Referat 2017

Senaste referatet ligger först

Julbord på Idas skola

26 deltagare från SPF Seniorerna Jönköping Öster njöt av trevlig samvaro och ett gott och vällagat julbord på Ida skola torsdag 14 december. Vi återkommer nästa år!

**********************************************************************

Månadsmöte - Lucia

Tisdagen den 12 dec. samlades en stor skara SPF:are på Lindgården för årets sista månadsmöte. Efter trevligt mingel med glögg och pepparkakor bänkade sig alla förväntansfulla för att se och lyssna på årets luciatåg. Två klasser ( åk 4 ) från Rosenlundsskolan tågade in med lucia, tärnor och stjärngossar och underhöll oss med ett stort antal sånger, såväl gamla, välkända som nya. Många timmar måste ha lagts ned för att lära in alla texterna. Varma och hjärtliga applåder visade att vi verkligen uppskattade framförandet. Ett stort Tack till alla!

Trafikverket och NTF har tillsammans gett ut utbildningsmaterialet "Äldre i trafiken. Vi kommer under en period informera från detta på våra månadsmöten. Denna gång pratade Jan-Olof bland annat om hur alkohol och mediciner påverkar vår körförmåga. Fram till 2005 fanns en röd varningstriangel på förpackningarna till de läkemedel som är riskabla att ta om man ska köra bil. Då denna triangel numera är borttagen är man själv ansvarig att ta reda på hur läkemedlet påverkar körförmågan. Observera att man kan dömas för rattfylleri om man är påverkad av läkemedel.

Vår ordförande informerade om kommande program. Två punkter sticker ut lite extra:
1) Vårt 30-års jubileum den 27 april. God mat och dryck, tal och underhållning utlovas men det behövs också att många kommer så att det blir en fest att minnas.
2) Besök på Lars Lerins konstmuseum i Karlstad i maj.

Dagen avslutades med kaffe och lussekatter och sedvanlig lottdragning. Under kaffet hann vi också med ett jul-quiz med kluriga frågor. Vi önskade varandra God Jul och vandrade hem i ett vitt snölandskap.

**********************************************************************

AfterWork på Kroatorpet

Fredagen den 24 november tog ett 20-tal Seniorer från SPF Seniorerna Jönköping Öster bussen mot Huskvarna och Gränna för att stiga av vid Kroatorpet.
Där väntade en trevlig kväll med god mat och lokal öl. En av delägarna gav oss en genomgripande information om ställets historia och uppstart. Ett ordentligt sorl hördes också vilket tydde på många intressanta och givande diskussioner. Under kvällen fick vi även möjlighet att provsmaka Kroatorpets julöl som skulle släppas dagen efter.
After Worken avslutades som sig bör i god tid och alla tog bussen hemåt efter en mycket trevlig tillställning.

**********************************************************************

Månadsmöte - Homo Sapiens

Tisdagen den 14 november höll SPF Öster sitt sedvanliga månadsmöte på Lindgården. Mötet började med att ordföranden Göran Viklander sammanfattade vad som hänt sedan förra månadsmötet och informerade om vad som kommer att ske, bl.a. afterwork på Kroatorpet, Julmarknad i Eksjö (lördag 9 dec.) och månadsmöte med Lucia (12 dec.). Därefter informerade Jan-Olof Svensson om olika problem som kan uppstå i höstmörkret och halkan. Han berättade bl.a. om vikten av att använda reflexer och visade på olika broddar till skona. Vi fick också lära oss lite trafikvett och svara på några kluriga frågor. Det hela avslutades med att deltagarna fick ta med sig reflexer hem. Dagens huvudgäst var Per Dahlin som kåserade kring ämnet Homo Sapiens - Varifrån och Vart hän? Han tog oss med på en spännande resa genom årmiljonerna, från Big Bang till vår tid. Bland annat berättade han om kommande problem som vi kommer att ställas inför i takt med befolkningsökningen. Han pekade på problem med sinande vatten tillgångar och matförsörjningen. Afrikas befolkning kommer snart att gå om Asien och har redan i dag problem med att få maten att räcka till alla. Det var ett intressant och spännande föredrag som ruskade om oss ordentligt.
Dagen avslutades som vanligt med kaffe och lottdragning.

**********************************************************************

Vandring Bondberget

Onsdagen den 8 november var det avslutning av en serie om sex promenader arrangerade av SPF Seniorerna

Jönköping Öster. Ett antal medlemmar från föreningen deltog i promenaden, som denna gång var förlagd till Bondberget. Vi gick en slinga på ca 4 km. Även den här gången hade vi tur med vädret, det var ganska kallt men soligt! Efter promenaden intog vi vårt medhavda fika inne på Öxnegården, eftersom det var lite kyligt ute. Vi återkommer till våren med en serie om sju promenader, förlagda till olika promenadslingor.

**********************************************************************

Oktoberfest

En bricka med diverse korvar, potatissallad, coleslaw, hembakat gott bröd, (tack Jolo ), öl och vin. Underhållning och allsång med Corgi Jazzband, tipsrunda med tema oktoberfest, och en rolig bingovariant med fina priser. Ingenting saknades för att det skulle bli en lyckad oktoberfest när SPF Seniorerna Jönköping Öster träffades på Seniorernas hus den 27 oktober. Trots en del sena återbud var stämningen hög och samtalen kring borden avbröts ofta av glada skratt. Ett stort tack till alla som kom och ett speciellt tack till vår festkommitté för det arbete ni lagt ner.

