Månadsmöte 8 nov

Tisdagen den 8 november samlades 85 förväntansfulla medlemmar till månadsträff på Lindgården.
Vi hade kommit för att lyssna på Jan-Olof Nilssons föredrag ”Kärlek och dramatik i andra världskrigets skugga”. Sällan har så många suttit så stilla och koncentrerade och andäktigt lyssnat på ett föredrag. Man kunde verkligen höra den berömda knappnålen falla. Jan-Olofs sätt att berätta var både roande och gripande, och framför allt tankeväckande.

Genom åtskilliga år av arbete och forskning, otaliga intervjuer och resor, gav han oss en bild av Sverige som tidigare varit okänd för många av oss. Andra världskriget var i högsta grad närvarande i Sverige. Fler än 300 utländska stridsflygplan kraschade eller nödlandade här. Med dem kom bland annat 1300 amerikanska flygare. En del av dem var bara 18 – 19 år. De blev kvar på så kallade interneringsläger runt om i Sverige, bland annat här i Småland. De talade som filmstjärnor, bjöd barnen på Chewing Gum och lärde flickorna dansa Jitterbug. Kulturkrockarna var många, men flygarna togs emot med både stor nyfikenhet och gästfrihet. Det knöts även kärleksband lite här och där.

Dagen avslutades på sedvanligt sätt med kaffe och lotteri. Vår ordförande påminde oss om kommande aktiviteter. Vi har bland annat en trivselträff, Boula-La, Eksjö julmarknad och ett månadsmöte med lucia.

Vid tangenterna Göran Viklander

Se fler bilder här