SPF Seniorerna i Expressen

SPF Seniorerna i Expressen - i dubbel bemärkelse: förbundsordförande Eva Eriksson om bristerna i pensionssystemet och medlemmen Ulla Grandin om hur hon klarar sig på en låg pension.

  • Bild: Expressen

I Sverige lever 16,9 procent av pensionärerna under EU:s fattigdomsgräns – en klart högre siffra än hos våra grannländer. Statistik från EU visar att det sammanlagt är 328 000 svenskar som ligger under gränsen.

Ulla Grandin, 75, är en av de som lever med en pension som ligger under gränsen. Hon har under sitt yrkesverksamma liv jobbat som sjuksköterska, mycket på halvtid och deltid. I dag får hon ut 10 658 kronor efter skatt och det skulle aldrig falla henne in att köpa något onödigt.

– Jag handlar aldrig till fullt pris, jag letar bara efter röda lappar. Det gäller att ha en stor frys, säger Ulla Grandin.

Det finns ett problem med pensionssystemet när 16,9 procent av pensionärerna får en inkomst som ligger under EU:s fattigdomsgräns.

– Det är helt ovärdigt i ett välfärdssystem att över 320 000 ligger på gränsen. Det finns ett problem i pensionssystemet som ger sådana effekter. Pensionssystemet i sig är bra finansiellt för staten, men det levererar inte till pensionärerna det man har förväntat sig. Det blir allt tydligare i rapport efter rapport som kommer. Det är ovärdigt och respektlöst, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Läs hela artikeln här