann med. Tänk om han hade kunnat hålla sig borta från alkohol och droger. Vi var många som tyckte att det var en av de bättre föreställningarna vi haft. Sällan har en timme gått så fort.Innan vi bänkade oss för fika och lottdragning berättade vår ordförande om vad som hänt sen sist och informerade om kommande aktiviteter.

Vi fick också höra om distriktets satsning på att besöka äldre som lever helt ensamma och knappt får något besök. Det kommer också bli en temadag i januari om regionens satsning på ett patientkontakt som innebär att vi äldre ska få större möjlighet att påverka vår vård vad gäller tider, medicinering osv.

Ett stort tack till alla som hjälper till och gör våra möten så trevliga.

***************************************************************************

AfterWork på Pipes

Fredagen den 27 september samlades 17 medlemmar från SPF Öster för att umgås och äta en bit mat på puben Pipes. Trevligt att så många kunde komma trots det usla vädret. Ljudnivån steg gradvis under kvällen, vilket tyder på att det var trevligt.

Nu ser vi fram emot nästa AW som blir den 25 oktober på Kock o Bar.

*************************************************************************

Studiebesök hos Polisen

Torsdagen den 19 september var det dags för ett nytt studiebesök för oss på Öster. Vi var 40 nyfikna som styrde kosan mot polishuset i Jönköping, vilket får tolkas som att polisyrket ses som både spännande och lockande. Håkan Björkman, en veteran inom Jönköpingspolisen, tog hand om oss på ett trevligt och personligt sätt. Vi fick höra lite om polisorganisationen men mest berättade han om de områden som han kunde bäst, dvs att vara supporter polis, patrullerande polis och kvarterspolis. Vi fick höra många dråpliga historier där frustrationen ibland lyste igenom när de inte fick lösa problemen som de själva ville på grund av olika lagar och regler. Trots allt bus som han stött på genom åren verkade han ändå trivas med sitt yrkesval, framför allt att få chansen att vägleda ungdomar på glid in på rätt väg igen.

Vi tackade för besöket och vandrade sen iväg för att njuta av en god lunch, där många fortsatte att prata om ett samhälle som kanske börjar kännas mer otryggt än förr.

************************************************************************

Lunchtrav Axevalla

Fredagen den 6 september väntade bussen vid Lindgården för att transportera 23 glada optimistiska travälskare till Axevalla Travbana. Jonas från JoRo bus körde lugnt och fint och vi hann dit långt innan kusarna skulle tävla/trava. En måltid med lite stärkande dryck kunde vi inta innan första loppet i V65 började. Vi satsade på vinnare och plats samt en hel V65-rad. För en del gick spelet bra i början för och för andra bättre i slutet. Summan av insatserna blev nog lite plus, men inte för alla. En trevlig utflykt som alltid när SPF Seniorerna Jönköping Öster anordnar resor. Vi tackar för bra genomfört arrangemang och inväntar nu nästa aktivitet i SPF:s regi.

 

************************************************************************

Månadsmöte september - Höstens mode

Tisdagen den 10 september var det sedvanligt månadsmöte på Lindgården för SPF Seniorerna Jönköping Öster. Den här gången var det Kristina Fritz med Seniorshopen som var dragplåstret. Som väntat lockade det en hel del damer och de verkade trivas med att gå runt bland alla klädställningar för att titta och känna på kläderna och eventuellt göra ett och annat köp. Vi ställde själva upp med mannekänger som gick på cat - walken med publikens kritiska blickar på oss och Kristinas initierade information om kläderna. Före modevisningen lämnade vår ordförande lite information om vad som varit sen sist, och vad som kommer att ske. Vi har bl.a hunnit med den årliga räkfrossan, trav på Axevalla, startat cirkeln Gör om mig och promenerat på Dumme Mosse. Närmast kommer vi att starta cirkeln Alla kan surfa, göra ett studiebesök hos Polisen, träffas på ett After Work på Pipes, göra en kryssning med Viking Line och hinna promenera. Nästa månadsmöte låter spännande : En musikalisk vandring i Cornelis Vreeswijks spår med Holmbom och Karlsson.Innan vi släppte lös alla köpsugna, hann vi med fika och lottdragning till ett som vanligt välfyllt prisbord. Tack alla ni som skänker, köper och säljer och även tack till er ni som köpt in priserna.