************************************************************************

Promenad vid Hallbystugan

Onsdagen den 25 oktober trotsade ett tappert SPF - gäng från Öster det gråa vädret, packade sina ryggsäckar och begav sig till motionsspåren vid Hallbystugan. Efter en promenad på ca 2 km var det skönt att få komma in i Hallbystugans värme och inmundiga det som fanns i den medhavda ryggsäcken ( för de flesta innebar det kaffe och äggmackor ). Stärkta av detta blev det ytterligare en runda som tyvärr måste avslutas under paraply/regnponcho.Ett av målen med dessa promenader är social gemenskap. Under denna promenad kom bl.a att två damer i gruppen på att de hade gamla, gemensamma minnen från tiden på dansbanor i trakten att kommentera och skratta åt.Spåren var bra, stämningen god, fikat gott, men........vädret kunde ha visat sig från en bättre sida.

**********************************************************************

Trav på Mantorp

Den 19 Oktober gav sej ett antal förhoppningsfulla pensionärer från SPF Öster till Mantorp för att vara med och spela på lunchtrav. Det var många och heta diskussioner om hästar som skulle vinna eller komma på plats, men hästar och kuskar gör tyvärr inte alltid som man tänkt sej. De som vann hade väl ändå fått ett litet tillskott på pensionen. Det var trots allt ett glatt gäng som lämnade ett soligt Mantorp med förhoppning att det ska bli trav nästa år också.

**********************************************************************

Munksjö Museum och lunch

SPF Seniorerna Jönköping Öster gjorde den 19 oktober ett intressant besök på Munksjö Museum. Vår kunniga guide, Ulla Ekedal, som jobbat på Munksjö pappersbruk, gav oss en spännande histor om människorna bakom Munksjö.

Besöket på museet blev en resa bakåt i Jönköpingsbrukets historia och till industrialismens barndom. 1862 startades Munksjö pappersbruk av Johan Edvard Lundström och Lars-Johan Hierta. Lundström grundade några år tidigare Tändsticksbolaget i Jönköping och Hierta var Aftonbladets grundare. 1863 anställdes Knut Ottonin Ljungqvist som bokhållare på bruket, han fick alltmer betydande poster och blev disponent för bruket 1870. 1872 fick Ottonin möjlighet att köpa bruket. Något som störde honom var att utbildning i skötsel och hushåll och hem saknades och därför donerade han 50 000 kronor och ett stort stycke mark till Jönköpings kommun, att användas till en skola som skulle anordna praktiska hushållskurser för medellösa flickor anställa vid fabriken. Detta blev då Idas skola, och hans avlidna hustru Ida fick ge namn åt skolan.

Ottonin dog 1896, men än idag finns han kvar inom fabriksområdet. Urnan med hans aska gravsattes vid roten av en alm, som han själv planterat inom området.

Idag ingår Munksjö pappersbruk i den finländska koncernen Ahlstrom med 6000 anställda och 41 bruk världen över.

Besöket avslutades med en smaklig lunch på restaurang "Mat & Vänner" f d Kastrullhäxan.

************************************************************************

Vandring Kolarleden

Den 11 oktober var det dags igen för en promenad för medlemmarna i SPF Seniorerna Jönköping Östers regi. Denna gång var promenaden förlagd till Kolarleden i Bottnaryd. Leden är 3,5 km lång och starten är vid södra delen av sjön Stråken. Här bjuds på en promenadslinga med natur- och kulturupplevelser. Utmed leden finns 14 st informationstavlor, som berättar om vad som har utspelat sig inom området förr i tiden. När man går längs med sjön och sedan i skog och gläntor är det svårt att förstå att det varit full aktivitet här förr. Kolare har tidvis bott i kolarkojor för att framställa kol i kolmilor. En autentisk kolarkoja finns uppbyggd utefter leden. En bit av Kolarleden går man på den gamla banvallen, där tågen mellan Borås och Jönköping gick för ett antal år sedan. Stråken trafikerades förr av fyra ångbåtar, som forslade timmer på sjön. Promenaden uppskattades mycket av deltagarna. Efter avslutad promenad intogs kaffe och medhavd matsäck, vilket smakade underbart efter ca 1 timmes promenad. Även denna gång hade vi tur med vädret, solen visade sig med jämna mellanrum.

**********************************************************************

Månadsmötet oktober - Kvacksalvare eller inte?

Olle Burström höll i månadsmötet och hälsade ett 70-tal medlemmar och dagens gäst Leif Ockander välkomna.

Leif Ockander, pensionerad överläkare på Ryhov, kåserade om två medicinska profiler från trakten. Först på tur var Doktor Herman Hjorton, som faktiskt var Huskvarnas första läkare. Leif berättade att den spanska sjukan som härjade i spåren efter första världskriget orsakade mångas lidande och död. Det fanns inget botemedel, varför doktorn började tillverka det som skulle komma att kallas "Doktor Hjortons pulver". Troligen hade han lärt sig detta i Uppsala under läkarstudierna. Pulvret, som många i Huskvarna åt dagligen, hjälpte både mot värk och trötthet och såldes i små påsar. När doktor Hjorton dog hyllades han med en stadsliknande begravning som en stor hjälte. I efterhand visade det sig dock att hans pulver innehöll giftiga ämnen som påverkade njurarna och många som hade ätit pulvret fick njursvikt och dog i urinförgiftning.

Därefter berättade Leif om Sven Ingemansson, eller Flahultarn som han kallades i folkmun. Sven hade sin mottagning hemma i köket och behandlade folk med sin specialmedicin "Supen" som många försökt avslöja innehållet i. Sven påstods ha fått flera attraktiva erbjudanden för receptet men innehållet förblev hemligt och Sven tog det med sig i graven. Sven var väl inte den mest kundorienterade "läkaren" i trakterna och kunde på ett ganska bryskt sätt avvisa patienter om det inte riktigt passade honom. Han tillverkade sina salvor och "Supen" med egna ingredienser från sin trädgård bl.a. Som kuriosa så växer idag flera rödlistade och unika växter på den gamla gården. Så vem vet ..... han hade kanske en förlaga till penicillinet i sin sup.

Mötet avslutades med fika och sedvanlig lotteridragning.

