Dag 4 i pensionsutmaningen

Traditionsenlig mat men nya idéer och inspel när politikerna beskriver Dag 4 i #pensionsutmaningen. Dagens sms-utmaning, frågan om att äta lunch med en god vän på Djurgården, är det bara en av de fyra som anser sig ha pengar till.

  • Foto: Jakob Forssmed
  • Foto: Jakob Forssmed
  • Foto: Johan Forsell
  • Lottens vy i mataffären
  • Foto: Jakob Forssmed
  • Foto: Jakob Forssmed
  • Foto: Johan Forsell
  • Lottens vy i mataffären

Johan Forssell (M) tackade ja till dagens sms-utmaning och blev bjuden på lunch mot att betala kaffet. Till kvällen lagade han traditionsenligt pannkakor, en prisvärd och populär måltid enligt honom. Med 103 kronor mindre i hushållskassan går Johan mot fredagsmys och helg.

Anders W Jonsson (C) tackade istället nej till dagens utmaning, han ansåg sig inte ha pengar nog till att bjuda på kaffe lattes på Djurgården. Han säger till sin vän att han följer med på lunch under nästa vecka, när han inte längre lever på pensionsbudget. Ett val som givetvis ingen pensionär kan göra.

Anders medhavda matlåda får istället bli lunch och tycks hålla honom vaken och taggad under riksdagsdebatten i kammaren under eftermiddagen, där Socialutskottet debatterade betänkandet "Ett mer ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården".

Lotten Sunna (Fi) får många lockande inbjudningar till mellokalas och studentfester men sparar på sina pengar inför fredagens middag. Hon tackar därför nej till att äta lunch på Djurgården men beskriver att det stora problemet inte är hungern, utan ensamheten.

Jakob Forssmed (KD) ansåg sig inte heller ha råd med lunch och fika på Djurgården. Turligt lyckades han få sin matlåda genom säkerhetskontrollen på flygplatsen och slapp därför större utlägg för den. Under dagens besök i hans riksdagsuppdrag har han fått många tips och tricks kring hur han ska kunna dryga ut sin kassa genom att exempelvis sälja kakorna han köpt från grannpojken. Jakob skriver att SPF Seniorernas pensionsutmaning engagerar och lockar till samtal.