Seminarium: Kan du leva på halva lönen?

Klarar man sig utan eget sparande? Kommer dagens unga att kunna gå i pension? Vem lär ut pensionssparande och hur väcks intresset? Det var ämnet på Sparbankernas Riksförbunds seminarium i Almedalen.

Den inledande frågan fick ett enhälligt nej i panelen: nej, man kan inte leva på halva lönen! Sparbanken och övriga i panelen konstaterade att många blivande pensionärer kommer att bli förvånade över hur låg pensionen faktiskt blir. Förväntningarna på den framtida pensionen är mycket högre än den verkliga och gapet mellan vad människor anger att de behöver för att klara sig är stort.

– Idag lever 800 000 pensionärer på mindre än 13 500 kr i månaden vilket är under EUs fattigdomsgräns. Pensionssystemet levererar inte det som det var tänkt och parterna måste nu tillsammans med politikerna ta ett rejält omtag för att få fram en långsiktig och hållbar lösning, säger Eva Eriksson, SPF Seniorerna.

Panelen diskuterar orsak och lösningar och är på många punkter överens. Det är tydligt att pensionssystemet idag inte är tillfredsställande. De åtgärder som förs fram är att det måste till högre avsättning till allmänna pensionssystemet, högre avsättningar till tjänstepensionen, vi behöver jobba längre genom både förlängt arbetsliv som seniorer men också genom att unga kommer ut på arbetsmarknaden tidigare. Flera av paneldeltagarna betonade också vikten av tidigt eget sparande och var mycket kritiska till att privat pensionssparande inte längre har några skattemässiga lättnader. Folksam påpekade att det var många kvinnor som ökade sitt pensionssparande när det fanns skattemässiga incitament för detta och att de drabbas hårdare av att man tagit bort avdragsrätten. Karl-Petter Thorvaldsson från LO varnade för att lägga för mycket vikt vid eget sparande, pensionssystemet måste räcka för alla, även för dem som inte sparar.

Panelen är överens om att man ska vara skyddad av a-kassa och sjukpenning ända upp till den nya pensionsåldern. Eva Eriksson påpekade också att mycket av pensionsgruppens förslag är bra men att det är oacceptabelt att det blir väldigt liten skillnad på pension för dem som jobbat hela livet och de som inte jobbat alls. SPF Seniorernas ordförande menade också att pensionsgruppen borde ha tagit tag i frågan om avsättningarna till pensionssystemet. Man säger att man sätter 18,5 procent men det är bara 17,21 procent som avsätts till allmän pension.

På seminariet som arrangerades av Sparbankernas Riksförbund deltog:

Jens Henriksson, vd, Folksam
Eva Eriksson, ordförande, SPF Seniorerna
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande, LO
Ewa Andersen, vd, Sparbankerna
Arturo Arques, Privatekonom, Swedbank
Philip Botström, förbundsordförande, SSU
Karolina Losell, moderator, Roslagens Sparbank