****************************************************************************

Promenad Dumme mosse

Idag en 2 september samlades 12 stycken motionärer för att ta sig runt Dumme Mosse. Vi hade tur med regnet och klarade oss precis runt innan det började strila ned.

****************************************************************************

Räkfrossa

Årets räkfrossa samlade ett 40-tal sugna deltagare, som fick avnjuta färska räkor i obegränsad mängd.

Vår ordförande berättade om räkans historia där vi bl.a fick veta att det manliga räkkönet helt frivilligt omvandlade sig till det motsatta könet efter fullbordat värv.

Frågesporter, allsång och ett klurigt musikquiz bidrog även till
en mycket lyckad och trevlig kväll.

************************************************************************

Månadsmöte augusti

Vår höstupptakt kunde knappast ha börjat bättre. Närmare 90 personer kom för att träffas och umgås.

Eftersom SPF:s riksförbund firar 80 år i år bjöd vi på inträdet och Lindgården sponsrade med tårta, vilket vi härmed tackar allra varmast för.

Inte blev stämningen sämre av att dagens underhållare, Ove Hellström från Hjo, visade sig vara en riktig historieberättare och underhållare. Hans program, "Västgötatokerier", blandade västgötatahistorier med svenska sånger. I 45 minuter berättade han den ena historien efter den andra utan att det blev tjatigt eller för mycket buskis. Vi skrattade gott i stort sett under hela programmet. Han var minsann en riktig underhållare.


Vår ordförande sammanfattade sedan vad som hänt under sommaren och vad som händer den närmaste tiden. Vi börjar med den årliga räkfrossan, travresa till Axevalla, alla cirklar drar igång, bl.a en ny omgång av de populära cirklarna Gör om mig och Alla kan surfa samt en ny som handlar om trafikregler. Dessutom startar våra promenader den 2 september med att vi åker till Dumme Mosse. Nästa månadsmöte blir den 10 september, då Kristina Fritz kommer med sin Seniorshop.
Dagen avslutades med kaffe och tårta samt lottdragning. Det var ett ovanligt välfyllt prisbord och lotterna såldes snabbt slut. Tack alla som skänker priser.

************************************************************************

Utflykt till Bönared

Den årliga utflykten till Bönared och deras Jordgubbstårta samlade ett 20-tal medlemmar. Tyvärr var inte vädret lika tilltalande som tårtan, varför många av oss valde att sitta inomhus. Stämningen blev allt högre i takt med att tårtan minskade på våra fat.

Nöjda vände vi hemåt efter att ha önskat varandra en fortsatt trevlig sommar.

*************************************************************************

Sillunch på Taberg

Onsdagen den 12 juni samlades ett 20-tal medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster vid Lindgården för gemensam transport till Tabergstoppens restaurang. Tyvärr hade vi inte vädret på vår sida. Istället för sommar och sol fick vi åska, regn och blåst. Väl framme på Tabergstoppens restaurang blev vi serverade en mycket smakfull silltallrik, som bestod av tre sorters sill, färskpotatis och traditionella tillbehör. Till efterrätt serverades jordgubbar med glass och grädde. Denna goda måltid fick oss delvis att glömma att vi missade den fantastiska utsikten från Taberg. Nöjda, mätta och belåtna vände vi åter till Lindgården. Det var första gången SPF Seniorerna Jönköping Öster åt sillunch på Tabergstoppen men det kan mycket väl bli en tradition.