**********************************************************************

Höstresa till Rostock

Tidigt på morgonen den 3 oktober steg 15 stycken morgontrötta medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster på bussen som skulle ta oss till Rostock. Vi lämnade landet vis Helsingborg och färjan till Helsingör där vi fick möjlighet att ta en snabbfika.

Vi reser vidare genom Danmark för att komma till nästa färja i Gedser. Överfarten tar cirka två timmar så där kan vi äta lunch. Framme i Rostock gör vi ett stopp på Bordershop för att göra diverse inköp innan vi checkar in på hotell Steigenberger Sonne som ligger centralt i

staden. På kvällen intar vi en gemensam middag på hotellet varefter några av oss tog oss en liten kvällspromenad för rekognoscera.

Efterföljande dag fick de som ville följa med för att göra kompletterande inköp på Calles. Andra valde att stanna kvar för att utforska Rostock. Det fanns mycket att titta på och gott om trevliga restauranger och pubar.

Dag tre påbörjades hemresan efter en god frukost och vid mörkrets inbrott var vi tillbaka i Jönköping efter en trevlig resa.

**********************************************************************

Promenad i Vattenledningsparken

Dags igen för SPF Seniorerna Östers återkommande promenader. Målet denna gång var Vattenledningsparken.

Parken med Åsendammen, är Jönköpings första vattenverk. Åsenverket försåg Jönköpingsborna med dricksvatten från 1864. Innan dess hämtade man vatten från Vättern, vilket omintetgjordes när järnvägen anlades.

Åsenverket togs ur drift 1958. Tjugo år senare var dammarna förfallna och parken igenvuxen, vilket uppmärksammades av allmänheten och hembygdsföreningen. Jönköpings kommun beslutade att iordningsställa området som natur- och rekreationspark. Lagom till Jönköpings 700-årsjubileum 1984 var stigslingor röjda, fontänerna fungerade och utsikten återställd. På så sätt blev Vattenledningsparken och dess natursköna omgivning återigen en vedertagen del av Jönköpings friluftsområden och ett uppskattat besöksmål.

Vi fick en härlig promenad i ljuvligt höstväder och efter promenaden smakade det medhavda kaffet särskilt gott med den fantastiska utsikten i blickpunkten.

Nästa promenad är Kolarleden i Bottnaryd den 11 oktober.

***************************************************************

After Work på Restaurang Vy

Fredagen den 22 september träffades ett 50-tal medlemmar från SPF Seniorerna Öster för en After Work kväll. Platsen vi valt, var Skybaren på Restaurang Vy.

Tyvärr hade vi otur med vädret, så den fantastiska utsikten gick vi miste om. Kvällen blev ändå mycket trevlig med mat, vin/öl och levande musik. En av våra medlemmar fyllde 65 år och blev hyllad med sång och hurrarop. Det blev en kväll med gemytlig och social samvaro.

 

***************************************************************

Vandring i Strömsbergsskogen

Onsdagen den 13 september trotsade ett tappert gäng från SPF Öster vädrets makter och tog sig till Strömsbergs naturreservat. Det var ömsom regn och sol, ömsom upp och ned och ömsom torrt och lerigt. Precis när vi skulle fika gjorde regnet ett uppehåll. Det är ett välkänt faktum att ett fika aldrig smakar så gott som ute i naturen. Vi passerade bastanta askar, en bokdunge, stora ekar och bäckraviner. Vi besökte även dammen i södra delen av gårdsområdet. Humöret var på topp och sällskapet trivdes.
Reservatet bildades 1991 och omfattar 240 ha varav 140 ha består av skog. Området består av gammal, igenvuxen betesmark och uppodlat jordbrukslandskap. Strömsbergsskogen, som utgör en av södra Sveriges största sammanhängande lövnaturskogar är ett välbesökt friluftsområde med gott om stigar och är kanske allra finast på våren med alla sina vitsippor.

**************************************************************************

Månadsmöte - Musik från film och musikal

Tisdagen den 12 september hade många medlemmar sökt sig till Lindgården. Lokalen var i det närmaste fullsatt, vilket naturligtvis berodde på dagens underhållare. Bo och Tina Frid tillsammans med Kurt på piano underhöll med sång och musik från filmer och musikaler. Vi fick höra melodier från Chess, Cats, Annie get your Gun, Phantom of the Opera, Le Miserables och Utvandrarna. Vi fick också höra Gabriellas sång från Så som i Himmelen och schlagers från Alice Babs tidiga repertoar. Det är inte så ofta man får en sån lyckad kombination av skönsjungande artister och fantastiska melodier. Att publiken trivdes rådde det inget tvivel om och avslutningsapplåderna höll på tills det blev ett extranummer.
Ordföranden Göran Viklander hann också informera om vad som hänt sen sist, t.ex promenad på Dumme Mosse och en lyckad räkfrossa. Det har också varit premiär för en hemlig resa. Den här gången gick den till Pyramiden i Aneby. Vi fick en timmes intressant föredrag om Stjärngranat, upphovsmannen till allt. De som ville fick också möjlighet att se pyramiden från insidan. Det kan inte vara många människor som hunnit med så mycket under sitt liv som han. Alla var överens om att det var en spännande utflykt som varvades med lite tävlingar, roliga historier och förfriskningar. Kommande aktiviteter är After Work på Sky Bar, Rostock-nöje och shopping, promenad i vattenledningsparken. Nästa månadsmöte handlar om tre kända profiler under rubriken kvacksalvare eller inte?
Dagen avslutades med gott fika och lottdragning.

