Riksdagshuset

Måndagen den 8 maj åkte ett gäng glada SPF-are upp till huvudstaden för att göra ett besök i maktens boningar, nämligen RIKSDAGSHUSET. Väl framme mötte Jönköpings moderate riksdagsman, Sotiris Delis, upp och tog oss med på en tre timmars intressant rundtur. Det hela började med att vi fick träffa Ulf Kristersson, moderaternas ekonomisk-politiske talesman. Därefter besökte vi bland annat Plenisalen där några passade på att stå i talarstolen, och pressrummet där alla presskonferenser sker. Sotiris berättade kunnigt och engagerat om husets historia. Västra riksdagshuset, nuvarande Plenisalen, var tidigare Riksbankshuset men byggdes om i samband med införandet av enkammarriksdagen.
Det finns ca 4000 konstverk i Riksdagshuset. Det mest kända finns i Plenisalen bakom talarstolarna. Den kallas för Riksväven men heter egentligen " Minnet av ett landskap " och är gjord av Elisabeth Hasselberg Olsson. Hon har använt sig av 200 olika gråa nyanser av handfärgat lin från Sveriges alla landskap.
Under bussresan hem konstaterade vi att det varit ett fantastiskt trevligt studiebesök och att Sotiris varit en utmärkt guide. Han var för övrigt oerhört tacksam över att bo i ett land där han som grekisk invandrare kunnat hamna i Sveriges maktcentrum.