************************************************************************

Promenad IKHP

Några tappra trotsade vädret för en härlig 5 km promenad uppe vid IKHP stugan. Som sig bör avslutades aktiviteten med sedvanligt fika, där Monica bjöd på morotskaka.

************************************************************************

Stadsvandring

Torsdagen den 23 maj gjorde en grupp medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster en vandring i härligt försommarväder på väster med guidning av Lena Andersson. Vi fick höra om Jönköpings tillblivelse och hur stadens bebyggelse flyttat mellan öster och väster under århundradena. Lena visade oss på gammalt och nytt, slottsmodellen, en rest av slottet, den nya Bastionsparken, Olof Palmes plats med Nikestatyn och mycket mer. Stort tack till Lena för den intressanta guidningen.

Så avslutade vi med en mycket god lunch på Sofiehof.

 

 

************************************************************************

Vårfest

Vårfesten på Bauergården i Bunn bjöd inte på sommarväder men på trevligt sällskap och fin underhållning med liveband. Vi blev nästan 40 veteraner som åt och sjöng med i många välbekanta melodier.

************************************************************************

Månadsmöte - maj

Tisdagen den 14 maj hade vi i SPF Seniorerna Jönköping Öster vårt sista månadsmöte före sommaren. Ett sjuttiotal medlemmar hade samlats för en stunds trevlig samvaro med underhållning, fika och lottdragning. Efter att vår ordförande hälsat alla medlemmar, nya såväl som gamla, välkomna, gick vi igenom vad som hänt sedan sist, bl.a. ett intressant studiebesök på Hedins bil och en utflykt till Klevens Café 7:an utanför Gränna. Vi fick också en rapport från Läs och Res gruppen som nyligen kommit hem från Sydvästra England. Det var 19 nöjda resenärer som fått se Stonehenge, Salisbury, Cotswolds, Bath, Oxford och Windsor. Kommande aktiviteter gicks också igenom: Vårfest på Bauergården, stadsvandring, sillunch på Tabergstoppen, jordgubbstårta i Bönared, sommarteater i Femtinge och båtutflykt med Cinderella.Nästa månadsmöte är 13 augusti med Ove Hellström som underhållare. Dagens underhållning stod Christoffer Escoz för. Vi hade alla höga förväntningar eftersom vi hört honom tidigare, förväntningar som infriades enligt besökarna. Vi fick höra en hel del kända örhängen blandat med träffsäkra imitationer. Det gavs också tillfällen till att önska låtar. Han avslutade det hela med en stark version av My Way. Denna trevliga eftermiddag avslutades med kaffe och lottdragning.

************************************************************************

Promenad på Dumme Mosse

Måndagen den 13 maj träffades ett 15-tal SPF-are från Jönköping Öster för transport till Dumme Mosse och en efterlängtad promenad. Och vilken dag det det blev! Strålande sol, blå himmel, trevligt sällskap och välsmakande fika. Det är märkligt att fika alltid smakar så gott ute i naturen. För er som inte gått leden runt Dumme Mosse kan vi varmt rekommendera den. Kommunen har verkligen iordningställt en lättgången runda. Barnvagnar, rullstolar och små barncyklar, ja, den passar för alla. Uttrycket "det ska va gött att leva" passar onekligen in på en dag som denna.

************************************************************************

Klevens café 7:an

I den vackra naturen mellan Gränna och Ödeshög ligger Klevens loge och Café 7:an. Dit åkte ett 30-tal nyfikna, kaffesugna medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster. I Stallet, inne på logen serverades ostkaka och ett antal hembakta kaffebröd. Alla lät sig väl smaka före besök i det gamla boningshuset, där Café 7:an är förlagt, och därefter en promenad upp till utsiktspunkten. Därifrån ser man ut över Vättern och delar av tre landskap, Småland, Västergötland och Östergötland i samma blickfång. Fantastisk utsikt, men vädret var inte det bästa. Dagen inbjöd dock till återkomst en dag med bättre väder.

