Debatt om premiepensionens framtid

SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström deltog idag på ett seminarium om de nya förslagen för premiepensionen, och varför den är viktig framförallt för framtida pensionärer.

  • På seminariet Fondforum, arrangerat av Fondbolagens förening deltog SPF Seniorerna, Timbro, Aktiespararna och Ung Privatekonomi.

Utredningen Ett upphandlat fondtorg för premiepensionen föreslår en övergång från ett fondtorg med anslutning till ett system där fonderna upphandlas av en statlig myndighet. Detta riskerar att innebära begränsningar i valfriheten för den enskilde spararen. Diskussionen kretsade kring vad förslagen innebär för spararna och för systemet i sin helhet men också politisk styrning och synen på sparande mer generellt.

Från SPF Seniorerna är vi positiva till premiepensionen, den har potential att ge ett relativt bättre tillskott till den allmänna pensionen framförallt för kommande generationers pensionärer. Det är i inkomstpensionen som det finns brister och det är här åtgärder bör göras.

– Pensionssystemet ger inte de inkomstpensioner vi har förväntat, alltså de stora delen av den allmänna pensionen, utan går mot ett grundtrygghetssystem istället för att avspegla ens arbetsliv. För många lönar det sig inte att ha arbetat i pensionskuvertet, konstaterar Peter Sikström.