Läkemedelsanvändning
Kommunfarmaceuter behövs för bättre läkemedelsanvändning
Nedanstående insändare har skickats till tidningarna.
Att bli äldre innebär ökad risk att drabbas av åldrandets sjukdomar. Samtidigt som den medicinska utvecklingen ger större möjligheter att behandla sjukdomar långt upp i åldrarna, kommer ett ökat behov av en korrekt läkemedelsbehandling.
För snart tio år sedan införde Socialstyrelsen föreskrifter om att alla över 75 år med minst fem läkemedel årligen ska få en läkemedelsgenomgång. Syftet var att minska risken för skador och biverkningar, vilket också antas kunna minska akuta sjukhusinläggningar bland seniorer.
Men en utvärdering av Socialstyrelsen visar på brister inom hanteringen.
Exempelvis här i Jämtland Härjedalen får 11.4 och 9,1 procent av äldre med hemtjänst respektive i särskilt boende olämpliga läkemedel.
I J/H kommun för kommun ser det ut som nedan.
Sverigegenomsnitt är 8,9 resp 7,3
Ragunda 17,7 resp 9,6
Bräcke 8,2 resp 10,4
Krokom 10,2 resp 5,6
Strömsund 14,7 resp 5,6
Åre 8,8 resp 5,2
Berg 13,8 resp 7,6
Härjedalen 8,0 resp 11,1
Östersund 11,2 resp 11,6
Äldres läkemedelsbehandling måste därför prioriteras högre, kommunfarmaceuter behövs. Vi föreslår därför att kommunerna anställer farmaceuter med ansvar att bistå läkare vid läkemedelsgenomgångar för äldre. Ett tiotal kommuner har redan gjort det.
Åldrande innebär för de flesta att läkemedel blir en del av vardagen. Med systematiska läkemedelsgenomgångar kan vi minska undvikbara biverkningar och vårdbesök samt förbättra förutsättningarna för god livskvalitet långt upp i åren.
Martin Rolèn
Distriktsordförande SPF Seniorerna Jämtland Härjedalen