*****************************************************************************

Englandsresan

Under våren har 19 seniorer från SPF Seniorerna Jönköping Öster haft en studiecirkel om engelska höjdpunkter. Det hela avlutades med en resa till sydvästra England.

Första utflykten gick till Stonehenge med sina mystiska stenstoder och ett besök i Salisbury, där vi blev guidade i den praktfulla katedralen och bl.a fick se ett av bara fyra originalexemplar av Magna Charta. Nästa utflykt gick till universitetsstaden Oxford, där vi fick höra om stadens historia, speciellt om det kända universitetsområdet. Vi stannade även till i Blenheim Palace, ett av Storbritanniens största slott, där Winston Churchill föddes. En promenad i den fantastiska trädgården avlutade dagen. Dag 4 gjorde vi en utflykt till naturreservatet Cotswolds med sina över 2000 kvadratkilometer böljande ängar, bokskogar, åsar och gröna dalar med betande får. Små trevliga städer, bl.a. Bibury och Burton on the water, besöktes utefter vägen. Nästa dag stod Cheddar och Bath på programmet. I Cheddar fick vi se och höra hur deras osttillverkning går till och det gavs också tillfälle till provsmakning och inköp. I staden Bath, som anses vara en av Storbritanniens charmigaste städer, och är den enda brittiska staden som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, blev vi guidade runt i den vackra, georgianska arkitekturen med sin typiska Bathsten. Tillfälle gavs för ett besök i de 2000 år gamla romerska baden. Några avslutade dagen med ett besök på det anrika caféet Sally Lunn, och beställde deras berömda bakverk Sally Lunns Bun från 1800-talet. Restaurangen finns i ett gammalt hus från 1400-talet med mycket historia i väggarna. Hemresedagen hann vi med ett besök i Windsor med Storbritanniens största och mest berömda slott, Windsor Castle, som dessutom är drottningens favoritslott. Några gjorde också ett besök i grannstaden Eton med sin berömda internatskola där eleverna bor alla sju dagarna i veckan på skolan och har frack som skoluniform. Dessutom är det bara pojkar som får gå där.
Under hela veckan bodde vi i Swindon på ett och samma hotell där vi också åt våra frukostar och middagar. En trevlig vecka med trevligt sällskap och med många oförglömliga intryck.

Tack för den här gången! Vart reser reser vi nästa gång?

****************************************************************************

Studiebesök på Hedin Bil

Torsdagen den 25 april gjorde vi i SPF Seniorerna Jönköping Öster ett mycket intressant studiebesök på Hedin Bil AB . Mottagna av platschef/företagschef i Småland, Erik Fagersson. En intressant historia om bildandet av Hedin Bil och en fortsatt utveckling till ett bolag eller snarare flera bolag totalt 46 st med en sammanlagd omsättning på över 24 miljarder! Inte visste vi att Hedin Bil var så STORA.
En rundvandring i de sedan något år nybyggda lokalerna visade flera av de 31 olika bilmärken som Hedin Bil marknadsför, inte bara Kia och Mercedes utan flera andra intressanta bilmärken. Studiebesöket avslutades med en välsmakande luch på restaurang Kapris I VIP-rummet.
Tusen tack för ett mycket väl genomfört arrangemang av Hedin Bil AB och Erik Fagersson.