**************************************************************************

Hemliga resan

Den 7 september kl. 09.00 äntrade 35 förväntansfulla pensionärer bussen för avfärd mot okända mål. Det spekulerades för fullt när bussen började åka mot Aneby och det hördes namn som Åsens by, Aneby marknad, Stalpet m.m.
Första etappmålet var dock Stjärneborgs Museum och pyramiden. Där fick vi oss en otroligt givande guidning av Birgitta Kellner som försåg oss med den fantastiska historien bakom Slottets och pyramidens tillkomst. Att sedan vädret visade upp sig från sin bästa sida gjorde det hela till en upplevelse.
Resan gick vidare för lunch hos Wiredaholms Golf and country club där vi trakterades med kycklingklubba, rostad färskpotatis och en härlig paprikasås. Under resan till dagens tredje mål rättades också den quiz som alla försökt lösa under bussfärden. Sex lyckliga vinnare fick dela på fina priser.
Därefter gjordes ett shoppingstop på Ravelsmark gård för inhandling av nyskördade grön- och rotsaker. Vi avrundade den hemliga resan med att inta en härlig äppelkaka med kaffe hos Rudenstams.
Alla lämnade bussen med idel positiva kommentarer och lovade att följa med på nästa års hemliga resa. 

***************************************************************

Matlagning för damer

4 september träffades gänget från matcirkeln för första gången efter sommaruppehållet. På menyn stod kantarelltoast, kycklingfiléer med aprikos - färsk pasta - sallad och till efterrätt blåbärspaj med vaniljsås. Alla överens om att kvällen varit trevligt med mycket prat och glada skratt.

***************************************************************

Räkfrossa

Första fredagen i september genomförde SPF seniorerna Jönköping Öster sin årliga räkfrossa. Uppslutningen var stor och t.o.m. så stor att allt tog slut. Kvällen genomfördes med en liten tipspromenad innan maten och följdes upp med musikquiz i Sven-Ingvars anda. Alla var på strålande sånghumör och det sjöngs friskt. Vi fick också igång lite spontandans och kvällen avslutades med kaffe och kaka. Enbart glada miner lämnade lokalen vid 10-tiden efter en återigen lyckad räkfrossa. Tack alla som kom!

 

*************************************************************

Promenad på Dumme mosse

Den 30 augusti hade SPF Jönköping Öster premiär på ett antal planerade promenader under hösten. Vi kommer att promenera i Strömsbergsskogen, Vattenledningsparken, Kolarleden, Hallby och Öxnehaga. Premiären var förlagd till Dumme Mosseleden. Ett antal medlemmar deltog i promenaden. Vi passerade många olika naturtyper, bl a olika myrområden, våtmarkstyper, mossar, glest trädbevuxna kärr och sumpskogar. Jönköpings kommun har under våren restaurerat spängerna och stigarna, vilket gör att leden är handikappvänlig. Flera nya rastplatser har även byggts. Efter några kilometer stannade vi på en av rastplatserna och intog vår medhavda matsäck. Då smakade det utmärkt med en kopp kaffe med tilltugg. Vädergudarna var verkligen med oss, vi hade ett härligt sensommarväder. Några av medlemmarna hade aldrig varit på Dumme Mosse och de var helt fascinerade av den varierade naturen. Det blev en fin förmiddag i märklig natur och trevligt sällskap. Nästa promenad är den 13 september, då promenaden är förlagd till Strömsbergsskogen.

***********************************************************************

Gårdsrosteriet Vista

I lite grått sensommarväder åkte ett femtontal SPF:are från Jönköping Öster till Vistakulle gårdsbutik med gårdsrosteriet Vista där vi togs emot av Ingo Deters. Han berättade för oss att kaffe innehåller ett stort antal aromämnen och att kaffet smakar olika beroende på var det odlats, Syd- och Mellanamerika, Afrika eller Asien. Och det ska behandlas på rätt sätt och med respekt. För smaken är både rostningen och tillagningen a och o, rätt mängd, rätt vattentemperatur och bra vatten. En dödssynd är att brygga kaffe och därefter låta det stå på värmning tills kannan är tom. Ett gott kaffe ska inte vara för starkt och beskt utan smeka gommen.
Vi provsmakade också olika sorters kaffe från Mexico och Guatemala och till detta serverades utsökt god äppelkaka med vaniljsås.
Förutom kaffe av olika ursprung, malet eller hela bönor hittade vi i gårdsbutiken även produkter från närområdet såsom frukt, sylt, marmelad, godis, drycker av olika slag – cider, saft, ginger ale, öl.
Ja, det var en mycket trevlig utflykt. Det var alla överens om. 

*********************************************************************************************

2017-08-15

Blodomloppet

Under en av de varmaste dagarna i sommar genomfördes en vandring runt Rocksjön i Blodomloppets regi. Totalt var det ca 6000 deltagare och vi var fem tappra från SPF Öster som vågade anta utmaningen att promenera/lunka runt Rocksjön den 15 augusti. Uppbackade av ett mindre antal andra medlemmar i föreningen (4 st) så nådde vi målet i Knektaparken efter ca 55 min. Smakade underbart med den utlovade picknick kassen som var rikligt tilltagen och som sponsrats av lokala företag i Jönköping. Nästa år satsar vi på nytt och hoppas på lite större anslutning.

******************************************************************************

Månadsmöte augusti - Att göra ett korsord

Tisdagen den 8 augusti höll SPF Seniorerna Öster sitt första månadsmöte efter sommaruppehållet. Som vanligt hölls mötet på Lindgården i samarbete med Vuxenskolan. Ordföranden Göran Viklander hälsade alla välkomna och berättade vad som hänt under sommaren och informerade om kommande aktiviteter. En del nya inslag presenterades som t.ex. deltagande i blodomloppet, långpromenader varannan vecka, hemlig resa och prova på golf. Dessutom återkommer den uppskattade räkfrossan på Seniorernas Hus den 1 september. Nästa månadsmöte äger rum den 12 september. På mångas begäran återkommer då Bo och Tina Frid (från musikalen om Karl-Oskar och Kristina). Den här gången blir det musik från film och musikal.

