Cykeltur till Afrika

I dag har vi haft besök av Habobördige Jonathan Ljungqvist. Man kan säkert räkna honom som en allsidig äventyrare som har utsatt sig för diverse utmaningar.

Som så många andra hade Jonathan drömmar. Han ville bli en ny Göran Kropp! Hans mormor bad honom alltid följa sina drömmar.
För att kunna göra någon form av äventyr bad han mormor hjälpa honom att lära sig hur man sätter upp tält och lagar mat på stormkök. Hon fick bli hans coach.
Äventyret började med en kajakfärd. Han blev snart rädd eftersom han inte kunde orientera sig var han var. Tyckte det var otäckt i skogen när det var mörkt. Så rädd att han till slut ringde efter mamma och sa han hade fått feber!
Han ville fortsätta testa, nu med cykeltur. Cyklade Jönköping - Ängelholm t.o.r med sin bror.
Så åkte han till Tanzania och arbetade på ett barnhem i 4 månader. Han fäste sig vid barnen och särskilt en lite kille kom han riktigt nära. Då killen undrade om han inte kunde få Jonathan till pappa. Jonathans svar fick bli nej, men jag lovar att aldrig glömma dig och hälsa på dig varje år.
Ett löfte som han hållit men han ville samla in pengar till dessa barn för att de skulle få ett bättre liv. Cykeltur till Tanzania skulle genomföras för att samla in pengar. Men hur och med vem? Han fick annonsera på internet efter cykelkompis. Fick ett svar! Det blev Marcus fr Lidköping!
Killarna gav sig iväg genom Sverige, genom Europa. När de kom till Grekland insåg de att det var för oroligt med många i krig i Mellanöstern så resrutten fick läggas om. Det blev flyg Aten till Kairo. Båt från Kairo där de inte förstod för än sent att man inte kunde få mat o vatten ombord. När de kommer fram till Sudan börjar cyklandet igen. Värmen var enorm så de fick vila på dagen och cykla på natten genom öknen! Etiopien var mer kuperat än de anat och de slet. I byarna var det ibland fientlig stämning och många kastade sten på dem efter vägen. De tror att alla vita är amerikaner som de är arga på. Svenskar hade de inte hört talas om. Jonathan råkar ut för malaria och Marcus för någon otäck amöba. Hamnade på sjukhus där de blev uppmärksammade men vänligt bemötta. Inte vanligt med vita patienter.
Så småningom kan de resa vidare till Kenya. När de kom dit hade Jonathan tappat 15 kg. Marcus och han gick på safari med en lokal guide. Rakt ut i bushen, alltså ytterligare en strapats.
Barnhemet var snart inom rimligt avstånd och de började pusta ut. Jonathan hade följt mormors devis om att följa sina drömmar och som tack hade han skickat kort från alla länder de tagit sig igenom.
Numera är Jonathan inte ute på så mycket äventyr utan föreläser mest. Gör bl.a uppdrag till David Philips som är känd för sitt sätt att påvisa hur viktigt det är med bra komunication och retorik. Vi förstår varför Jonathan används av honom för han har också talets gåva!