***************************************************************************

Månadsmöte april - Aktiespararna

Tisdagen den 9 april var det månadsmöte på Lindgården för SPF Seniorerna Jönköping Öster. Ordföranden började med att citera Alf Henriksson: "Retar du upp dig på ting som är små, så är du väl själv inte större än så". Något att tänka på även idag. Efter en genomgång av vad som hänt sen sist, där ett studiebesök på Hälsohögskolan och en utflykt till Cesarstugan och Dalénmuseet stack ut lite extra, blev det information om kommande aktiviteter. Vad sägs om studiebesök hos Hedins bil, utflykt till Klevens Café 7:an, vårfest på Bauergården i Bunn, stadsvandring på Väster och promenader. Nästa månadsmöte blir tisdag 14 maj med en favorit i repris: Trubaduren Christoffer Escoz. Dagens huvudnummer var en information från aktiespararna i Jönköping. Jarl Strömbom berättade lugnt och pedagogiskt om för och nackdelar med att spara i aktier, vad man ska tänka på och skillnaden jämfört med att spara i fonder. Att ha is i magen och inte gripas av panik utan spara långsiktigt var ett viktigt budskap, liksom att inte satsa mer än man har råd att förlora. Innan det var dags för fika och lotteri hann "Jolo" med lite trafikinformation. Bland annat fick vi höra att NTF i samarbete med Region Jönköping ska starta ett projekt med namnet "Ta tillbaka ratten". Där erbjuds damer två körlektioner och 8 teorilektioner helt utan kostnad. Syftet är att kvinnorna ska fortsätta köra bil för att fortsatt kunna ha ett aktivt och socialt liv. Lotta Holmqvist fick också, som representant för Djurens Vänner, tillfälle att berätta om ensamma katter och en önskan om att några av oss kunde ta hand om några.

*******************************************************************************

Västgötaresa - Dalénmuseet Cesarstugan

SPF Seniorerna Jönköping Öster har gjort en resa till Dalénmuseet och Cesarstugan. Vi började med besök på Dalénmuseet där vi fick en guidad tur av Ramona om Gustav Daléns fantastiska uppfinningar från AGA-fyrar och mycket annat. Trots att Gustav blev blind efter en sprängolycka redan vid 46 års ålder fortsatte han med sina uppfinningar som så småningom utmynnade i Nobelpriset. Efter en mycket bra guidning, filmförevisning och fika åkte vi vidare till Cesargården för att se utställningen Bondens år.

Efter en god lunch underhöll och berättade Christian om Cesargårdens historia. Bondens år är en utställning om livet var på en bondgård på 30-40 talet. Efter en del inköp i bageriet på gården lämnade vi mycket nöjda utställningen för färd mot Osterian i Falköping med provsmakning och inköp av ostar. Så återkom vi till Jönköping efter en lyckad dag.

************************************************************************

Promenad Vidablick

Måndagspromenaden denna gången den 1 april gick i skogarna kring Vidablick.

Vi utgick från Furuviks idrottsplats mot KFUM- gården och utmed sandbankarna med en välförtjänt fikapaus i solen vid Domsand, en del av deltagarna fortsatte sen en liten bit på nya Lillåleden. Nöjda och belåtna och för många en ny upplevelse återvände vi till Lindgården.

************************************************************************

Studiebesök på Hälsohögskolan

Tisdagen den 26 mars gjorde SPF Seniorerna Jönköping Öster ett studiebesök på Hälsohögskolan, en av högskolorna på Jönköping University.

Docent Anna Dahl Aslan gav en mycket intressant föreläsning om Hälsohögskolans och sin egen forskning inom gerontologi. Bland mycket annat fick vi veta att faktorer som påverkar hälsan och risken för bl.a. hjärt- och kärlsjukdomar inte är desamma för äldre människor som för yngre och medelålders. Studiebesöket avslutades med gemensam lunch på restaurang Arken på Jönköping University

************************************************************************

Promenad Axamo

Måndagen den 18 mars samlades några stycken promenadsugna medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster på Lindgården för vidarefärd till Axamosjön. Vi gick en markerad slinga på några kilometer. Därefter tog vi en välförtjänt fikapaus. Sedan blev det ytterligare en promenad i motionsslingan i Axamoskogen. Efter det ställde vi kosan hemåt, alla nöjda och belåtna med en bra start på veckan. Vädret var som "aprilväder", ömsom sol ömsom snö/regn.

