Aftonbladet debatt: SPF Seniorerna kräver att SJ avskaffar sin nya biljettpolicy

SJ har nyligen infört en ny avgift på 100 kronor per biljettköp via deras manuella försäljningsställen, som t ex telefon och via resebyrå/ombud. Därtill krävs nu med vissa bankkort mobilt bank-id för köp av biljetter på företagets webbplats. SPF Seniorerna kräver att denna nya biljettpolicy avskaffas.

Förbundsordförande Christina Rogestam skriver på Aftonbladet Debatt:
SJ:s nya avgift på 100 kronor och kravet med vissa bankkort på mobilt bank-id för biljettköp på webben är negativt för många äldre, som redan sen tidigare har en tuff ekonomisk situation.
Detta kommer att kraftigt försämra möjligheten för en betydande grupp människor att köpa biljetter och resa med tåg på samma villkor som andra. Det får anses anmärkningsvärt då SJ är ett statligt ägt företag med nästintill monopol på tågresor i Sverige. Är det något SJ då bör sträva efter är det att inkludera så många medborgare som möjligt och ge dessa likvärdiga villkor att kunna resa med tåg.

SPF Seniorerna kräver därför att SJ avskaffar både extraavgiften för manuella biljettköp och att se över kravet på mobilt bank-id vid köp av biljetter på webben.
Därtill undrar vi hur ansvariga regeringsföreträdare kommer att agera i sammanhanget: anser ansvariga politiker näringsminister Mikael Damberg, med ansvar för statliga bolag, och äldreminister Åsa Regnér att SJ:s nya biljettpolicy är ok?

SPF Seniorernas protestbrev finner du i sin helhet här 

Läs hela artikeln i Aftonbladet här