Ropen skalla kontanter åt alla!

Riksdagsseminarium om kontanterna, där riksdagsledamöter från flera partier var överens om att det behövs snabba förslag som kan rädda kontanterna. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson medverkade. Hela seminariet kan ses i SVT Play.

Banker ska vara skyldiga att tillhandahålla kontanttjänster. Det var riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet eniga om vid ett seminarium i riksdagen. Därmed upprepade de vad alla riksdagspartier är överens om i Riksbankskommittén som lämnade förslaget i juni 2018. Partiföreträdarna var också eniga om att regeringen snarast bör lämna ett sådant förslag till riksdagen. I panelsamtalet framhöll SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson att kontanter är lagligt betalningsmedel i Sverige och att alla som vill därför även i praktiken måste kunna använda kontanter. Banker och handeln har ett särskilt ansvar att möta de kunder som inte kan eller vill betala digitalt.

Seminariet arrangerades av nätverket Kontantupproret som SPF Seniorerna stöder. Värd för seminariet var riksdagsledamot Per Åsling (C). Seminariet spelades in och kan ses på SVT Play