 

 

************************************************************************

Modevisning

Onsdagen den 13 mars hade Kristina Fritz visning av sin klädkollektion från Senior Shopen på Seniorerna hus.

Ett antal intresserade från SPF Seniorerna Jönköping Öster sökte sig dit för klädvisning, räksmörgås, vin och eventuellt klädinköp.

Några av medlemmarna mannekängade proffsigt och Kristina berättade om kvalitet, egenskaper och pris på det som visades ur vårens nya kollektion.

Det blev en trivsam eftermiddag och en utökad garderob för många av oss.

******************************************************************************

Månadsmöte mars

Tisdagen den 12 mars hade en ansenlig skara seniorer från SPF Seniorerna Jönköping Öster kommit till Lindgården för vårt sedvanliga månadsmöte och för att lyssna på vår föredragshållare Alf B Svensson.

Han pratade om att få hela livet att bli rikt och meningsfullt. Tonvikten var lagd på att uppmuntra och berömma varandra, alltså att utveckla den sociala förmågan. De flesta undersökningar visar att vi karlar inte är så bra på den biten. Som exempel tog han upp det faktum att kvinnor kan ringa ett telefonsamtal utan att egentligen vilja någonting, medan männen måste ha en tydlig anledning för att ringa. Vidare berömde han kvinnorna för deras förmåga att komma ihåg födelsedagar och ordna fester. Med tanke på alla leenden och nickningar från kvinnorna höll de med om det mesta. Alf har förmågan att kunna prata om självklarheter utan att det låter banalt. Han säger viktiga saker på ett lättsamt sätt.

Vår ordförande berättade om vårt lyckade studiebesök på SVIA-ABB och att promenaderna nu är igång. Nästa månadsmöte blir den 9 april. Då kommer Aktiespararna i Jönköping och berättar om sin verksamhet och går igenom strategier för ett lönsamt sparande. Innan dess hinner vi med ett besök på Hälsohögskolan, After Work på Pipes och en dagsutflykt till Cesarstugan och Dalénmuseet förutom två promenader. Dagen avslutades med kaffe och semla och för några blev det även vinster på lotteriet.

******************************************************************************

Promenad A6-området

En rätt så kylig dag med löfte om regn samlade trots allt några tappra själar för promenad uppe på A6 golfbana.

************************************************************************

Studiebesök på SVIA-ABB

Torsdag den 21 februari gjorde SPF Öster ett spännande och intressant studie-besök på SVIA-ABB i Hovslätt. Det är ett högteknologiskt företag som jobbar med seende robotar. De började i liten skala, och det fanns tider då de började tvivla på om de skulle lyckas. Men med hårt arbete och ett beslut om att våga satsa, har de arbetat sig uppåt och har nu företag i både Sverige, USA och Thailand. De har nu blivit uppköpta av ABB, vilket ger dem ännu mer muskler när de jobbar utomlands. Vi började med att VD Henrik Saldner bjöd på fika och berättade om företagets historia, varefter vi blev guidade runt i lokalerna. Även om vi inte förstod alla tekniska detaljer, var det imponerande att se och höra allt som roboterna kunde göra. Ett stort tack till Henrik Saldner för att han tog sig tid med oss. Vi är ju trots allt inga presumtiva kunder.

************************************************************************

Promenad Rocksjön runt

Den 18 februari inledde vi vårens promenader med en vandring runt Rocksjön och några hundra meter utmed Munksjön. I ett vårlikt väder gjorde fem tappra medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster Jönköping vandringen till en fin måndagsutflykt. Passande fikaställe fann vi på bryggan vid Munksjön.

