Julbord

Torsdagen den 12 december samlades ett antal medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster vid Lindgården för vidare transport till Smålandsgården/Örensbaden i Örserum. Örensbaden ligger otroligt vackert vid sjön Örens norra strand.

Vid framkomsten möttes vi av krögaren Henrik Målberg. Vi visades in i biblioteket, där det serverades glögg med tillbehör. Henrik passade då på att berätta om hotellets historia med anor från 1600-talet. På 1840-talet byggde Grosshandlare Wirén från Wiredatrakten ett brunnshotell runt de hälsokällor som började porla när sjön Ören sänktes. Den byggnad som finns idag uppfördes 1937 då den tidigare huvudbyggnaden brann ned.Vi fick också höra lite om framtidsplaner och kommande aktiviteter. Fr o m den 1 januari 2020 ändras namnet på hotellet till Örserumsbrunn gestgifveri & konferens.

När glöggen var urdrucken blev det varsågod till Julbordet, som bestod av fyra olika "stationer". Först försåg vi oss av det rikliga sillbordet, sen var det kallskuret, som bestod av många olika delikatesser. Efter det var det dags för ett antal varma rätter och till slut gottebordet och kaffe.

All den goda maten var tillagad av de erfarna kockarna Fredrik och Lovisa. Många av råvarorna levereras från närliggande producenter, bl a Hugos Chark, Sjöarps Rökeri, Brostorps ostkaka. Skinkan kom från Visingsögrisen.

Flera av medlemmarna hade aldrig besökt Örensbaden tidigare och tyckte att det kunde vara väl värt ett nytt besök.

Mycket mätta och belåtna återvände gruppen till Jönköping.