Månadsmöte juni

Dagens gäst var Lennart Wennblom, som tidigare var chef för kriminaljouren i Jönköping. Lennart öppnade dramatiskt med rubriken ”Ond bråd död” och tystanden lade sig snabbt i lokalen. Lennart berättade om ett mord som skedde i Jönköping

Nyåret 2004/2005 hade syrianska föreningen en stor fest med kring 1000 deltagare i en lokal här i Jönköping. Inget märkvärdigt med detta men första vardagen in på det nya året kom en utländsk kvinna in till polisen och berättade att hennes kusin hade försvunnit. Händelsen väckte ingen större uppmärksamhet men kontroll gjordes dock av mannens telefon och man begärde spårning som gav indikationer mellan Huskvarna och Gränna någonstans. Ärendet eskalerade och en spaningsgrupp ordnades och intervjuer av festdeltagarna genomfördes. Intervjuerna avslöjade att den försvunne hade haft ett förhållande till en gift kvinna (hon som besökt polisen). Åklagare kopplades in och misstankar riktades mot den gifta kvinnans make. Det fanns dock inga bevis men maken anhölls bl.a. för att kunna undersöka hans bil. Hundar användes för att undersöka bilen och man fick viss indikation på att en död kropp legat i bilen. Förhören gav tillkänna att den nu misstänkte hade setts tillsammans med den försvunne. De hade sett försvinna upp i Öxnehaga någonstans. Den misstänkte sågs senare komma tillbaka och dans med sin hustru med ytterkläder på. Snart lämnar familjen med 2 barn festen innan 12-slaget.
Nu är det ganska klart att mannen är den skyldige men det saknas bevis. Mannen häktas dock. På omvägar får polisen nys om att narkotikalangare pratat med en annan syrier om att den misstänkte skulle ha gjort något verkligt dumt och till och med dödat honom. Polisen genomför en stor eftersökning i Öxnehagatrakterna men utan resultat.
Tiden går och efter ett tag kommer den häktades advokat upp till polisen och meddelar att den häktade mannen vill prata med polisen. Han börjar då berätta hela historien från A till Ö och polisen gör eftersökningar med hund på angiven plats. Hunden hittar ganska snabbt den döda kroppen som ligger djupfryst gömd under en gran tänkt med ris. Rättsläkare beställs för att fastställa dödsorsak som visar sig vara ett stort antal knivhugg i ryggen.
Förhören med den misstänkte påbörjas direkt och han beskriver i detalj vad som hänt och som visar sig stämma. Han berättar att han under en längre tid känt till hustruns otrohet med den döde, hur han dödade mannen och lade honom i bagaget på sin bil, hur han körde hem med familjen och parkerade bilen i garaget och gick till sängs. Han kliver dock upp efter cirka 1 timme och kör liket till dumpningsplatsen varefter han tvättar sig själv och bilen noggrant. Dagen efter gör han sig av med sin kläder på olika ställen.
I de följande huvudförhandlingarna erkänner mannen allt och blir dömd till 10 års fängelse. Domen överklagas och straffet minskas till 8 år. Mannen är idag en fri man.