Träffen den 27 februari

På det välbesökta mötet var vår gäst Leif Ockander. Han berättade om tre medicinska profiler från Jönköpingstrakten.

Han inledde med att berätta om Elis Sandberg i Aneby, som blev världskänd för THX. Han hade mycket stort förtroende bland sina patienter, men blev egentligen aldrig erkänd av den medicinska expertisen. Idag används THX inte alls.

Nästa profil var doktor Hjorton i Huskvarna. Många från Husqvarnafabriken kom till honom och klagade på trötthet och värk. Han funderade och kom sedan på blandningen, som kom att kallas doktor Hjortons pulver. Det bestod av koffein samt värk- och febernedsättande medel. Detta pulver blev en omedelbar succé och såldes receptfritt på apotek. Långt senare visade det sig att det var mycket farligt och kunde ge njursvikt.

Den tredje profilen var Flahultarn Sven Ingemarsson. Han var känd för sin hemliga salva och sin sup som smakade fruktansvärt illa, men hjälpte mot det mesta. Flahultarn vägrade att tala om vad salvan och supen innehöll, men det var ett stort antal örter.

Många av oss kände till dessa profiler och alla tyckte att det var ett intressant och tankeväckande föredrag där vi fick lära oss mycket nytt. Leif Ockander tackades med varma applåder och fick Habohonung som ett tack.

Efter detta samlades vi för fika. Ordförande Lennart Jonius berättade om vårens program och Arne Sandin informerade om studiecirklar.