Dag 7 i #pensionsutmaningen

Vem eller vilka har inga slantar kvar för att skaffa nya sommarskor? Den sjunde dagen innehöll också livesänt frukostmöte och rester från tidigare storkok.

  • Anders sommarskor
  • Frukostmöte med Lotten och Gudrun Schyman
  • Jakobs bidrag till lunchen
  • Johans mat och nya skor
  • Anders sommarskor
  • Frukostmöte med Lotten och Gudrun Schyman
  • Jakobs bidrag till lunchen
  • Johans mat och nya skor

Anders W Jonsson fortsatte som barnjour på Gävle sjukhus under dag 7. Medhavda matlådor och bröd låg på tallriken. Framåt kvällen, efter välbehövlig sömn som följd av sjukhustjänst, konstaterade Anders att han fortfarande hade storkok kvar och kunde då unna sig popcorn till den tv-sända partiledardebatten. Dag 7:s utmaning – skaffa nya sommarskor – tackade Anders ja till och meddelade att det blev samma skor som förra sommarens inköp för 99 kr. Anders hade därefter 56 kronor kvar i sin plånbok.

Lotten Sunna började dagen med livesänt frukostmöte kring just äldres ekonomi. Lite senare blev det lunchmackor med ost och salami som blivit över och middagen bestod av en quinoapannkaka (rester) och lite knäckebröd. Att skaffa nya sommarskor tackade Lotten nej till, hon får gå i sina gamla skor. Däremot lade hon undan 10 kr till dag 1:s utmaning (resa och present till barnbarnet i Skåne). Kvar i plånboken efter veckan: 85 öre. Lotten konstaterar att pensionspengarna inte räcker till särskilt mycket. Hon överlever, men att ständig leta billigt och inte kunna unna sig något är väldigt tufft, en glass t ex. F!-politikern anser att pensionssystemet behöver förändras, det borde inte vara så här för många äldre.

Dagen inleddes med gröt och ägg till frukost för Jakob Forssmed. Därefter lunch med några vänner där Jakob bidrog med en del grönsaker, aningen kostsamt men trevligt att äta samma mat som familjen och träffa vänner. Till middag blev det återigen storkoket, lite mindre aptitligt nu mot slutet av veckan verkar det som, kompletterat med några billiga tomater, egyptisk bönröra och pitabröd. Utmaningen: att införskaffa nya sommarskor tackade Jakob nej till, han får fortsätta använda sitt slitna par. I pensionskuvertet finns bara några enstaka kronor kvar, som får läggas undan när KD-politikern summerar veckan. Jakob menar att detta – att välja bort viktiga saker – är något som många äldre tvingas göra ofta. Han listar sen en rad politiska förslag i sammanhanget. Inom någon dag kommer Jakob att summera och reflektera över sin vecka, vilket vi återkommer till.

För Johan Forssell har en del oförutsedda utgifter (från utmaningarna) gjort att maten har fått stå tillbaka en aning. Pasta, varmkorv och tonfisk stod därför på Johans meny. Inte helt enkelt att få allt att gå ihop konstaterar han. Dagens utmaning, att skaffa nya sommarskor, löste M-politikern genom att efter att ha letat på nätet införskaffa sig ett par för 99 kr på lågprisvaruhus. I likhet med sina politikerkollegor blev det TV-sänd partiledardebatt på kvällen för Johan, som funderade på om det inte vore bra med förslag som gör det lönsamt för äldre att jobba några timmar extra för att dryga ut sin plånbok. Johan har, till skillnad från övriga tre, två dagar kvar i utmaningen.