Medlemsmöte Oktober

Uppdaterades: 08 februari 2017

Medlemsmöte Oktober

SPF Seniorerna Offerdal
Medlemsmötet för oktober hölls den 13/10 på församlingshemmet i Ede. Ordförande Örjan Ernehed hälsade ett tjugotal medlemmar välkomna, och ett speciellt välkommen till dagens underhållare Thord Larsson.

Thord inledde med att berätta om både den Nordsvenska hästens historia och om Jämtlands historia. Han har arbetat i drygt 20 år på Wången. Jämtland tillhörde Danmark-Norge till freden i Brömsebro 1645. Då blev Jämtland svenskt och de bönder som satsat på fel kung kunde få sin gård nerbränd. I Wången fanns en
gammal gård, Åberg. På den här gården placerades höga officerare, domare och
militärbefälhavare mm. De var någon typ av förtida landshövdingar. Så småningom blev det lägre officerare som bodde där, och under 1800-talet lades gården ner.

På A4 fanns det som mest 900 hästar varav 300 på området. Man ville ha fram större och bättre hästar. Det blev avgörande för att köpa Wången 1902. Stallet togs i bruk i oktober 1903. Den nordsvenska hästen dateras till 1903-1904. Man började föra bok över hästarna.
Det var början till en stamtavla. När A4 ersatte hästarna med traktorer, blev det ett allvarligt slag mot Wången. Skogshästarna ersattes också så småningom med traktorer.
Trav och galoppsporten började utvecklas och behövde en egen enhet. Det tog 40 år från idé till verklighet. Lövsta Bruk i Uppland började förbereda sig för att ta emot Trav och Galopp.
Sedan blev de erbjudna att få Wången och flyttade in där. Idag finns det 50 anställda och 130 elever. Den som vill bli proffstränare måste utbildas på Wången. Skolan är nu Gymnasium med riksintag. Där går också cirka 20 procent norrmän och några finnar från svensktalande områden. Utbildningen sker på travhästar och islandshästar. Hästsporten ger cirka 15 000 jobb och omsätter 50 miljarder. Sporten ger möjligheter att ha en meningsfull fritid och eventuellt senare arbete.

Wången utexaminerar 7-8 hovslagare/år. De följer jordbruksverkets krav och blir
certifierade. Moderna hästskor av järn kom redan på 800-talet. Nu finns det också hästskor av aluminium, komposit och gummi mm. Wången är gymnasieskola, folkhögskola och har hovslagarutbildning. Efter allt intressant vi fått höra smakade det bra med fika. Som avslutning tackade ordföranden dagens underhållare.

Publicerades: 08 februari 2017 Uppdaterades: 08 februari 2017