Besök i en datacirkel


Besök i en datacirkel . Kontakta Marjatta eller Rinus Onkenhout, tel 070-527 16 66; 073-818 96 55 om du vill delta i en cirkel för att lära dig hantera dator, surfplatta eller telefon eller kontakta Studieförbundet Vuxenskolan genom att klicka på Studiecirklar i Arbrå/Datacirklar t v - där hittar du länk till SV


  • Håkan och Marjatta
  • Håkan och Marjatta

Här kan alla surfa! På Forum i Arbrå råder febril aktivitet bland ett 15-tal SPF-medlemmar som deltar i studiecirkeln Alla kan surfa. Bakgrunden är litet olika hos deltagarna men gemensamt är viljan att våga prova, att lära sig mer, att hänga med helt enkelt.

En som aldrig tidigare rört vid en dator surfplatta eller smartphone är Håkan Olsson. Han säger sig i princip ha varit motståndare till internet men har låtit sig övertalas att skaffa en surfplatta och börja i kursen. Anledningen? "Det blir mer och mer omöjligt att hänga med om man inte har den här möjligheten att söka på nätet" medger Håkan som har stort fiske- och jaktintresse och vill kunna skaffa sig information om vad som händer på området. Han medger också att det faktiskt är intressant nu när han kommit igång och han vill också delta i en förlängning av kursen. " De som läser det här och känner mig, kommer att bli förvånade" säger han och ser ganska nöjd ut med det.

Marta Törnfeldt är en av dem som haft dator i många år men mest använt sig av skrivarprogrammet. Nu känner hon lusten att lära sig mer om att kommunicera över nätet och hon vill också lära sig betala sina räkningar den vägen. "Det är roligt och så fyller det ju en social funktion att träffas så här" säger Marta. Hon vill också fortsätta i kursen.

De som leder kursen är ordföranden i SPF Arbrå Janne Blomgren, Marjatta och Rinus Onkenhout, som båda leder flera aktiviteter i föreningen. Hur är det då att vara ledare och varför åtar man sig det? "Vi fick en inbjudan från SPF-distriktet och Studieförbundet Vuxenskolan till några informations- och utbildningsdagar och det gjorde oss motiverade att bidra till att fler av våra medlemmar börjar använda datorer", säger Rinus och Marjatta och Janne menar att det handlar om att lära ut det man själv kan och använder sig av och att ta hänsyn till vad varje person vill lära sig och i den takt som passar äldre. "Eftersom det är en studiecirkel behöver vi inte vara proffs utan vi hjälper varandra och även vi som ledare lär oss mycket under träffarna", säger de

Vid första träffen får alla fylla i en checklista över vilka områden man behöver träna och efter fyra träffar gör man en uppföljning om vad man behärskar och vad man eventuellt behöver träna mer på.

En utmaning de hade för att kunna starta var att hitta en lokal med internetuppkoppling eftersom både Forum och biblioteket i Arbrå saknar wifi. Lösningen blev en router och det fungerar bra.

Marjatta, Jan och Rinus hoppas att ryktet om möjligheten att komma igång med att använda datorer, smartphones och surfplattor ska spridas som ringar på vattnet och till hösten kommer de att sätta igång fler kurser.

Kristina Pennlöv