Dagens gästföreläsare var Jerry Waldermansson som kåserade om sin tillvaro som korsordskonstruktör i bl.a. SvD, Allers och Hemmets veckotidning. Han berättade om hur han bygger upp sina korsord och tipsade om hur vi kan undvika konstruktörens alla fällor. Med tanke på det intresse åhörarna visade var det många korsordslösare bland publiken.Mötet avslutades som vanligt med fika och lotteridragning.

*********************************************************************************************

2017-07-06

Jordgubbstårta i Bönared

25 ivriga tårtälskare besökte Bönared under perfekta förhållanden. En riktig sommardag med jordgubbstårta... vad mer kan man önska sig.
"Härlig gofika. Ibland måste man unna sig att frossa" var en av de spontana kommentarerna.

*********************************************************************************************

Månadsmöte juni - Från Vinnebroa till Unnergången

Tisdag den 13 juni höll SPF Seniorerna Öster vårens sista månadsmöte i Lindgårdens samlingssal. Det utannonserade föredraget - Hur känns det att störta med ett stridsflygplan blev tyvärr inställt på grund av sjukdom. Med kort varsel hoppade istället Lennart Lindberg in och räddade oss. Han kåserade kring ämnet Jönköping - från Vinnebroa till Unnergången. Med sitt kunniga och inspirerande sätt fick han med sig publiken som kände igen många av de bilder han visade. Även vi nyinflyttade, som inte kände igen alla bilder, hade stor behållning av föredraget. Vi fick lära oss varför det heter Centralkonditoriet, Hoppets torg och var Jönköpings äldsta hus(förutom kyrkor och rådhus) ligger. Vi fick se köande herrar(motboken) och köande damer( penninglotter). Ett stort tack till dig Lennart för att du ryckte in och hjälpte oss i vår prekära situation.
Ordföranden Göran Viklander berättade om de aktiviteter som varit sen sist och informerade om kommande. Tex. ska vi äta jordgubbstårta i Bönared 6 juli, guidas på Rosariet 20 juli, vara med i blodomloppet 15 aug.
Nästa månadsmöte blir 8 augusti då vi får lära oss att göra ett korsord. Därefter blir det musik från film och musikal med Bo och Tina Frid i september.
Håll ögonen öppna efter midsommar. Då kommer höstens hela program både på nätet och i brevlådan.
Dagen avslutades med sedvanligt fika och lottdragning.

********************************************************************************************

2017-06-08

IKEAs museum i Älmhult

En lite regnig och mulen dag äntrade ett 30-tal SPF:are bussen för avresa till Älmhult och IKEA's museum. Vi fick oss en tidsvandring genom ett antal decennier och de flesta av oss kunde med ett leende på läpparna känna igen flera av de uppvisade objekten. Lunchen bestod självklart av köttbullar!

Efter avslutat besök styrde bussen vidare mot gården Råshult, Carl Von Linnés födelseställe. Där fick vi en fantastisk guidning av självaste Linné. En mycket underhållande och lärorik händelse. Hemfärden präglades av nöjda ansikten trots det tveksamma vädret.

*********************************************************************************************

Vinprovning den 23 maj

Vi var tio entusiaster från SPF Seniorerna Jönköping Öster som provade fyra ekologiska röda o vita viner samtliga från Italien.

En intressant presentation av Leif Wiberg från Munskänkarna följde vi upp med en test av de fyra italienska vinerna. Två från norra Italien och två från de södra delarna.

Alla viner hade inhandlats från systembolaget på A6.

Vi provade följande viner:

Röda viner: Vinistella Nr 74742, Piemonte Nr 72782

Vita viner: Il Nostro Nr 22803, P.Lex Nr 74879

Efter en godkänd provning bjöds det på två sorters paj med creme fraiche och god bladsallad. Till detta serverades favoriten av det röda resp vita vinet.

Allt till en kostnad av 200 kr per person.

*************************************************************
Stadsvandring

Torsdagen den 18 maj samlades en grupp medlemmar för att göra en stadsvandring från Hovrättstorget österut i staden under ledning av Lena Andersson, som är auktoriserad guide i Jönköping. Mycket kunnigt berättade hon om Jönköpings privilegiebrev från 1284 och de gamla byggnaderna kring Hovrättstorget, bland annat Göta Hovrätt som sedan 1600-talet har sin verksamhet i en och samma byggnad. Vi gick vidare österut och tittade in på en del idylliska stadsgårdar som står i bjärt kontrast till den hårt trafikerade Östra Storgatan. Promenaden tillbaka till centrum gjordes på Kanalgatan som alltså fram till 1930-talet var en kanal från Munksjön. Via denna tog man sig in till den hamnbassäng som numera är igenfylld och blev Östra Torget, som en gång var det stora salutorget i Jönköping. Vi såg också en del av den nya staden, Kålgården, och via museets park kom vi så tillbaka till utgångspunkten.

Stadsvandringen avslutades med gemensam lunch på den libanesiska restaurangen Samboosaak.

***********************************************************************

Hyllningskonsert - Ella Fitzgerald

Söndagen den 14 maj samlades ett 20-tal medlemmar från SPF Jönköping Öster på Spira för njuta av en hyllningskonsert till Ella Fitzgerald, som i år skulle fyllt 100 år. Kvällen blev fantastiskt njutbar.

Vi fick lyssna till Jönköpings Storband, Jönköpings Kammarorkester och inte mindre än 11 lokla kvinnliga vokalister. Nästan hela Ellas repertoar fanns med och framfördes av de olika vokalisterna. Avslutningsnumret var All of me och alla 11 vokalister var på scenen tillsammans, vilket blev en otrolig upplevelse.

