Dagsresa 2 sept

SPF:s resa 2.9.20

Tidigt på morgonen den 2 september var det åter dags för en resa med SPF. Denna gång till Gästrikland. Vi åkte mot Bollnäs och svängde av mot Ockelbo, Lingbo och stannade när vi var framme i Jädraås. Där fick vi träffa två ortsbor, Lasse och Nisse,
som i korta drag berättade om platsen. Vi fick gott kaffe och kaka och satt på bänkar i solskenet. Åter i bussen åkte vi ner till Bruket där guiderna berättade att år 1675 gavs tillstånd att bruket fick byggas. All frakt av malm och ved fick skötas av hästar. 1856 började en järnväg byggas från Jädraås till Norrsundet. Vi fick också en guidning inne i bruket.

Hyttan gav många arbetstillfällen och så började man bygga skogsbyar. Vi åkte och tittade på en skogsby. Många, nästan lika hus stod på rad. Det var nu hus både för åretruntboenden och fritidshus. Vi tackade Lasse och Nisse med en stor applåd.

Nu väntade en god lunch i herrgården vid Wij Trädgårdar. Borden stod dukade och vi blev serverade viltskavsgryta, potatismos och lingon. När alla var mätta väntade en intressant guidning i trädgården med sina blommor och kryddor. Vid slutet av promenaden väntade bussen. Sedan var det dags att vända hemåt igen.

Siv och Larsa avtackades med en stor applåd.

Sonja Thunborg