Dag 3 i pensionsutmaningen

Matlådor, funderingar kring isolering och att många äldre tvingas välja bort saker samt en utmaning med nytt batteri till brandvarnaren

  • Johans lunch
  • Anders i debatt
  • Johans lunch
  • Anders i debatt

Storkoket från i måndags står sig än för Jakob Forssmed, som åt matlåda både till lunch och middag under den tredje dagen. KD-politikern valde bort lunch och tårta som de kristdemokratiska riksdagsveteranerna åt under sitt besök i Riksdagen under dagen. Men mötet med KD-veteranerna resulterade i intressanta samtal - inte minst om de ekonomiska villkoren för många äldre som finns i de tidigare politikernas bekantskapskretsar. Det här med att tvingas välja bort saker av ekonomiska skäl är mycket vanligt bland äldre, det bör man ta till sig och göra något åt konstaterar Jakob.
Utmaningen för dag 3 – skaffa ett nytt batteri till brandvarnaren – löste Jakob genom att få tag i ett billigt alkaliskt batteri (istället för ett dyrare litiumbatteri). Gårdagens utmaning, att stödja grannpojkens klassresa genom att handla kakor, börjar Jakob nu ångra och resonerar att han bara kunde ha gett pojken en tjuga istället för att köpa hela kakburken för 50 kr.

Inhandling av billig halloumi, ost och grönsaker stod på schemat för Lotten Sunna. Men hon kom också att fundera på hur det skulle vara för en riktig pensionär som har 2 kilometer till affären: tunnelbana för 20 kr eller cykel under varmare månader? Kanske varken vill eller kan man cykla eller åka t-bana med matkassar på äldre dagar – då blir det den dyrare lokala matbutiken istället. Lotten funderar också på hur en knaper ekonomi kan skapa isolering och skam, och att kalla sig ett välfärdsland när många äldre har det väldigt tufft är något vi bör skämmas för.
Så till dagens utmaning: batteribyte för brandvarnaren. Även om F!-politikern lyckades googla fram att det finns billiga alkaliska batterier för en tjuga så struntar hon i att skaffa nytt batteri. Däremot lägger hon som tidigare undan en tia till den första utmaningen (resa och present till barnbarnet i Skåne). Totalt har Lotten under dag 3 spenderat 52 kronor.

Inför kammardebatten i riksdagen om hälso-och sjukvårdsfrågor packade Anders W Jonsson med sig matlåda i form av köttgryta och äpplen. Dag 3:s utmaning – att införskaffa nytt batteri till brandvarnaren löste Anders genom att, istället för att skaffa ett dyrare litiumbatteri för runt hundralappen, köpa ett alkaliskt batteri för 30 kronor. Detta har visserligen kortare garantitid men brandvarnare ska ändå rengöras och kontrolleras varje år konstaterar Anders. Nu har Anders 270 kronor kvar för oförusedda utgifter under veckan (och nya utmaningar), så det gäller det att hålla i slantarna.

För Johan Forssell var gårdagen den första dagen under veckan (pga att han var på resande fot måndag och tisdag). Under ett studiebesök i Husby införskaffade M-politikern ingredienser till lunchen, konserver som han trodde var tonfisk visade sig dock framför spisen vara kokta fiskbitar. Till detta kokt pasta. Dagen utmaning – att få tag i nytt batteri till brandvarnaren – löste Johan genom att hitta ett relativt billigt batteri för 49 kr (litiumbatterier går annars på en hundring). Dagens inköp summerades för Johans del till 114 kronor.