Man kan också få en guidad tur runt Rocksjön genom ett antal klipp som man kan läsa in i sin smarta telefon. På fjorton platser runt sjön finns det QR koder att scanna för att få information av professionella guider. Audioguiderna består av både ljud och bild. Det handlar om djurlivet, växtligheten och historien och mycket annat. Nästa vandring i SPF Seniorerna Jönköping Östers regi är den 4 mars och då promenerar vi på A6 Friluftsområde (golfbanan). Vi hoppas då på en större anslutning.

************************************************************************

Årsmöte med underhållning

Den 12 februari höll föreningen årsmöte på Lindgården. Årsmötet var mycket välbesökt med ungefär 80 deltagare.
Mötet inleddes med parentation över medlemmar, som avlidit under 2018.
Därefter vidtog årsmötesförhandlingarna under ord-förandeskap av f.d. ordförande Rolf Johnson, biträdd av Elisabeth Lindberg som sekreterare, likaledes f.d. ordförande.

Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning gicks igenom och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Hela styrelsen omvaldes och utgörs nu av:

Göran Viklander, ordförande
Lilian Mattsson, vice ordförande
Mari-Ann Josefsson, sekreterare
Anne-Marie Hellqvist, kassör,
Britt-Marie Florvik, medlemssekreterare
Greta Karlsson, medlemssekreterare,
Olle Burström, ledamot
Bengt-Åke Gustafsson, ledamot
Jan-Olof Svensson, ledamot

Till revisorer valdes Inger Norrlin och Stig Wikström samt till revisorssuppleant Gunnar Olsson.

Valberedning omvaldes också, Bengt-Åke Johansson, Ulf Davidsson samt Gerd Berggren.

Mötesordföranden tackade styrelsen och övriga förtroendevalda för ett mycket gott utfört arbete under verksamhetsåret.

Så intog Kenneth Holmström, tidigare musiker i The Drifters, scenen och drog igång gamla goa låtar från framför allt 60-talet varvat med underhållande anekdoter från turnélivet.

Årsmötet avslutades med fika, lotteridragning samt information av ordförande Göran Viklander.

 

************************************************************************

World Cup i Curling

Den 31 Januari var pensionärer från SPF Seniorerna Jönköping Öster inbjudna till World Cup i Curling. Vi var ett tiotal som nappade på inbjudan.

De flesta av oss hade aldrig sett curlingtävlingar live, men vi kom ganska snabbt in i reglerna och vi fick med stort intresse se hur dom curlade in klotet i "boet" och hur poängen räknades.

Som grädde på moset vann Sveriges damer över Kina med 8-4.

Nöjda lämnade vi curlinghallen efter ett par trevliga timmar en erfarenhet rikare.

**************************************************************************

Månadsmöte januari - Ett kvinnoöde på trådrullatågets tid

Tisdag den 8 januari höll SPF Seniorerna Jönköping Öster sitt första månadsmöte för våren. Vår ordförande hälsade alla välkomna och berättade lite kuriosa kring julen. Därefter informerades om kommande arrangemang, bl.a. startar tre nya cirklar: Gör om mig, Läs och res och Alla kan surfa. Vi kommer att göra ett intressant studiebesök hos SVIA-ABB, som sysslar med seende robotar och sätter också igång med våra promenader. Glöm inte heller vårt Årsmöte den 12 februari med underhållning av Kenneth Holmström. Många hade trotsat det dåliga vädret för att komma och lyssna på vårt dragplåster för dagen, Ann-Britt Björlinger. Hon berättade om ett kvinnoöde på "trådrullatågets" tid, och gestaltade på ett mjukt och älskvärt sätt banvaktarhustrun Agda Käll som levde för 100 år sedan. Agda var gift med banvaktaren Emil, och de fick 12 barn varav 8 överlevde. Trots ett ofta fattigt och besvärligt liv lyckades de behålla sin kärlek och ge barnen en bra uppväxt. Det var ett utmärkt exempel på levande historia och Ann-Britt lyckades verkligen få oss att förstå hur det var att leva för 100 år sedan. Mötet avslutades som vanligt med fika och lotteri.