Nya Eurostat-siffror: svenska pensioner klart sämre än nordiska grannländerna

Nya siffror från Eurostat visar att 16,8 procent av pensionärerna i Sverige lever under gränsen för risk för fattigdom - en klart högre andel än i övriga nordiska länder och majoriteten EU-länder. Oacceptabelt enligt SPF Seniorerna – pensionssystemet garanterar inte ekonomisk trygghet och måste förändras. Förbundsordförande Eva Eriksson uttalar sig i Expressen.

Andelen svenska pensionärer som lever under EU:s gräns för risk på fattigdom (60 % av medianinkomsten, ca 11 800 kr/mån) är fortsatt högre i Sverige än i grannländerna. Det handlar idag om 328 000 svenska pensionärer som hamnar under gränsen för risk för fattigdom. Det visar färska siffror från Eurostat (EU-kommissionens statistik).

I en kommentar till Expressen säger förbundsordförande Eva Eriksson:

- Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att vi har ett pensionssystem som inte klarar av att ge ekonomisk trygghet i dag eller i framtiden. Vi har här en stor grupp människor som arbetat och betalat skatt under sina liv men som nu tvingas vända på varenda krona, säger Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna.

Hon kräver att pensionssystemet måste förändras, speciellt eftersom finansminister Magdalena Andersson nyligen förklarat att statens skattkista är välfylld.

– Det går inte att blunda för landets många utsatta äldre. Vi förutsätter att det kommer betydande satsningar för att stärka seniorernas ekonomi, säger Eva Eriksson.

Expressen artikel finns att läsa här: http://www.expressen.se/dinapengar/pension/larmsiffror-sa-manga-aldre-lever-i-fattigdom/