************************************************************************************************************

Månadsmöte - Cantonerna

Tisdagen den nionde maj höll SPF Seniorerna Öster sitt sedvanliga månadsmöte i Lindgården. Deltagarna hälsades välkomna av föreningens ordförande Göran Viklander och fick lite information om vad som hänt sedan förra månadsmötet, bl.a Afternoon Tea, besök på Husqvarna museum, flygvapenmuseet i Linköping, och besök på Riksdagshuset i Stockholm. Alla studiebesök har varit väldigt uppskattade av deltagarna och vi tackar de reseansvariga för ett bra jobb. Det blev även lite information om kommande aktiviteter, bl.a hyllningskonsert till Ella Fitzgerald, stadsvandring och vinprovning.Dagens underhållning stod Cantonerna, en skönsjungande SPF - kör från Anderstorp, för. De kallade sitt program för " Ett år med med Mats Pålsson " där många gamla örhängen passerade revy. Det var ett uppskattat framträdande som gladde de flesta. Dagen avslutades med fika och lotteri.

PS: Missa inte nästa månadsmöte den 13 juni. Då får vi av en erfaren stridspilot höra hur det känns att störta med ett stridsflygplan. Missa inte det!

**********************************************************************************

Besök i Riksdagshuset

Måndagen den 8 maj åkte ett gäng glada SPF-are upp till huvudstaden för att göra ett besök i maktens boningar, nämligen RIKSDAGSHUSET. Väl framme mötte Jönköpings moderate riksdagsman, Sotiris Delis, upp och tog oss med på en tre timmars intressant rundtur. Det hela började med att vi fick träffa Ulf Kristersson, moderaternas ekonomisk-politiske talesman. Därefter besökte vi bland annat Plenisalen där några passade på att stå i talarstolen, och pressrummet där alla presskonferenser sker. Sotiris berättade kunnigt och engagerat om husets historia. Västra riksdagshuset, nuvarande Plenisalen, var tidigare Riksbankshuset men byggdes om i samband med införandet av enkammarriksdagen.
Det finns ca 4000 konstverk i Riksdagshuset. Det mest kända finns i Plenisalen bakom talarstolarna. Den kallas för Riksväven men heter egentligen " Minnet av ett landskap " och är gjord av Elisabeth Hasselberg Olsson. Hon har använt sig av 200 olika gråa nyanser av handfärgat lin från Sveriges alla landskap.
Under bussresan hem konstaterade vi att det varit ett fantastiskt trevligt studiebesök och att Sotiris varit en utmärkt guide. Han var för övrigt oerhört tacksam över att bo i ett land där han som grekisk invandrare kunnat hamna i Sveriges maktcentrum.

**********************************************************************************

Flygmuséet i Linköping

Den 4 maj var vi ett gäng entusiaster från SPF Seniorerna Jönköping Öster som drog till Linköping för att besöka Flygvapenmuseet. För första gången var det manlig dominans bland deltagarna vilket var extra roligt. Vi började med att äta en god lunch på Calles restaurang i samma byggnad varefter vi vandrade ut för att beskåda denna fantastiska samling av gamla och nyare flygplan. Tillfälle gavs också att prova på flygning i simulator med blandat resultat. Flera tyckte att utställningen och historien bakom den nedskjutna DC3:an var fantastisk.

Efter ett uppsamlande fika kunde alla konstatera att dagen varit mycket intressant och givande och som en av deltagarna sa "det här har jag längtat efter hela livet, men det har aldrig blivit av". Nu blev det av! Tack alla som var med och detta kan vi definitivt göra om.

Lunch i restaurang Calles på Flygvapenmuséet

Den störtade DC3:an

******************************************************************************

Husqvarna Museum

Den 27 april åkte några av medlemmarna i SPF Seniorerna Jönköping Öster till Huskvarna, där vi började med en god lunch på Stockmakaren. Sedan tog vi i det fina vårvädret en kort promenad till Husqvarna Museum. Lennart Lindberg guidade oss genom samlingarna och berättade om Husqvarna AB genom tiderna från 1600-talets gevärsfaktori till 2000-talets produktion av motorsågar och automowers mm. Då och då fick vi en nostalgikick - mopeder, våffeljärn och symaskiner mm som minde om en svunnen tid.

           
   
   

 

 

**************************************************************

Afternoon tea på Café Lustfyllt

Den 20 april begav sig 24 seniorer från SPF öster i Jönköping till Lustfyllt i
Munkaskog för afternoon tea. Med ett välfyllt buffébord med allehanda godsaker,
trevligt sällskap och vacker vy över Vättern gjorde det inte så mycket att det
ute var regn och snålblåst.

*************************************************************

Månadsmöte april - Modevisning

Tisdagen den 11 april visades vårens och sommarens dam och herrmode av Seniorshopen under ledning av seniorshopens representant Märta-Ann Ekström som ansvarar för Jönköpingsregionen.

Seniorshop är den unika butiken som kommer till kunden. I fullastade skåpbilar har de en komplett butik med över 1.000 plagg för direkt försäljning. Månadsmötet på SPF Öster innebar denna april-eftermiddag försäljningen och modevisning på Lindgården tillsammans med ett 60 tal hängivna besökare. Vårens och sommarens mode visades av SPF Seniorerna Jönköping Östers medlemmar. Mycket gick i blått och vitt. Applåderna föll tätt och konferencier Märta-Ann Ekström gjorde ett mycket bra intryck. Allt som allt mannekängade fyra herrar och fyra damer från SPF Öster och visade snygga kläder från seniorshoppen.

