Studiebesök i Mullsjö Maj 2022

Torsdagen den 16 juni samlades vi utanför Lindgården för avresa till Mullsjö. 25 ressugna SPF:are hade anmält sig och flera åkte till Mullsjö direkt där vi möttes upp utanför museet för Svenska Trägubbar.  Samlaren och museets ägare Lars Axenfjord tog emot oss utanför och visade oss in på andra våningen där han har sitt museum.
Lars hälsade oss välkomna och hälften av oss fick sittplats och övriga fick en ståplats. 😊
Lars berättade att han köpte sin första trägubbe 1963. De första åren därefter köpte han några stycken till och då började det bli en samling. Han jobbade som säljare på Damella och for land och rike runt och fick då kontakt med folk som var träsnidare eller kände folk som var träsnidare och det var då samlandet tog fart i början av 1980-talet.
I början av 1990-talet började det bli väl många träfigurer och Lars var tvungen att börja föra kartotek, där han skrev upp vilka figurer han hade och vem som snidat dessa.
Idag har Lars ca. 1300 träfigurer i sin samling. Vilket pris han betalat för dessa talade han inte om. Han visade oss en soldat i trä som snidats av Per Nilsson-Öst från Mora och passade också på att berätta några historier innan vi fick gå in i lokalen med alla träfigurer. Att se alla dessa träfigurer av ca 300 olika träsnidare var en upplevelse. Ni kan se några av dessa träfigurer i bildkollaget nedan.

Vi tackade Lars för den fantastiska visningen och fortsatte mot Björkhaga Hotell för att avnjuta en lunch med kaffe i en trevlig miljö.
Vi hade reserverade bord och personalen tog snabbt upp beställningen och vi fick välja mellan rimmad oxbringa med riven pepparrotssås, friterade morötter och potatis eller Ugnsbakad koljafilé med limemarinerade räkor, dill och vitvinssås samt potatis. Bägge rätterna var fantastisk goda, 10 poäng. Kaffet drack vi ute i trädgården i strålande solsken. 😊

Nu var det dags att ställa kosan mot Furusjö och den Japanska Trädgården. Vi möttes upp av Marita och Dennis Karlsson som  hade byggt denna fantastiska trädgård under snart 40 år. Dennis berättade att han målade tavlor med härliga japanska trädgårdar och det var då han fick inspiration att bygga denna trädgård på sin tomt så att han kunde känna att han gick runt i en tavla.

Det visade sig snart att deras tomt var för liten så han pratade med Habo kommun om han fick arrenderade en markyta nedanför sin tomt så han kunde bygga vattenfall och en damm och det var OK. Alla stenar har de fått/köpt av bönder i trakten och han slutade räkna när de transporterat hem 100 ton sten. 😊

Vi knallade in i en förtjusande trädgård med mängder av växter av olika slag. Dammar som hade fiskar och förbindelser med varandra, små broar som vi fick gå över, Japanska théhus som några vilade sig i, härliga bänkar där man kunde sätta sig ner och bara njuta av denna trädgård som gjorts med så mycket kärlek.

Nu var alla väldigt nöjda över dagens upplevelser och många hade tankar på att förändra sin egen lilla trädgård/balkong därhemma och någon kanske ville pröva på och snida en trägubbe. 😊

Tack för en fin dag med många upplevelser!

Vid tangenterna Kalle Stawiarski

Se bilder från Svenska Trägubbar här
Se bilder från lunch Björhaga Hotell  här
Se bilder från Japanska Trädgården här