Brist på läkemedel - Så får du tag på din medicin

Sverige har fler apotek än någonsin – och med mycket generösare öppettider än tidigare. Samtidig har det aldrig varit så svårt att få tag i läkemedel som nu.

En artikel i Expressen uppmärksammar att det kan vara mycket svårt att få tag på receptbelagd medicin. SPF Seniorernas sakkunnige i läkemedelsfrågor Thony Björk ger fem tips på hur du kan öka dina chanser att få tag på dina mediciner.

1. Det bästa är om man redan i mötet med läkaren frågar om det är säkert att läkemedlet finns på marknaden, så att du inte hamnar i ett läge där du inte får din medicin.

2. På Läkemedelsverkets hemsida finns den så kallade restnoteringslistan. Där kan man se vilka mediciner som läkemedelsföretagen själva rapporterat att de inte kan leverera. Be gärna din läkare titta i listan.

3. Om du har en viktig medicin som du tar en längre tid kan du be ditt apotek beställa din medicin i förväg, så att de har varan hemma när du behöver den.

4. Om du har tillgång till dator och e-legitimation kan du beställa din medicin via e-handel.

5. Om det inte finns en förpackning med exakt det antal tabletter din läkare skrivit på receptet kan farmaceuten ibland bryta - dela på - en större förpackning eller ge dig mindre förpackningar så att du får rätt antal

Läs hela artikeln på expressen.se här. OBS! Betallänk