**************************************************************

Läs och res - avslutningsresa till Nerja

Månadsskiftet mars-april reste 14 förväntansfulla seniorer till Nerja i Andalusien i sydöstra Spanien för en veckas avkoppling. Vi hade under hösten och våren läst och sett filmer om Nerja och var helt inställda på att vi skulle få en härlig vecka tillsammans. Verkligheten blev ännu bättre än vi tänkt. Vi gjorde en heldagsutflykt till Granada och besökte AlHamra, vi besökte den fantastiska vita byn Frigiliana och åkte turisttåg till Nerjas berömda grottor. Hotellet vi bodde på låg mitt i Nerja, granne med Europa - balkongen, och var till allas belåtenhet med uteplats eller balkong mot havet. Nerja har ett i det närmaste bilfritt centrum och över 200 restauranger och lika många småaffärer. De som ville samlades varje kväll för en gemensam middag.Staden vimlade av svenskar så vi fick många nya vänner. Sista kvällen hamnade vi på en kinesisk restaurang med en kock som verkligen kunde showa under matlagningen. När veckan var slut var vi alla överens om att vi gärna kunde stanna en vecka till och att vi gärna skulle komma tillbaka.

**************************************************************

La Paloma

Den 28 mars samlades ett 25-tal medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster på Spira för att se den kritikerrosade föreställningen La Paloma. Handlingen är förlagd till ett äldreboende någonstans i Sverige. Tage (spelad av Hans Mosesson, "ICA-Stig") bor på boendet och är van vid att bli väckt av Eva-Britt. Men plötsligt en dag blir han väckt av Yasmina, som står där inlindad i en sjal, och hon får omedelbart känna av Tages främlingsfientlighet. Men efter ett bra tag blir Tage och Yasmina väldigt goda vänner, alltså slutet bra allting bra! Alla medlemmar höll med om att detta var en succéföreställning! Trots den lite sorgliga handlingen kunde man se många leenden och höra många skratt!

**************************************************************

Lunch och Studiebesök på IKEAs lager i Torsvik

Torsdagen den 23 mars gjorde SPF Seniorerna Jönköping Öster ett studiebesök på IKEA:s lager i Torsvik.

Vi började eftermiddagen med lunch på Hotell Taberg.

Därefter ställdes färden mot Torsvik, där fick vi veta att detta är ett av världens största IKEA-lager som har i uppdrag att ta emot varor från tusentals leverantörer och sedan leverera varorna i rätt tid, med högsta möjliga kvalitet och till lägsta möjliga kostnad till IKEA- varuhus i Norden och direkt till kund.

Vi fick en presentation av distributionscentrat där vi bland annat fick veta att lagret är lika stort som 31 fotbollsplaner och att här jobbar cirka 1000 personer i skift dygnet runt.

Efter presentationen bjöds vi på en rundtur på lagret, där vi fick se hur man plockar ihop en order, och i vilken ordning man lastar truckarna.

Besöket avslutades med fika och frågestund.

Nöjda med dagen återvände vi hem.

**********************************************************

Månadsmöte mars - Vision Södra Jönköping

Tisdagen den 14 mars höll SPF Seniorerna Jönköping Öster sitt sedvanliga månadsmöte i Lindgården. Ordförande Göran Viklander hälsade alla välkomna, speciellt nya medlemmar. Därefter framförde han en djup och uppriktig ursäkt från förbundsstyrelsen med, Christina Rogestam i spetsen, för allt strul som varit med det nya datasystemet. Hon beklagade de problem som det orsakat, både för förtroendevalda och våra medlemmar. Det verkar dock som att problemen snart ska vara lösta så att det kan löpa på som vanligt igen.Därefter gjordes en snabb genomgång av de aktiviteter som varit sen förra månadsmötet,bl.a. After Work, Räddningstjänsten, Kvällsfest och ett Temamöte om kroppen. Kommande aktiviteter presenterades också som: Ikeas lager i Torsvik, Teater La Paloma, Temamöte om äldrefrågor och Seniorshopen på nästa månadsmöte.Göran kåserade sedan lite över livet, hur långt ett liv är men så fort den sista tiden går.Så var det dags för dagens huvudgäst, Hanna Björkman. Hon är anställd som kommunikatör vid Södra Munksjön Utveckling AB och berättade om den kommande utvecklingen kring Munksjön. Det var ett kunnigt och initierat föredrag med med skisser och årtal över området. Bland annat fick vi höra att Munksjöstaden inte är ett område utan fem, där Munksjöstaden, med toarullen, är det första och där det sista området ska vara färdigt 2045. Vi fick se förslag på hur höghastighetsbanan för tåget skulle kunna dras ovan mark och byggnader och övrig trafik höll till på markplan. Det var ett spännande och uppskattat föredrag som sedan diskuterades och kommenterades under det avslutande fikat.

---------------------------------------------------------------------------------------------

2017-03-03

50- och 60-talsfest

Trevligt värre var det när vi träffades för att minnas 50- och 60-talen. Tyvärr var uppslutningen inte den bästa men vi som var där fick njuta av en klassisk landgång med tillhörande dryck. Allsång och tävlingar hela kvällen. Tack alla som ställde upp!

----------------------------------------------------------------------------------------------

Studiebesök på Räddningstjänsten

Efter en god lunch på Bonarelli torsdag 23 februari var en grupp från SPF Seniorerna Jönköping Östers medlemmar på ett intressant och givande studiebesök på Räddningstjänsten i Jönköping.

Brandingenjör Gunnar Hansson berättade initierat om hur Räddningstjänsten i länet är organiserad. Verksamheten rymmer så mycket mer än olyckor och brandbekämpning. En stor del består av förebyggande arbete, risk- och säkerhetsanalyser, information till skolor och företag om brandsäkerhet, övning och utbildning m m. På orter i länet där ambulanssjukvården inte når invånarna inom 20 minuter bl a i Gränna och på Visingsö finns s. k sjukvårdlarm då brandmän larmas ut för att göra en första insats i väntan på ambulans.Vid allvarliga händelser som t ex omfattande bränder, stora olyckor med många drabbade, svåra väderförhållanden med t ex långvariga strömavbrott sker samverkan och gemensamt stabsarbete i särskild lokal på Räddningstjänsten med polis, sjukvård, ambulans och ev också med andra myndigheter på lokal, regional eller central nivå.

