Dag 2 i pensionutmaningen

Grötfrukostar, lockande pizzadoft och en utmaning i form av grannpojken som ringer på och vill sälja kakor och korv för att finansiera sin klassresa.

  • Jakobs lunchlåda
  • Anders frukostutsikt
  • Jakobs lunchlåda
  • Anders frukostutsikt

Lotten Sunna började dagen med havregrynsgröt med mjölk + kaffe till frukost för 1,80 kronor. Till lunchen fortsatte hon på dahlen från gårdagen och ett par pannbiffar (21,80 kr). Till kvällen planerade Lotten för en billig soppa. Inom ramen för sitt politikeruppdrag åkte Lotten på bokrelease-party. Väl där blev Lotten inbjuden på middag hos en kompis, hon vill prioritera sina sociala relationer och beslöt att hänga med. Detta trots att det gick 20+20 kr i respengar som Lotten inte planerat för men en smarrig lasagne blev det till middag. Nu är dock Lotten skyldig sin kompis en måltid innan veckans slut.
Även idag lägger Lotten undan en tia för resan till barnbarnet i Skåne, som var dag 1:s utmaning. Dag 2:s utmaning: grannpojken ringer på då han samlar pengar till klassresan genom att sälja kakor och korv (för 50 respektive 100 kr). F!-politikern varken vill eller har råd att bidra till detta, däremot vill hon hjälpa pojken. Hon berättar för honom att hon inte har så mycket pengar, så hon bidrar med en tia till reskassan men skippar kakor och korv. Totalt har Lotten under dag 2 spenderat 105,30 kronor.

Hotellfrukost lockade i Jönköping men så blev det inte. Istället inleddes dagen med medhavd frukost i form av hembakad macka och gratisvatten för Anders W Jonsson, som i alla fall kunde njuta av en vacker utsikt över Vättern under sin arbetsresa.
Dag 2:s utmaning, att hjälpa grannpojken att finansiera sin klassresa genom att köpa kakor och/eller korv var inte helt enkel. Anders har 270 kronor kvar och det kommer ju fler utmaningar under veckan. C-politikerns besked till pojken blev att han gärna hjälper till genom att ge honom 20 kronor men pojken får behålla både kakorna och korven, eftersom Anders har ont om pengar och bör kanske ändå inte äta så mycket kakor och korv.

För Jakob Forssmed blev det en stor portion gröt till frukost och sedan matlåda innehållande storkok framför datorn till lunch. Aningen enformigt, men både gott och prisvärt. Framåt kvällen lockade partikamraterna med pizza men Jakob avstod och höll sig till sina storkok. KD-politikern understryker att en vecka på låg pension inte betyder att man kan förstå hur det är att leva så ständigt och jämt, men han konstaterar samtidigt att han snabbt blivit upptagen av sin ekonomi och hur han ska få pengarna att räcka. Dagen avslutades med lite kompletterande inköp: kaffe, mjölk för halva priset, ägg och frysta grönsaker. Och Jakob har redan börjat planera för lite fredagsmys (opoppade popcorn och alkoholfri öl).
När det gäller dag:2 s utmaning, köpa kakor och/eller korv av grannpojken för att finansiera hans klassresa, så vill Jakob hjälpa killen trots att det är en stor utgift. Så Jakob köper kakorna (50 kr), de kan man ju dessutom äta. Därtill har Jakob nu lyckats hitta en billig tågbiljett för att hälsa på barnbarnet i Skåne – vilket var utmaningen för dag 1.