Englandsresan

Under våren har 19 seniorer från SPF Seniorerna Jönköping Öster haft en studiecirkel om engelska höjdpunkter. Det hela avlutades med en resa till sydvästra England.

Första utflykten gick till Stonehenge med sina mystiska stenstoder och ett besök i Salisbury, där vi blev guidade i den praktfulla katedralen och bl.a fick se ett av bara fyra originalexemplar av Magna Charta. Nästa utflykt gick till universitetsstaden Oxford, där vi fick höra om stadens historia, speciellt om det kända universitetsområdet. Vi stannade även till i Blenheim Palace, ett av Storbritanniens största slott, där Winston Churchill föddes. En promenad i den fantastiska trädgården avlutade dagen. Dag 4 gjorde vi en utflykt till naturreservatet Cotswolds med sina över 2000 kvadratkilometer böljande ängar, bokskogar, åsar och gröna dalar med betande får. Små trevliga städer, bl.a. Bibury och Burton on the water, besöktes utefter vägen. Nästa dag stod Cheddar och Bath på programmet. I Cheddar fick vi se och höra hur deras osttillverkning går till och det gavs också tillfälle till provsmakning och inköp. I staden Bath, som anses vara en av Storbritanniens charmigaste städer, och är den enda brittiska staden som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, blev vi guidade runt i den vackra, georgianska arkitekturen med sin typiska Bathsten. Tillfälle gavs för ett besök i de 2000 år gamla romerska baden. Några avslutade dagen med ett besök på det anrika caféet Sally Lunn, och beställde deras berömda bakverk Sally Lunns Bun från 1800-talet. Restaurangen finns i ett gammalt hus från 1400-talet med mycket historia i väggarna. Hemresedagen hann vi med ett besök i Windsor med Storbritanniens största och mest berömda slott, Windsor Castle, som dessutom är drottningens favoritslott. Några gjorde också ett besök i grannstaden Eton med sin berömda internatskola där eleverna bor alla sju dagarna i veckan på skolan och har frack som skoluniform. Dessutom är det bara pojkar som får gå där.
Under hela veckan bodde vi i Swindon på ett och samma hotell där vi också åt våra frukostar och middagar. En trevlig vecka med trevligt sällskap och med många oförglömliga intryck.

Tack för den här gången! Vart reser reser vi nästa gång?