Efter rundvandring i lokalerna och plats för många frågor och svar tackade vi för oss efter givande eftermiddag.

 

-----------------------------------------------------------------------

Pubeftermiddag

En trevlig em på Pipes. Ett 15 tal medlemmar dök upp och tjötade. God mat o dryck.

----------------------------------------------------------------------------------

Årsmöte

Tisdagen den 14 februari höll SPF Seniorerna Jönköping Öster sitt årsmöte i Lindgården. Ordförande Göran Viklander hälsade alla välkomna och inledde med en parentation över de medlemmar som gått bort under året. Först lästes dikten " När en blomma bryts av " av Atle Burman. Därefter spelades Air av JS Bach följt av en tyst minut. Efter detta inleddes själva årsmötet. Rolf Johnson och Elisabeth Lindberg valdes till ordförande respektive sekreterare för att leda årsmötet. Detta gjorde de med bravur tack vare sin stora rutin. Valberedningen hade ett ovanligt lättsamt jobb i år eftersom hela styrelsen sitter kvar ett år till. Ordföranden informerade sedan om kommande aktiviteter, tex. besök på Räddningstjänsten, After Work, Kvällsfest 50-60 tal och Temamöte - Vad händer i kroppen efter 50. Nästa månadsmöte hålls tisdagen 14 mars. Då berättar Jenny Lagström om Vision Södra Jönköping eller uppbyggnaden av Munksjöstaden. Efter årsmötesförhandlingarna underhöll "Klavertrampet" med kända låtar från en svunnen tid. Det var ju alla hjärtans dag så det bjöds på gelé-hjärtan och till fikat serverades vaniljhjärtan. Till mångas glädje avslutades dagen med ett välfyllt lotteribord.

Rolf Johnsson och Elisabeth Lindberg

----------------------------------------------------------------------------------

Restaurang Vy

Ca 50 medlemmar från SPF Jönköping Öster, besökte den 2 februari Jönköpings nya landmärke, Munksjötornet, som i folkmun kallas "Toarullen".Vi började med en smakfull lunch på restaurang Vy, som ligger i entréplanet och har fönster från golv till tak ut mot Munksjön och präglas av Skandinavisk design.Därefter förflyttade vi oss upp till 16 våningen och Skybaren för kaffe på maten. Skybaren ligger högst upp, på 64 meters höjd och har en vidunderlig utsikt över Jönköping. Vädret var tyvärr lite halvmulet men trots det var utsikten fantastisk, vid klart väder kan man se ända till Visingsö.Nöjda och belåtna med både förplägnad och "ögongodis" tog vi hissen ner från 16 våningen.

 

----------------------------------------------------------------------------------

Besök i Lena-Maria Klingvalls butik

Tisdagen 24 januari gjorde SPF Seniorerna Jönköping Öster studiebesök i Lena-Maria Klingvalls butik på Öster i Jönköping. Det var många medlemmar, som hade hörsammat kallelsen till studiebesöket, som visade sig bli en riktig höjdpunkt.
Lena-Maria började med att bjuda på fika med hembakat kaffebröd. Därefter berättade hon om sitt intressanta liv. Hon är en otroligt positiv person trots sitt svåra handikapp. Hon har gjort ett antal turnéer i Japan och flera asiatiska länder. Bl a berättade hon om när hon tävlingssimmade mot borgmästaren i Taiwan och lät honom vinna med armslängd! Vidare berättade hon, att hon flera gånger sjungit på residenset i Jönköping när Minoo Akhtarzand var landshövding. Detta resulterade i att Lena-Maria även blev ombedd att sjunga på Västmanlands residens, där Minoo numera är landshövding. Hon berättade också att hon och hennes pojkvän förlovade sej på Residenset i Västerås i Kungasviten. Förlovningsringen sitter naturligtvis på "ringtån".
Lena-Maria sjöng ett antal sånger för oss, bl a You Raise Me Up och Ovan där, som hon sjöng först på japanska sedan på engelska och sist på svenska.
Avslutningsvis fick vi botanisera och shoppa i hennes presentbutik, där hon bl a säljer svenskt hantverk och hemslöjd. Butik Lena Maria är medlem hos Organisationen Fair Trade Återförsäljarna.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------

2017-01-20

AfterWork65 på Bonarelli

Fredagen den 20 januari träffades ett 30-tal medlemmar från SPF Öster för en gemensam After Work kväll på Bonarelli.
Detta var fjärde gången som SPF Öster hade en gemensam kväll på Bonarelli. Så nu kan man väl kalla Bonarelli för vårt "stamställe".
Som vanligt serverades en god buffé och god dricka. Efter hand blev ljudnivån ganska hög men gemytlig och många skratt hördes.
Efter några trevliga timmar skingrades medlemmarna åt olika håll, kanske med ett leende på läpparna.

---------------------------------------------------------------------------------

2017-01-10

Månadsmöte - Från böna till kopp

Tisdagen den 10 januari startade SPF Seniorerna Jönköping Öster 2017 års verksamhet med sitt första månadsmöte. Vi fick se en spännande och informativ film om kaffets väg från böna till kopp. Filmen hade gjorts av Jan Cederquist, Seniorbolagets regionchef, och handlade i huvudsak om framställningen av kaffe i de två stora producentländerna Brasilien och Columbia. Vi kunde tydligt se hur slitsamt och tungt arbetet var, och hur noggrann kontrollen av bönorna är. Det var intressant att se, och även om filmen var gjord på 80- talet så trodde Jan inte att så mycket hade ändrats i framställningen.
Ordföranden Göran Viklander sammanfattade 2016 som ett bra år med ett spännande och varierat program och bra uppslutning av medlemmarna. Han gav även en snabb information om vårens program. Eftermiddagen avlutades sedvanligt med fika och lotteridragning.