Ny seniorpodd om olika aspekter av åldrandet

Livet är ett lotteri, men det går att påverka risken att drabbas av till exempel demens. I det här avsnittet av Seniorpodden möter vi Ingmar Skoog, som forskar om olika aspekter av åldrandet. Han är professor, psykiatriker och föreståndare för Age Cap på Göteborgs universitet och myntade för en tid sedan begreppet 70 det nya 50.

Dagens 70-åringar har nämligen aldrig mått så bra som idag och nu flyttar snart punk- och hårdrockarna in på äldreboendena.

- Jag läste i någon tidskrift att nu kommer en ny åldersgrupp. Nu kan till och med äldre gå på rockkonsert och se Bruce Springsteen. Men det är ju inte så jättekonstigt. Bruce Springsteen är väl 67 eller 68 år. Det är ju mer konstigt att ens barn går och ser Bruce Springsteen, säger Ingmar Skoog och betonar att det är ett antal 50-åringar som blivit 70 och som vill fortsätta göra det man gjort förut.

- Man är den generation man är född i. Det är ju inte så att man helt plötsligt blir en ny generation för att man blir gammal.

Dagens 70-åringar är både intellektuellt mycket starkare, mår bättre fysiskt, har bättre lungfunktion och tränar mer än tidigare generation.

Vad skillnaderna beror på och vad man kan göra för att genom en ändrad livsstil må bättre, berättar Ingmar Skoog mer om i Seniorpodden.

Programledare för Seniorpodden är Anders Lundblad.

Klicka här för att komma till Seniorpodden i iTunes (iPhone)

Klicka här för att lyssna på Seniorpodden för android

Klicka för att komma till Seniorpodden för lyssning på webben