Månadsträff 27.11 Amaryllisutställningen m.m

Efter Besök på Mobackes Handelsträdgård och deras amaryllisutställning med tema livsvandringen från födelse till död promenerade deltagarna till Kämpens hembygdsgård där det bjöds på matig julsmörgås, dryck, kaffe och pepparkaka.

  • Foto: Anders Bergsten
  • Foto: Anders bergsten
  • Foto: Anders Bergsten
  • Foto: Anders bergsten

SPF medlemsträff med Amaryllistema
SPF Seniorerna Bollnäs ordförande Maud Kvarnäng kunde hälsa ett rekordstort antal besökare välkomna till onsdagens medlemsträff med Amaryllistema. Efter Besök på Mobackes Handelsträdgård och deras amaryllisutställning med tema livsvandringen från födelse till död promenerade deltagarna till Kämpens hembygdsgård där det bjöds på matig julsmörgås, dryck, kaffe och pepparkaka.


Bertil Hulth berättade därefter om två remarkabla kvinnor, Kristina Senobia Lindqvist och Bricken Gyllenhammar, vilka bland annat designade Bollnäs sockens hembygdsdräkt, som förevisades genom två vackert utstyrda skyltdockor. Bricken Gyllenhammar startade tillsammans med andra kvinnor hemslöjdsföreningen i Bollnäs 1907.Hon samlade på kulturhistoriska föremål som sedan blev grunden till Bollnäs Hembygdsförenings museiföremål.
Hon startad en kommitté för att starta Bollnäs museum och var även den som ledde kommittén. Kristina och Bricken var också med och startade hemslöjdsföreningen i Bollnäs. I sommar ska en unik samling textilier från hemslöjdsföreningen visas på en utställning. De två skyltdockorna i sockendräkter heter faktiskt Hjalmar och Anna, efter det sista paret som bodde på Kämpens en gång.


Yngve Lindgren, ny medlem i SPF Seniorerna, presenterade sig och informerade om planerna på att starta en boulesektion inom SPF Bollnäs. Mer information kommer att ges vid årsmötet. Intresserade kan anmäla sig till ordförande Maud Kvarnäng.


Därefter var det dags för Staffan Söderberg att informera om sällskapet "Bollnäskoloristerna" som har några platser lediga för hugade konstintresserade. Ingrid Hammarberg gav en lång rapport från Kommunala Pensionärsrådet (KPR), som har en ny, ung och framåt ordförande i Fredrik Skoglund.


Till sist var det dags för dragning i amaryllislotteriet och det var många gäster som kunde vandra hemåt i novembermörkret med en amaryllisplanta i bagaget. Ordförande Maud tackade för visat intresse och hälsade medlemmarna välkomna tillbaka vid månadsträffen i januari 2020.
Anders Bergsten